Stavení poblíž Českého Švýcarska koupil počátkem šedesátých let, a stal se tak sousedem Vlastimila Brodského nebo Zdeňka Řehoře. Nejraději trávil chvíle na zahradě se svou milovanou manželkou Bělou. Té se po mnoha letech manželství jednou zeptal: „Miluješ mě ještě?“ Ona mu odpověděla: „Ne. Mám tě moc ráda, to jo, ale nemiluji tě.“ On se zamyslel a pak jí s humorem sobě vlastním odvětil: „Vidíš, to je rozdíl mezi námi. Já tě miluji pořád, ale už tě nemám rád.“

Po její smrti v roce 1999 se však ukázalo, že ji měl rád velmi, stýskalo se mu a bez ní na chalupu jezdil zřídka. Pouze v doprovodu svých přátel, manželů Marešových. Vladimír Mareš byl Horníčkův lékař, staral se o něj, herec si ho za to považoval a prohlásil jej za svého druhého syna.

Poslední rok života už na chalupu nejezdil vůbec a bydlel u Mareše v bytě. Horníček zemřel 15. února 2003 v Liberci, po jeho smrti vypukl spor o chalupu a část vily na pražských Vinohradech, ve které dříve bydlel s kolegou Lubomírem Lipským. Původně prý svůj byt odkázal Adélce, dceři přítelkyně svého syna Jana, který se utopil v roce 1972 ve svých 21 letech během natáčení seriálu Byli jednou dva písaři.

Po jeho smrti byl Horníček zdrcený, ale přesto natáčení dokončil a na výsledku to není znát. K přítelkyni svého syna si vytvořil otcovský vztah a její dceru Adélku později bral jako vnučku.

Nakonec však svou pozici univerzálního dědice obhájil Mareš, a připsal si tak na konto i vlastnictví chalupy v Kytlicích společně s pozemkem velkým 4000 metrů čtverečných. Nyní na zahradě u chalupy, kde si Horníček rád dopřával s manželkou červené víno, přikusoval francouzské sýry a psal svoje slavné povídky, tráví volné chvilky právě Vladimír Mareš, dnes primář liberecké nemocnice.

„Jezdí sem poměrně často a hezky se o dům i zahradu stará,“ prozradila jeho sousedka Jana Nováková (32), která se sem přistěhovala z Prahy. „Já jsem Miroslava Horníčka zažila málo. Pamatuji si ho jenom mlhavě, protože se neúčastnil příliš společenského života,“ vzpomíná Nováková, která pracuje jako lesník ve správě Národního parku České Švýcarsko. Osobně slavného souseda příliš neznala, ale na jeho filmy se vždycky podívá ráda.

Druhá žena

Počátkem roku 2001 se chtěl herec podruhé oženit se svou přítelkyní Jiřinou Folkovou. Jeho nabídka ji potěšila, ale podle jejích slov byl velmi nemocný a ona nechtěla, aby její souhlas k sňatku vyzněl vypočítavě, proto odmítla.

 

Fotogalerie
5 fotografií