Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Svázali ho jako zvíře. Video hrdinů z rychlovlaku, který chtěl Maročan vystřílet

Autor: haj, kal - 
22. srpna 2015
16:00

Samopal na sedačce, krvácející cestující a zpacifikovaný útočník na zemi. Takové obrázky nabízí video z rychlovlaku z Amsterdamu do Paříže, kde lidé jen díky hrdinství několika pasažérů unikli smrti. Díky rychlému zásahu tří Američanů a jednoho Brita útok vyzbrojeného Maročana skončil jen zraněním tří lidí. Za své hrdinství si Spencer Stone, Anthony Sadler, Alek Skarlatos a Chris Norman vysloužili medaili za statečnost.

Americký letec Spencer Stone si nejprve všiml podezřelého chování Maročana Ayouba el-Qahzzaniho (26) a poté ho slyšel, jak se snaží nabít si zbraň na toaletě. Qahzzani poté vyšel z toalety, mával samopalem v ruce a začal střílet, přičemž zranil dva lidi na palubě.

Ve vlaku byl Stone spolu s kamarádem Anthonym Sadlerem z Pittsburgu v Californii a členem oregonské národní gardy Alekem Skarlatosem (22), který v rámci dovolené cestoval po Evropě a v minulosti byl na misi v Afghánistánu.

Podívejte se na záběry, o které se Sadler podělil s televizí CNN:

Tito tři muži ještě s pomocí britského pasažéra Chrise Normana, který se živí jako IT konzultant, útočníka povalili na zem a zmařili tak teroristický útok. Stone však při zásahu utrpěl zranění, terorista ho bodl do krku. „Slyšeli jsme střelbu a rozbití skla za námi a viděli jsme někoho z posádky vlaku, jak kolem nás probíhá uličkou,“ vypověděl Sadler. Poté spatřili i teroristu se zbraní v ruce.

„Jak zbraň nakláněl k výstřelu, Alek prostě zařval: Spencere, jdi! A Spencer vyběhne uličkou a popadne chlápka a Alek mu vyrve zbraň z rukou. Střelec vytáhne nůž a několikrát s ním Spencera bodne. A pak jsme ho my tři zbili až do bezvědomí," řekl Sadler. „Neřekl nic, jen pořád opakoval, abychom mu vrátili jeho zbraň," dodal.

„Spencer běžel dobrých deset metrů, aby toho chlapa dostal, a my jsme nevěděli, že by ta zbraň nefungovala,“ popisoval dramatickou situaci ve vlaku Alek Skarlatos pro ITV News. „Spencer prostě běžel stejně, a kdyby byl někdo zastřelen, byl by to určitě on. Měli jsme opravdu štěstí, že nikdo nezemřel, zvlášť Spencer,“ míní Skarlatos.

Někdo z pasažérů vlaku posléze natočil krátké video, které prosáklo na internet. Na něm je zachycen zneškodněný a bolestí sténající útočník, ležící na zemi s rukama a nohama svázanýma pomocí triček. V dalším záběru je pak vidět Maročanův kalašnikov položený na sedadle a krvavé skvrny na okně.

Policie Ayoub El-Khazzaniho zatkla na stanici v Arrasu a převezla do nemocnice. Bylo u něj nalezeno téměř 300 nábojů. Do nemocnice putoval i jeden z hrdinů, pobodaný Spencer Stone. Prý je v šoku, ale podle Skarlatose je v dobrém rozmaru.

Ayoub El-Khazzani

jiri.k ( 23. srpna 2015 15:33 )

Měli ho zlynčovat k smrti, za zbití je možná bude žalovat on, nebo nějaká neziskovka Jen čekám, kdy někomu jako Breivikovi a zmasakruje nějaký muslimy

xaria ( 23. srpna 2015 10:52 )

je mi malino divné, že zrovna jako náhodou tam seděli tři vyškolení Američani-.)) ale budiž, klobouk dolů, nebot tenhle hajzl by vystřílel půl vlaku, dobře, že ho nezabili, je třeba se dozvědět další informace, trest smrti bych mu dala, až to z něj dostanou. Ukončit šengen, uzavřít hranice, a důklané kontroly koho si kdo do státu pustí, arabi kontrolovat neustále, a jestě něco jak píše dnes v blesku ten trotl, že islám není nebezpečný tak nemá pravdu, hlásá to, že my jsme bílí psi a mohou nás zabíjet a naše ženy beztrestně znásilnovat, a to už je skoro horší než Hitler, s takovou myšlenkou k nám jdou, takže at odtáhnou domu , a myslím že to chce 99 procent našich občanu!!!!!!!!!!!

kukuku ( 23. srpna 2015 09:39 )

Stalin byl vrah, to nepopírám, ale tvrzení, že za Hitlera měla "Evropa tak za 5 MINUT 12" je také pravda ... a samotní Amíci by možná s pomocí Evropě čekali dodnes.

venxa ( 22. srpna 2015 22:19 )

Pro tosca28: Souhlasim ze fotrpjotr je blbej jak cednik; on je zrejme jeden z tech komunistickych debilu co zakopli o kladivo a vrazili si srp do pr.dele a nanestesti prave tam ma ten jeho zakrnely mozek.

mandat ( 22. srpna 2015 21:38 )

Kdyby ho nezadrzeli, tak by postrilel cely vagon.Meli ho tim jeho nozem podrezat,takovy si nezaslouzi,aby zil.Kdyz ho pusti,tak to udela znovu.

Zobrazit celou diskusi