Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Osm Čechů bylo zadrženo při zátahu na pašeráky kokainu: Měli u sebe několik kil drog

Autor: ČTK - 
27. srpna 2015
09:45

Nejméně osm Čechů bylo zadrženo při zátahu na mezinárodní síť pašeráků kokainu. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné dnes na webu české policie. Tři čeští občané byli zadrženi přímo v Česku a nejméně dalších pět v jiných evropských zemích. Informace o celkovém počtu lidí chycených při zátahu podle mluvčí české Národní protidrogové centrály Barbory Kudláčkové zatím není známa. Část Čechů měla při dopadení u sebe několik kil velmi čistého kokainu.

Česká protidrogová centrála eviduje ve svém spisu čtyři zadržené Čechy, tři dopadené v Čechách a jednoho ve Španělsku. U sebe měli dohromady tři kila kokainu. "Jedna z hlavních pachatelek, která zajišťovala nábor kurýrů v České republice, byla i s jedním ze spolupachatelů zadržena v Praze. Kurýři pašovali kokain z Jižní Ameriky za velmi nízké odměny," sdělila Kudláčková.

Protidrogové jednotky z dalších zemí zadržely například dva české občany na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem se třemi kilogramy kokainu ukrytými v několika párech bot v kufru jejich nezletilého dítěte. Další český kurýr byl dopaden po příletu z Brazílie do Španělska s kilogramem kokainu. Ve Vídni byl zadržen další Čech a také nigerijský občan, kteří organizovali cestu kurýrů. "O tom, kolik bylo celkem zadržených za jednotky z ostatních zemí, informace nemáme," řekla ČTK Kudláčková.

Češi podle policie pomáhali nigerijskému gangu najímat kurýry, nebo přímo pašovat kokain z Brazílie a Kolumbie do evropských zemí. "Na odhalování trestné činnosti těchto skupin pachatelů se podílely zejména policejní složky Španělska, Německa, Rakouska, Švédska, Nizozemska, Norska a Portugalska. Spolupráce v případu s českým krycím názvem Marabu byla zastřešena mezinárodní policejní organizací Europol," sdělil policejní prezident Tomáš Tuhý.

Video Policie zadržela osm českých pašeráků kokainu: Drogy skrývali v botách i dětských knížkách - Policie ČR
Video se připravuje ...

Čtyři Češi evidovaní českou protidrogovou centrálou byli obžalováni z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Hrozí jim až 18 let vězení. "Kurýři se kromě vysokých trestů, mnohdy ve věznicích s velmi tvrdými podmínkami, vystavovali zdravotním rizikům s možnými fatálními následky," doplnila mluvčí. Třeba jeden z Čechů, který pašoval 800 gramů kokainu v trávicím traktu, byl v ohrožení života převezen do nemocnice. "Droga mu byla z těla chirurgicky vyjmuta, přičemž mu zůstanou doživotní následky," uvedla mluvčí.

Letos na jaře bylo náhodou objeveno v supermarketu na pražské Zbraslavi 100 kilogramů kokainu v zásilce banánů. Byla to jedna z největších zadržených zásilek drog v Česku. Podle mluvčí protidrogové centrály ale činnost nyní zadržené skupiny Čechů s touto zásilkou nesouvisela.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání