Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klokánky 20 milionů korun od vlády nedostanou. Rozhodly dva hlasy

Autor: zst - 
20. srpna 2015
14:00

Fond ohrožených dětí, který se potýká s dluhy, mimořádnou dotaci od vlády nedostane. Ministři návrh zamítli rozdílem dvou hlasů. Zastáncem dotace byl ministr financí Andrej Babiš, odpůrkyní ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Většina ministrů se rozhodovala až přímo v jednacím sále.

Mimořádná dotace není fér vůči dalším poskytovatelům podobných služeb – to byl názor ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové. A její argumenty nakonec zvítězily. I když jen těsně.

"Fond ohrožených dětí dělá záslužnou práci, ale takových organizací je celá řada. Já nepřeji Klokánkům, aby zkrachovaly, na druhou stranu je pro mě velice složité přiznat mimořádnou dotaci jen jedné z těchto organizací," zdůvodnila svůj postoj Marksová.

Fond ohrožených dětí tak bude muset hledat jiné cesty, jak umořit své dluhy. "Pro fond to bude velmi složité, ve hře jsou i další dotace na sociální služby, které nám dosud nebyly vyplaceny, ty jsou v hodnotě 19 milionů korun," naznačil jednu z možností ředitel Klokánků Jan Vaněk.

Tato dotace je ovšem podmíněna bezdlužností a termín se blíží. Pokud nebudou Klokánky do konce srpna oddlužené, nedostanou ani 19 milionů. "Osobně jsem velmi zklamán, stejně jako všichni pracovníci fondu. Na bezdlužnosti intenzivně pracujeme, ale je to velmi složité. Věříme, že se to podaří, jinak by byla situace kritická," dodal Vaněk.

Další volné nemovitosti k prodeji už totiž fond nemá, může tak dojít i k uzavření dalších středisek.

Zastáncem dotace byl mimo jiné vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. S nadšením se ale prý návrh na vládě nesetkal. "Já jsem se snažil Klokánkům pomoci, za to jsem dostal vlastně negativní reakce od členů vlády, proto jsem řekl, ať to řeší paní ministryně Marksová," uvedl Babiš.

Vláda požadovala záruky a novou koncepci vedení fondu, s návrhy jeho vedení ale souhlasilo jen sedm ministrů. Debatovalo se mimo jiné i o tom, zda je Fond ohrožených dětí soukromou organizací. Řada ministrů byla přesvědčena, že ano, vedení fondu to ale tak nevidí.

"My máme pověření k sociálně-právní ochraně dětí, nejsme tedy úplně soukromá organizace. Pokud stát převedl nějakou svoji odpovědnost na nás, pak plníme úkoly, které nám stát předal," řekl k tomu Vaněk.

Dluh Fondu ohrožených dětí dosáhl už výše 122 milionů korun – za sociální pojištění i za nevyplacené mzdy. Od června se ho podařilo o 5 milionů snížit.

jana49 ( 22. října 2015 23:32 )

nebudu hodnotit jak to s klokánky ve skutečnosti je,neznám jjich situaci jinak než z ČT a novin a jak je toto zpravodajství objektivní to ví každý z nás.Ale na vlastní uši jsem dnes slyšela aogantní vystoupen Maxové a být na místě premiéra tak už od zitra je minstryně na dlažbě.Myslím,že k jejím přijmním by se velic hodilo Tominová,Marxová,DRÁBKOVÁ Pokud tahle ženská bude v politice kanidovat za ČSSD tak je pro mne tato strana nevolitelnou. Poděkování patří panu prezidentu.... .

renataren ( 20. srpna 2015 17:11 )

Raději to dají na uprchlíky... Však se nám náplava odvděčí již brzy ... chce se mi blejt....

vladimir1950 ( 20. srpna 2015 16:18 )

A policajtům, Chovanec zrovna dostal k těm 3 mld. dalších 140 mil. Vládní chrochtající..

salto ( 20. srpna 2015 16:06 )

tady jde o to, jak ten Fond ohrožených dětí fungoval. Jestli si z toho udělali dojnou krávu, tak se nedivím že jim ty prachy nechtěj dát. Ať udělají poctivý audit a podle výsledků peníze přiklepnou nebo ne. Takto to vypadá, jako vydírání, kdy si berou jako rukojmí děti, jimž by bylo pomoci nejvíce

maruch ( 20. srpna 2015 15:17 )

Tímto krokem si ČSSD podřezala pod sebou větev.Volby se blíží jdete od válu,Sobotko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa