Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Násilí v Bolívii kvůli těžbě zlata: Odnesl to jeden mrtvý a několik zraněných

V Bolívii kvůli těžbě zlata zemřel člověk a další byli zraněni. (ilustrační foto)
V Bolívii kvůli těžbě zlata zemřel člověk a další byli zraněni. (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
20. srpna 2015
06:43

Smrtí policisty a zraněním téměř dvou desítek lidí skončily v úterý a středu střety domorodých obyvatel s pořádkovými silami u několika bolivijských dolů. Místní protestovali proti porušování svých vlastnických práv ze strany těžařských firem. Policisté se podle médií rozhodli proti dvojici protestů zasáhnout.

K prvnímu z násilných střetů došlo ve zlatém dole přibližně 200 kilometrů severozápadně od metropole La Pazu. Policie se pokusila vytlačit skupinu místních obyvatel, kteří obsadili důl Tacacoma ve snaze přimět důlní společnost, aby jim zaplatila za to, že těží na pozemcích, které jim prý odpradávna patří. Jednoho z policistů podle svědectví právníka majitelů dolu shodili protestující ze srázu. Zástupci druhé strany však tvrdí, že spadl, když se snažil uniknout ze střetu.

Protestující během roztržky házeli dynamitové nálože a střet skončil zraněními desítky lidí. Místní lidé rovněž zajali čtyři policisty, které později propustili. Odmítli se však vzdát a varovali, že pokud přibližně dvě stovky nasazených policistů nebudou odvolány, sáhnou k blokádě silnic.

Další skupina policistů zasahovala při blokádě u místa plánované těžby zemního plynu na východě země. Místním se nelíbí, že stát rozhodl o zkoumání ložisek bez jejich souhlasu a ze zamýšlené těžby chtějí mít zisk. Při střetu bylo zraněno nejméně pět policistů a tři domorodci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání