Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Muslimy neberem, nemáme mešity.“ Slováci překvapili přístupem k běžencům

Uprchlíci zadržení na slovensko-maďarské hranici
Uprchlíci zadržení na slovensko-maďarské hranici  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao - 
20. srpna 2015
14:55

Mluvčí slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka zaujal svým výrokem Brity i Američany. V odpovědi na dotaz týkající se uprchlíků uvedl, že syrské běžence sice Slovensko přijme, ale chce jen křesťany. Muslimy nikoli, prý pro ně nemá mešity.

„Mohli bychom vzít muslimy, ale na Slovensku nemáme mešity. Jak by se tu mohli muslimové integrovat, kdyby se jim tu nelíbilo?“ uvedl odpověď ministrova mluvčího Ivana Netíka Dennikn.sk. Citoval přitom z reakce pro americký Walll Street Journal, který se zabýval tím, proč nejsou některé státy EU ochotné přijímat běžence.

Z odpovědi vyplynulo, že Slováci by prý 200 syrských uprchlíků přijali, jenže pouze křesťany. Slovenského mluvčího Netíka pak citovala i stanice BBC, ačkoli jej chybně přejmenovala na Metíka. „Chceme skutečně pomoct Evropě s touto migrační vlnou... ale jsme jen tranzitní zemí a tito lidé nechtějí zůstat na Slovensku,“ objasňoval mluvčí šéfa slovenského vnitra Roberta Kaliňáka.

Slovenské ministerstvo: Muslimové by od nás šli zase pryč

Ministerstvo vnitra pak vydalo k celé problematice obsáhlejší zprávu. Vysvětluje v ní, že Slovensko odmítlo kvóty na imigranty, protože si myslí, že jde o nebezpečný návrh, kdy se řeší jen důsledek a nikoli příčina.

„Slovensko nabídlo EU pomoc v případě současné vlny migrace ve třech rovinách. Přijmeme 200 křesťanských rodin ze Sýrie, které s pomocí UNHCR a IOM, nevládních organizací včetně katolické charity budeme integrovat do slovenské společnosti. Křesťany proto, neboť si myslíme, že mají velký potenciál bez problémů se začlenit do naší společnosti,“ stojí v prohlášení.

Ve zprávě se pak ministerstvo dostává i k onomu odmítnutí muslimských uprchlíků. O diskriminaci prý nejde.

„Na Slovensku je velmi malá skupina muslimů, neexistuje tu infrastruktura, není tu žádná mešita. Mnozí migranti z muslimských zemí proto nemají důvod u nás začít nový život a jejich cíl je někde jinde, většinou v zemích, kde mají infrastrukturu, kde mají příbuzné anebo blízké a kde mají větší potenciál začít nový život. Nemůžete nikomu přikázat, že nyní budete žít na Slovensku tak, jak to přikazují kvóty. Tito lidé by po dvou dnech odsud odešli a zase by jen směřovali do své cílové země. Není to nic proti náboženství ani diskriminace, je to jen snaha Slovenska, aby integrace byla úspěšná,“ uvedlo podle zprávy, zveřejněné na Dennikn.sk, slovenské ministerstvo vnitra.

Obavy z bezpečnosti? Máme nejnižší stupeň hrozby, odmítají Slováci

Právě Slovensko se přitom dostalo během uprchlické krize do centra pozornosti západních, ale i arabských médií v souvislosti s islámem a muslimy již dříve. Slováci totiž přijali během posledních let hned několik vězňů z americké věznice Guantánamo a arabská televize al-Džazíra tvrdila, že slovenští dozorci mučili jednoho z nich, tuniského islamistu Slitího.

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar to však rázně odmítl. „Projekt pomoci USA s uzavřením věznice v Guantánamu a přijetí vězňů trvá od roku 2008, doteď jsme v souvislosti s ním nezaznamenali žádné bezpečnostní hrozby ani ohrožení, kterého by se měli obávat obyvatelé Slovenska. Z Guantánama byli vězni propuštěni proto, že jim nebyl dokázaný trestný čin terorismu,“ uvádí na svých stránkách slovenské ministerstvo vnitra s tím, že panika o potenciální hrozbě a „nesmysly o mučení“ nepomáhají nikomu.

Slovensko přijalo celkem 8 vězňů, dva již převezlo do jiné země. „Na Slovensku platí nejnižší stupeň teroristické hrozby,“ dodalo ministerstvo vnitra.