Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Před deseti lety pustošila USA Katrina: Jak vypadají zasažená města dnes?

Autor: ČTK - 
29. srpna 2015
19:32

Spojené státy si připomínají deset let od hurikánu Katrina, který zpustošil státy Florida, Louisiana, Alabama a Mississippi. Bouře, která si vyžádala takřka 200 mrtvých, se do historie USA zapsala jako nejdražší přírodní katastrofa všech dob, škody na majetku přesáhly přes sto miliard dolarů (více než 2,4 bilionu korun). Na obnovu zničeného jihu USA přispěly desítky zemí včetně České republiky, sbírku uspořádali také čeští krajané žijící v USA.

Katrina se zformovala 23. srpna 2005 nad Bahamami. O dva dny později těsně před dosažením Floridy tehdy ještě tropická bouře zesílila na hurikán, který byl podle pětistupňové Saffirovy-Simpsonovy škály zařazen do nejmírnější kategorie. Nad Floridou Katrina ztratila na síle, ale vzápětí nad teplými vodami Mexického zálivu prudce zesílila až na pátý, tedy nejvyšší hurikánový stupeň, kdy ji doprovázely větry o rychlosti až 280 kilometrů v hodině. Před vstupem na pevninu 29. srpna nad státem Louisiana opět zeslábla, tentokrát na třetí stupeň.

Hurikán způsobil rozsáhlé škody na pobřeží od Floridy po Texas, symbolem jeho řádění se stalo louisianské město New Orleans, které přírodnímu živlu leželo přímo v cestě. Hráze města, jehož značná část leží pod úrovní moře, přívaly vody hnané hurikánem nevydržely a protrhly se. Zatopeno bylo 80 procent města a voda se na několika místech držela týdny. Katastrofu ještě vystupňovalo řádění gangů, které rabovaly domy a obchody.

Značnou kritiku si za svůj postup během hurikánu vysloužila neworleanská policie. Řada členů policejního sboru během řádění živlu město opustila, mimo jiné proto, aby se postarala o vlastní rodiny. Za své chování během přírodní katastrofy bylo později potrestáno, či propuštěno přes 200 policistů. Vyšetřování ukázalo, že činnost policie neochromila jen Katrina, ale také nedostatečné velení. Například rozkazy, které umožnily policistům střílet na rabující dav, byly nejednoznačné či protichůdné.

Bezproblémová nebyla ani následná obnova poničené oblasti. Pomoc nejdříve přicházela pomalu, později ji komplikovaly průtahy, korupce i přílišná byrokracie. Jedním z nejvýše postavených lidí, který byl kvůli korupci v souvislosti s rekonstrukčními pracemi odsouzen, je někdejší neworleanský starosta Nagin. Soud ho za přijetí 200.000 dolarů (4,8 milionu korun) na úplatcích loni poslal na deset let do vězení.

Verdikt viny si vyslechlo také ženijní vojsko, které podle soudu selhalo při údržbě systému vodních kanálů okolo New Orleansu. Kvůli ženistům se podle rozsudku do kanálů dostalo trojnásobné množství vody, než byla jejich kapacita.

V New Orleansu vznikl nový protipovodňový systém za takřka 15 miliard dolarů, který ho má ochránit před záplavami způsobenými rozbouřeným mořem. Vedle toho byly posíleny a zmodernizovány i hráze a zařízení na řece Mississippi, které jsou podle odborníků nyní schopny zadržet až osmisetletou vodu.

honza54. ( 29. srpna 2015 22:57 )

 Amíci se vždycky ze všeho brzy dostanou, jsou ze železa

cipisek134 ( 29. srpna 2015 22:15 )

Tak to těm hnUSÁkům příroda vrací pěkně zpátky tu jejich hnUSnou militantní politiku. Ovšem chtělo by to ještě víc a houšť.

provokaterka ( 29. srpna 2015 21:25 )

Dnes to USA vrací a pustoší města po celém světě.

Zobrazit celou diskusi