Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dvě Češky u hranic Islámského státu: Zachytily českou stopu v Sýrii

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. srpna 2015
05:00

Mají dobrodružné povahy, ale i chuť pomáhat. Dvě Češky Lenka a Markéta vyrazily do Sýrie na území, které před pouhými třemi měsíci ovládal ještě Islámský stát. Upozornit na to, odkud vlastně syrští uprchlíci utíkají. Vedle toho však mapují i českou stopu v Sýrii.

Jde o pečlivě připravenou akci, jejíž plánování rozhodně není otázkou pár dní a cestovatelky se při něm snaží co nejvíce minimalizovat rizika. Šéfredaktorka Lidé a země Lenka Klicperová se přitom vydala do válečné oblasti poněkolikáté.

Také tentokrát Češky zavítají i do přelidněných uprchlických táborů, kam utekly před válkou již miliony Syřanů. Klicperová s kolegyní a humanitární pracovnicí Markétou Kutilovou se však vydaly opačným směrem. "Chceme ukázat, jak válka ovlivňuje životy zdejších lidí, jak bojují proti Islámskému státu. A aby si lidé dokázali představit, odkud ti lidé prchají," upozornila Blesk.cz v telefonickém rozhovoru přímo ze Sýrie Klicperová.

Cesta Klicperové a Kutilové se tak zaměřuje i na příběhy těch, kteří neutekli, ale ve válkou zmítané zemi zůstali. "Cíleně mapujeme českou stopu," prozradila přitom Klicperová Blesk.cz. A skutečně.

Na Facebooku obou fotografek se brzy začaly objevovat snímky, které dokládají setkání se Syřany, kteří do Česka osobně zavítali. "Československá stopa v Sýrii – pan Hussejn – vlevo, vystudoval v Praze zemědělku, pan Bahri petrochemii v Bratislavě a zcela vpravo Češka paní Olga, která žije v Sýrii se svým mužem Hussejnem," popsala zajímavý internacionální snímek Markéta Kutilová. Nešlo však o jediný tohoto druhu. "Pan Dervish vystudoval v Brně VUT, byl vězněn za Asada (vládnoucí syrský diktátor – pozn. red.). Tři z jeho synů už odešli do Evropy a dcera Jin – lékárnice, se tam chystá," uvedla Klicperová další syrský příběh, spjatý s Českem.

Řada lidí zůstává loajální k Islámskému státu, varují Češky

Vedle toho však naráží Češky i na další zajímavé lidi. Třeba na důchodce Abdula Hakima, vyzbrojeného kalašnikovem. Pracuje totiž na ropné stanici Karachokh. A ropu by džihádisté dostali do spárů rádi. „Zbraň mám na obranu, kdyby přišli bojovníci Islámského státu. Neuteču a budu bojovat,“ poznamenal při setkání s Češkami Hakim.

Právě Islámský stát zůstává nadále pro severní Sýrii hrozbou. "Máme s sebou tři ozbrojence z YPG," přiznala Klicperová a foto s trojicí kurdských vojáků to dokládá. Členové Lidových obranných jednotek dělali Češkám společnost při cestě do země, doprovodí i při vstupu na frontu. Ani mimo ní však není zcela bezpečno. "Jsou tady vidět stopy po válce. Spousta těch vesnic je vybombardovaných, jsou tu známky po střelbě, že tu probíhaly boje, když kurdské milice tuto oblast dobývaly," poznamenává Klicperová.

"Na naši bezpečnost má samozřejmě i vliv to, že spousta těch obyvatel je tady stále loajální k IS. Takže pro nás je ten pobyt tady trochu omezený a musí si tady člověk dávat opravdu velký pozor. Navíc jsou tady ještě oblasti, které kontroluje Asadův režim, takže si člověk musí dávat pozor i před ozbrojenci z řad Asadova režimu," zmínila pro Blesk.cz další riziko Klicperová. Do oblasti se však vydala i proto, aby upozornila na projekty typu Archa pomoci, který uspořádala Charita ČR. Skrze něj se snaží pomáhat lidem právě ze Sýrie či Iráku.

 

bredt8 ( 4. září 2015 19:09 )

Co tam ty zenske delaji ? Az je chytnou,tak se bude zase dramaticky vyjednavat a platit miliony. K tomu utonolemu chlapci,vcera vznikla propaganda, ze za vse muze Evropa.Nezodpovedny otec,nalozi do nafukovaciho clunu,ktery ma kapacitu max. 8 lidi svou rodinu, detem neda ani zachrane vesty.Udajne tam bylo vic jak 24 lidi a kdyz se potopi,tak sam si zachrani kuzi, o svou zenu ani deti se nestaral a ted vykrikuje, ze vse zavinila Evropa.Rozhodl se sam a dobrovolne,je to zbabelec a egoista, ted ma vyreseny problem,je sam a muze klidne jit za svou sestrou do Kanady.Manzelek bude mit dost a deti take.

malenabald ( 29. srpna 2015 09:33 )

čobol se říká od "čo bolo, to bolo"...

boball ( 27. srpna 2015 21:16 )

Oni si je tam vyháčkují sami

halba ( 27. srpna 2015 14:48 )

Adeptky na vyháčkování pro guru Járu.

alexabde ( 27. srpna 2015 14:06 )

Zdanie klame Kotleba ma len silne reci, ale skutek utek...bohuzial nezmoze nic. To vy mate Zemana aj ked si z neho robia tajtrlici srandu je neporovnatelne lepsi prezident ako ten nas proamericky saso! Prelozis mi slovo cobolove?Nemam paru co to znamena hadam nie nieco tupe? Dik.

Zobrazit celou diskusi