Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Netrpěliví uprchlíci: Na české úřady nemůžeme čekat, do Evropy musíme nelegálně

Autor: sou - 
28. srpna 2015
19:30

O přijetí 152 křesťanských uprchlíků z Iráku do Česka se už jedná na ministerstvu vnitra. Debat se účastní i představitelé křesťanských organizací. Domluvy ale trvají příliš dlouho. Situace v Erbílu se totiž den ode dne zhoršuje. Zoufalí křesťané se tak vydávají do Evropy na vlastní pěst.

Vyjednávání pokračují. Jak přesně 152 křesťanů zařadit do přesídlovacího procesu, řeší už i ministerstvo vnitra. Je to ale dost rychle? „Zástupci ministerstva vnitra znovu uvedli, že celý proces musí být v souladu s evropskými i národními předpisy a pravidly,“ uvedla ředitelka odboru tisku a PR ministerstva vnitra Lucie Nováková.

Členové nadačního fondu Generace 21, který chce křesťanské uprchlíky přivést do tuzemska, podle ní aktivní přístup ministerstva uvítali, ale zdůraznili stále se zhoršující situaci křesťanů v uprchlickém táboře v Erbílu. Kvůli této situaci Generace 21 jede do Iráku i s materiální pomocí křesťanským uprchlíků.

„Ta situace se tam prudce zhoršila. Spousta lidí nevychází s penězi. Často dochází k tomu, že rodiče nemají dostatek financí na jídlo pro všechny, tak nechají najíst jen děti a dospělí hladoví,“ řekl pro Blesk.cz Jan Dezort z Nadačního fondu Generace 21.

Uprchlíci nemají prý dostatek financí ani na jídlo

Uprchlíci mají problém zaplatit náklady na léky či platit za elektřinu. Nemají momentálně vlastní příjem. Generace 21 chce zmapovat situaci a popřípadě rodinám na svém seznamu sehnat sponzory, kteří by jim ulehčili. Tedy alespoň do doby, než se rozhodne, zda budou moci být převezeni do Česka, nebo ne.

„Jdeme jim dát i zpětnou vazbu o tom, jak to probíhá, že jsou tady dobrovolníci, kteří jsou ochotni jim poskytnout ubytování, a lidé, kteří jsou ochotní zaplatit první rok jejich pobytu,“ upřesnil Dezort.

V táboře jsou jen číslo, a ne lidé

Situace členů fondu je prý trochu odlišná od lidí z humanitárních organizací. „Je to, jako když navštívíte někoho v nemocnici nebo ve vězení. Je tam prostě ten lidský faktor, že nám na těch lidech záleží,“ objasňuje psychickou podporu jejich návštěvy Dezort. Pokud se lidé ocitnou v uprchlickém táboře, mají prý pocit, že se z lidské bytosti stali pouze číslem.

Křesťané se dávají na pochod do Evropy

„Dostali jsme i zprávu od jednoho z vedoucích těch uprchlických zařízení, že spousta lidí to už nemůže vydržet a některé rodiny se už vydaly na cestu do Evropy,“ řekl Dezort. Nejedná se prý o nikoho ze seznamu Generace 21. Značí to prý jejich zoufalou situaci.

Obzvlášť pro křesťany je podle informací fondu taková cesta nebezpečná. „Některé lidi okradli pašeráci nebo je zradili. Jsou i takové zprávy, že ti muslimští pašeráci údajně křesťany zavraždí a jen za ně inkasují peníze, někteří lidé se utopí v moři,“ dodal.

V Česku se zvedla vlna solidarity

Projekt takzvaného novodobého Schindlerova seznamu zaujal i veřejnost. „Pořád přicházejí nabídky, ačkoliv neděláme žádnou kampaň, a mám pocit, že jsou čím dál kvalitnější. Lidé nabízí ubytování, objevují se i nabídky na práci,“ řekl pro Blesk.cz Jan Dezort z nadačního fondu Generace 21.

Tato vlna solidarity ze strany veřejnosti překvapila i samotné členy nadačního fondu. Touha pomoci je prý obrovská. „Já jsem mile překvapen i ohledně internetových komentářů pod články, jednu diskusi jsem otevřel a byly tam vesměs pozitivní reakce,“ dodal Dezort. Podle něj jsou tyto reakce způsobeny i tím, že fond přichází s propracovaným systémem financování a nejde jim o peníze ze státního rozpočtu.  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi