Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kocáb a Samková se hádali o uprchlíky. Pak přišel útok na Kocábovo dětství

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. srpna 2015
15:20

Spor, který rozpoutalo jejich společné účinkování v ČT, pokračuje. Advokátka Klára Samková se v Událostech, komentářích tvrdě pohádala s exministrem Michaelem Kocábem. A hádka jí patrně nedává spát. Ve čtvrtek na svůj Facebook napsala, že jí je Kocába „líto“. A celý spor o uprchlících přesedlal do osobní roviny.

Samková se s Kocábem střetla v úterním vysílání na ČT 24. Nešetřili se, i když se znají a dlouho si prý tykali. Během pořadu si pak začali tykat znovu, ale doprovázely to ostré výpady. Jejich sporu rázem byly plné sociální sítě. Vyvolal rozruch. Advokátka Klára Samková v něm však pokračuje dál.

Kde se bere jeho poraženectví, ptá se Samková

Na Facebooku se totiž Samková pozastavila nad vysíláním 13. komnaty Michaela Kocába, kde známý hudebník a politik vzpomínal na to, jak byl ve škole jako syn faráře šikanován. A na dobu, kdy nadávky do „kostelní krysy“ přerostly ve fyzickou agresi.

„Ležím na zemi, kluci mě kopou, plivou na mě, různě mě mordujou, fackujou, nadávají mi kostelní kryso a já snad ani nevím, jak k tomu došlo, jestli jsem je provokoval, nebo co, ale prostě se na mě sesypali všichni,“ vzpomínal v dokumentu Kocáb, je však prý dnes již s minulostí vyrovnaný.

Samková si přesto neodpustila komentář. „Proboha – tak snad ví, co to je posttraumatický syndrom a jak velmi obtížně se s tím dá něco dělat! Hlavně, že maminka byla/je psychiatrička,“ zaútočila ve čtvrtek na Facebooku Samková a dodala s odkazem na slova Kocábova otce z dokumentu: „Učil jsem ho, aby na tu ránu neodpovídal ranou.. a ty (matka) jsi ho taky umírňovala.. Prostě naučená bezmoc.. Je mi ho moc líto.

Slova Samkové však některé uživatele pobouřila. „Proč se do něj tak navážíte teď, jen že měl jiný názor? Takhle ho hodnotit po osobní rovině zároveň snižuje i vás,“ reagovala na slova Samkové na Facebooku paní Alena. „Já se do něj nenavážím – snažím se pochopit, odkud se v něm bere ten totální smrtonosný defétismus, reagovala Samková. Je Kocáb opravdu poraženec a přijal porážku bez boje, jak naznačuje advokátka? Do Kocába se pustila kvůli odlišnému názoru na přijímání uprchlíků.

Měli bychom přijímat uprchlíky? Kocáb: Nic nám nezbývá. Samková: Ne

Onen odlišný názor Samkové a Kocába vyplynul po dotazu moderátora pořadu ČT Události, komentáře Lukáše Dolanského, který se ptal na to, zda bychom měli přijímat uprchlíky, či nikoli.

Kocáb vyslovil tento názor: "Nejsme na to připraveni, na druhou stranu jsme ale postaveni do situace, kdy s tím budeme muset něco dělat. Je to opravdu exodus a humanitární krize, která nemá od druhé světové války obdoby." Uprchlíky sem podle něj skutečně nikdo nezval (snad narážka na slova prezidenta Zemana ´nikdo vás sem nezval´ z pořadu Blesk TV), utekli však před válkou a islámským radikalismem. Podle Kocába bychom se k nim měli "chovat v maximální míře přátelsky podle Ženevské konvence, tzn. dát jim ta práva, která patří uprchlíkům, ačkoli vím, že je to velmi těžké v tom velkém množství, a neudělat si z nich budoucí nepřátele".

Samková byla zcela opačného názoru. Na tu samou otázku, zda uprchlíky přijímat, odpověděla rázně: „Ne, v žádném případě. Protože je to výsledek kriminální činnosti. Uvědomme si, že ti lidé se tady neocitli sami o sobě a sami od sebe. Oni se tady ocitli na základě velmi sofistikované, kriminální činnosti převaděčských gangů, které my v podstatě tímto způsobem přímo i nepřímo financujeme. Tím, že tady těm lidem poskytujeme azyl, a já vím, že to zní velmi antihumánně, tak v podstatě posilujeme tyto kriminální živly toho nejhlubšího kalibru. To jsou lidé, kteří v podstatě obchodují s lidmi, obchodují s uprchlíky.“

Na dotaz moderátora, zda to platí i pro uprchlíky ze Sýrie, kde přes 4 roky trvá krvavá občanská válka, Samková reagovala příkladem francouzského přístavního města Calais, kde řeší úprky uprchlíků do Británie.

„Já jsem byla v Calais, tam nejsou lidé, kteří utíkají ze země, ve které byla válka. Tam jsou lidé, kteří vypadají jako ozbrojená armáda plná mladých muskulaturních mužů, kteří nemají se statusem uprchlíka nic společného,“ míní Samková.

Kocáb: Přece nebudeme uprchlíky střílet či potápět

Kocáb jako zastánce pomoci uprchlíkům a Samková jako odpůrce se střetli ještě několikrát. „To, co se tady děje, je normální uprchlická vlna, která je uměle řízená a která v podstatě demontuje Evropu. Nevím, jestli to víte, ale muslimské bratrstvo má rok 2015 zakódovaný a určený jako rok dobytí Evropy,“ bouřila Samková v pořadu ČT24.

„I kdybyste, Kláro, měla v lecčems pravdu a připustili bychom, že je to řízené víc, než mně se osobně zdá - já si myslím, že je to opravdu skutečně útěk - ale i kdybychom to připustili, stejně nemáme žádnou možnost tomu zabránit. To je přece něco, co se děje proti vůli všech evropských států. Tady není žádný stát, který by to podporoval. Přece do nich nebudeme střílet, přece je nebudeme nechat se utopit ve Středozemním moři. My jsme vystaveni nové, nečekané situaci. Nevíme si s ní rady a kdyby vy jste byla odpovědná, tak byste to nevyřešila. Vy můžete být takto radikální jenom z pozice člověka, který kritizuje stávají kroky, ale sám není odpovědný za kroky, které by udělal,“ souhlasil však se Samkovou v tom, že je třeba proti pašeráckým gangům zasáhnout.

„Michale, my jsme si velmi dlouho tykali a já nebudu předstírat, že si vykáme. Ty jsi měl tu odpovědnost např. za Romy. Výsledky tvé činnosti jsou naprosto katastrofální a zoufalé. Já doufám, že totéž se nestane ve věci uprchlíků,“ reagovala rozhořčeně Samková.

Moderátor je ubožák, přisadila si Samková

Moderátor Dolanský ji sice upozornil, aby opustila osobní rovinu, ani on však po pořadu nevyvázl bez ataku. Samková jej totiž nazvala na svém Facebooku „ubožákem“. „Vy jste uvažovala o emigraci, je to tady černé na bílém, a teď říkáte, že někdo jiný na to právo nemá,“ říkal ve vysílání ČT Dolanský. Samková rozezleně reagovala, že je to zcela něco jiného.

Advokátka Klára Samková po pořadu Události, komentáře na ČT24 nešetřila ani moderátora Dolanského Advokátka Klára Samková po pořadu Události, komentáře na ČT24 nešetřila ani moderátora Dolanského | Facebook

letuska ( 27. srpna 2015 19:31 )

 Z chování a názorů známé právničky jsem v šoku! Dovolit si urážky osobního charakteru při debatě může jen skutečný primitiv. Mám pocit, že paní Samková má duševní problémy, když reaguje takto hystericky. Pan Kocáb má skutečně vysokou úroveň projevu, dokáže si stát za svým názorem. Proto už tu také nemáme Rusy. Souhlasím s tím, že budeme muset běžencům pomoci. Zároveň bych ale s pomocí ihned přidělila i práci, aby si tady na svůj chleba vydělali. A pokud jsem četla o přistěhovalcích do Ameriky - stát na tom jen vydělal. Když přestaneme být hlupáci a začneme počítat, tvrdě si hlídat dodržování práva, tak na tom také jen vyděláme.

Zobrazit celou diskusi