Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bránila se partnerovi nožem na velryby: Za sebeobranu ji soud poslal na 3,5 roku do vězení

Žena si za napadení nožem na velryby odpyká 3,5 roku vězení
Žena si za napadení nožem na velryby odpyká 3,5 roku vězení  (Autor: Daniel Černovský)
Autor: ČTK - 
25. srpna 2015
13:29

Za napadení přítele nožem na porcování velryb si odpyká devětatřicetiletá Hana P. 3,5 roku vězení. Rozhodl o tom pražský vrchní soud, jehož verdikt je pravomocný. Žena loni při hádce vážně pořezala muže na krku. Pak mu zavolala záchranku. Poškozený útok přežil bez vážnějších následků. Proti rozsudku lze podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Případ se stal na konci loňského května, když se žena celý den hádala se svým přítelem. Situace vyvrcholila večerní fyzickou potyčkou, při které druh držel obžalovanou zezadu pod krkem. Žena strhla ze zdi nůž s 22,5 centimetru dlouhou čepelí a ohnala se. Poškozený utrpěl dlouhou řeznou ránu na krku, která mu přeťala krční žílu. Další orgány však nebyly poškozeny, protože úder nožem nebyl tak intenzivní. Obžalovaná hned po ataku zavolala záchranku, muž pak podstoupil operaci těžkého zranění.

Českobudějovický krajský soud případ vyhodnotil jako těžké ublížení na zdraví a vazebně stíhanou ženu poslal na 4,5 roku do vězení. Za tento čin hrozí tři až deset let vězení. Podle soudu se nenašel ani jeden důkaz, podle něhož by chtěla svého partnera usmrtit. Naopak se prokázalo, že muž byl při pití alkoholu agresivní, což byl i případ osudného dne.

Vrchní soud dnes případ projednával kvůli odvolání žalobců i obžalované. Žalobci chtěli, aby byl případ posouzen jako pokus vraždy, za který hrozí deset až 18 let vězení. Původní trest považovali také za nepřiměřeně mírný.

Obhájce naopak chtěl, aby byl případ posouzen jako nutná obrana, za což by nepadl trest, nebo navrhoval zmírnění původního trestu. Hana P. všeho litovala, čin se prý neměl stát. „Dostala jsem se do situace, kdy jsem opravdu neměla jinou volbu. Bála jsem se o svůj život,“ řekla při závěrečné řeči.

Odvolací soud se ztotožnil s názorem krajského soudu, který podle něj postupoval při hodnocení důkazů správně. Částečně však vyhověl návrhu advokáta a o jeden rok trest snížil, protože ten původní byl příliš přísný. Soud však odmítl, že by šlo o nutnou obranu, naopak podle něj šlo o nepřiměřenou obranu. Žena si totiž musela uvědomit, že použitím nože může ohrozit zdraví člověka, což se i stalo.

salto ( 26. srpna 2015 08:43 )

To by s ním pěkně vyjebala

verka1 ( 25. srpna 2015 14:01 )

vždyť se bránila a dostala trest? to si soudce dělá srandu

eseteset ( 25. srpna 2015 13:55 )

Aha, takže kdyby se nechala uškrtit opilým, bylo by to přiměřené. Hnus, jdu blejt, velebnosti.

stellastella ( 25. srpna 2015 13:34 )

Ano, měla čekat na to, až ji agresor uškrtí, pak by byl trestán on za vraždu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání