Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiše chtěl Ital otrávit jedem v obálce, hrozí mu 15 let v base

Autor: ČTK - 
28. srpna 2015
06:55

Případ muže podezřelého z toho, že loni na podzim poslal dopis s jedem místopředsedovi české vlády Andreji Babišovi (ANO), míří k soudu. Ve slovinském Koperu začne soudní řízení 16. září. Čtyřiadvacetiletému Italovi slovinského původu Ivanu Černičovi, který za odeslání dopisu dostal zaplaceno od zatím neznámých lidí, hrozí až 15 let vězení. Napsala to MF DNES.

Černič je podle deníku obžalován za terorismus, výrobu a distribuci drog a falšování listin, protože se na poště prokazoval padělanými doklady. Slovinská policie Černiče odhalila a zatkla loni těsně před Vánocemi. Česká policie poté uvedla, že kvůli zveřejnění informace o zatčení se už nepodaří vypátrat objednavatele.

Dopis, který obsahoval jed a byl určený pro Babiše, přišel na české ministerstvo financí loni v listopadu. Ministr financí tehdy uvedl, že zásilka byla odeslána ze Slovinska. Řekl také, že může jít o pokus o pomstu někoho z obchodních kruhů, s nímž měl v minulosti problémy.

Černič žil v italském pohraničním městě Gorizia, na poštu vyjížděl na druhou stranu hranice do slovinské Nové Gorice. Tam ho policie zadržela při pokusu poslat další zásilku, píše MFD. Přístup k jedovatým látkám měl Černič díky svému studiu veteriny.

Černič podle deníku sympatizoval s bosensko-srbskými nacionalisty a mezi jeho výstřední koníčky patřily horské pochody v německé vojenské uniformě.

Podobný dopis s jedem jako Babišovi přišel v listopadu i na české ministerstvo vnitra. Odeslán byl ze Švédska. Podezřelé zásilky dorazily před polovinou prosince také na Pražský hrad, na ministerstvo spravedlnosti a opět ministerstvo vnitra, jed však neobsahovaly.

gabreta ( 28. srpna 2015 11:08 )

Asi Andrej šlape někomu na kuří oko a je krajně nepohodlnej. Tyhle praktiky velmi dobře zná chemik Mirek z případu jeho švagra!!

dfghjk ( 28. srpna 2015 10:28 )

Proč není dikuse pod žádným článkem o uprchlících? Chtěl jsem jim vyjádřit svoji solidaritu a apelovat na ostatní, aby se k nim chovali vstřícně. A taky odsoudit způsob, jakým se rozhodli řešit tento problém Rumuni - viz ten kamion s udušenými v Rakousku. A nemám kde.

bum-bella-bum ( 28. srpna 2015 10:13 )

sores ( 28. srpna 2015 10:01 )

 Ale pr.dlajz 15 let, vždy to říkají v televizi a píšou kdo kolik dostane let. A zatím nikdo nešel sedět jen samé bububu! Nečasové také hrozilo několik let a teď se chytá smíchy za panděro jak jsou češi nemožný a blbí.Byla v klidu že věděla že už do basy nepůjde, jelikož by do toho namočila další vlivné lidi. Je v tom velká politika.

pravicovy_volic ( 28. srpna 2015 09:54 )

Rudý primitive, přestaň se tady válet, popadni koště, oranžovou vestu a mazej ven makat, park je plný ho.ven, od nočního venčení....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa