Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Půl milionu Rom nedostane, rozhodl Ústavní soud. Chtěl je za diskriminaci

Ústavní soud stěžovateli nevyhověl
Ústavní soud stěžovateli nevyhověl  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
26. srpna 2015
14:08

Ústavní soud zamítl stížnost Roma, který požadoval po státu omluvu a 500 000 korun za to, že musel chodit do zvláštní školy. Považoval to za diskriminaci kvůli svému romskému původu a tvrdil, že ho zařazení do zvláštní školy připravilo o možnost vzdělávat se a uplatnit se.

Stěžovatel uvedl, že jeho zařazení do zvláštní školy nepřípustným způsobem zasáhlo do jeho osobnostních práv. Žalobu na ochranu osobnosti podal už v roce 2008. O rok později ji zamítl Městský soud v Praze, protože se nepodařilo prokázat, že by byl muž diskriminován a že by bylo zasaženo do jeho osobnostních práv.

V roce 2010 potvrdil verdikt Vrchní soud v Praze a následně zamítl dovolání i Nejvyšší soud. Stěžovatel se ústavní stížností domáhal zrušení rozsudku Nejvyššího soudu a Vrchního soudu v Praze, protože mu podle něj byla odepřena ochrana před diskriminací. Ústavní soud se s ním však neztotožnil.

Do zvláštní školy poslal muže Okresní národní výbor v Chebu v roce 1985, kdy mu bylo sedm let. Ve zvláštních školách pak absolvoval i celou desetiletou povinnou školní docházku. Stěžovatel žil od svých dvou let v dětském domově a zůstal tam až do roku 1996, kdy nabyl zletilosti. Muž si po dosažení plnoletosti doplnil základní vzdělání a později složil maturitu.