Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nová stopa v případu Čechů unesených v Libanonu: Převáželi miliony

Autor: Eva Pospíšilová - 
25. srpna 2015
05:03

Proč v Libanonu zmizela pětice Čechů? Podle informací Blesku je jednou z vyšetřovacích verzí i loupežné přepadení. Skupina s sebou údajně vezla poměrně velkou hotovost, šlo prý o statisíce amerických dolarů!

Jejich zmizení vyvolává řadu otázek, odpovědi nejsou... Proč tam jeli? Co se jim stalo? A teď navíc ještě proč s sebou měli tolik peněz, kam dolary zmizely a proč po nich nikdo oficiálně nepátrá ani o nich nemluví? Zodpovězení by přitom mohlo pomoci k objasnění celého případu.

Byly to jejich vlastní peníze? Nebo je vybrali na místě? A kam je vezli? Bývalé Československo mělo s Libanonem velmi dobré diplomatické styky, které se snaží udržovat dodnes. A není vyloučeno, že i po pádu železné opony tam zůstalo několik spících bankovních kont.

„Jestli tam mohl být nějaký účet z doby Československa, tak by to znamenalo, že se tam třeba v rámci rozdělování majetku z doby Československé federativní republiky mohly ulít peníze. Mluvíme ale čistě hypoteticky,“ řekl Blesku bezpečnostní expert a bývalý šéf vojenské rozvědky Andor Šándor.

Ten nicméně připustil, že pokud skupina vezla peníze s sebou, tak je měla někde směnit, a tudíž cílem cesty byl zřejmě »byznys«. Jenže něco se nejspíš zvrtlo.

Zmizeli Češi i peníze a pátrat po nich nakonec do Libanonu neodjel ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ale jen jeho náměstek Jakub Kulhánek. V delegaci však byl sám šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta i další policisté.

Dolary? Úřady stále mlčí

Blesk oslovil Úřad pro zahraniční styky a informace, ministerstvo obrany a Bezpečnostní informační službu, všichni ale ve svých komentářích odkázali na ministerstvo zahraničí. A to je vzhledem k citlivosti případu skoupé na slovo. „S ohledem na probíhající vyšetřování nemůžeme komentovat žádné detaily,“ řekla Blesku mluvčí Irena Valentová.

Pětice mužů se pohřešuje od 18. července, kdy libanonská policie nalezla jejich vůz v údolí nedaleko syrských hranic. Už podle předešlých informací byl únos velmi pečlivě připraven. Ve voze se našly osobní věci unesených mužů. A také jejich pasy.

malinak ( 25. srpna 2015 10:57 )

 Jak rikaval pan Josef Svejk :"Valka musi bejt a bude".Nic jinyho Evropu ne zachrani!

zadnice ( 25. srpna 2015 10:26 )

Samozřejmě nikdo nic neví, ale musí se rozvíjet "teorie" až do zblbnutí!

popocatepetl ( 25. srpna 2015 10:00 )

Proč? Protože Makedonie nesousedí s Německem, ale ČR jo. Německo nám je vrátí a na naše náklady budeme muset zajistit jejich návrat do zemí původu, nebo do Řecka a když se to nepovede, budeme je živit v Česku, dokud je nebudeme muset propustit, oni to znovu zkusí do Německa, Němci je znovu vrátí a tak dokola. Zpět do Maďarska je už nevrátíme, protože Maďaři navrátilce nepřijímají, nemají kam je dát. My si na Maďarech přejímání nevymůžeme, ale silní Němci si na zasedáních premiérů vynutí, že my a Rakušané je od nich budeme muset brát zpět, to je jisté.

naidka ( 25. srpna 2015 09:12 )

Makedonie to udělala šalamounsky. Umožnila jim přes zemi tranzit a tím se jich elegantně zbavila, ať se s nimi otravují další státy. Proč to tak neuděláme my, aby mohli hladce odcestovat do Německa, kde je politici chtějí a ještě kritizují ČR, jak se k těm chudákům špatně chováme.

sairait ( 25. srpna 2015 09:04 )

táhni do pr.dele a už se nevracej, taky si byl emigrant, dobytku

Zobrazit celou diskusi