Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mražené jídlo vám může pěkně zavařit, cesta z nákupu v horku je nejrizikovější

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.com)
Autor: sou - 
11. srpna 2015
05:45

V následujícím týdnu vydrží teploty vysoko nad 30 °C, které dál rostou v rozpálených autech. Než do kufru zavřete tašky s nákupem, měli byste vědět, že si mezi potravinami vlastně vezete časované bomby. O co jde? O mražené jídlo.

I z hluboce zamrazených potravin vám může být špatně, a to třeba když při cestě z obchodu v tašce začnou tát – kontaminace bakteriemi přijde dřív, než se nadějete. Zdravotní komplikace, které můžou přijít, jsou velmi širokého rozsahu. Od lehčích žaludečních potíží až po velmi závažné život ohrožující stavy.

„Záleží, jaký je to výrobek a čemu mohl být vystaven. Ta bakteriální kontaminace, která na výrobku je, se rozvine, ale ta primární kontaminace může být velice různá,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Kontrolujte teplotu mrazáku v obchodech

Nízká teplota chrání mražené potraviny před bakteriemi. Už u mrazícího pultu je tedy vždy potřeba zkontrolovat, jaká teplota je uvedená na balení jako ideální a kolik stupňů v mrazáku opravdu je.

„Je to vždy uvedeno na obalu výrobku. Přímo v prodejně můžeme zkontrolovat, jestli teploměr, který je v chladícím zařízení, ukazuje tuto teplotu,“ upřesnil Kopřiva.

Znakem, že mohlo dojít ke kontaminaci ještě před koupí mražené potraviny, jsou i vysrážené kapky vody na obalu. „To by mohlo naznačovat tomu, že došlo k rozmrazení a následovnému zamrazení výrobku. V takovém případě kontaminaci nelze vyloučit,“ vysvětluje Kopřiva.

Nakupujte mražené potraviny jako poslední

Při nákupu mražených potravin v těchto vedrech by měli lidé dodržovat určitý postup nákupu. Do nákupního vozíku by měly jít až jako poslední. Sníží se tak riziko jejich kontaminace bakteriemi. Hned za pokladnou by je pak zákazníci měli dát do chladicí tašky. „V ideálním případě by izolační taška měla obsahovat nějaké chladicí boxíky nebo v případě nouze třeba i lahev se zmraženou vodou,“ řekl Kopřiva.

V tomto počasí nebezpečí číhá i v tom, že uskladníte mražené potraviny v kufru auta a odejdete ještě na hodinu nebo dvě na další nákup. Po takové době dojde s největší pravděpodobností k rozmrazení. „Takovou potravinu už není možné v obchodě nabízet, protože není považována za bezpečnou. Ani v domácnosti spotřebitele už by neměla být považována za bezpečnou,“ varuje Kopřiva.

cipisek134 ( 11. srpna 2015 08:47 )

Já osobně se kromě zmrzlin mraženým potravinám vyhybám.

Zobrazit celou diskusi