A co tetanovku, máte? Většinou stačí jedna injekce místo tří

A co tetanovku, máte? Většinou stačí jedna injekce místo tří
Pracujete rádi na zahradě, máte domácí zvířata, chodíte do přírody? Tak šup na injekci
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
27. listopadu  2015 
 05:00

Proti tetanu bychom se měli nechat očkovat jednou za patnáct let. Ale kdo si to má pamatovat? Navíc spousta rodičů řeší očkování dětí a na sebe tak trochu zapomínají. A vůbec, co je nového v tomto ohledu? 

Já si to nepamatuju... Tak zní většina odpovědí lidí, kterých se doktor zeptá na poslední očkování proti tetantu. Načež lékař opáčí, že by si to měli zapisovat, ideálně do očkovacího kalendáře. Komu se to ale chce dělat? A i když si očkování člověk skutečně někam poznamená, zápisník stejně nejspíš za pár let někde ztratí – vždyť přeočkování se provádí po patnácti letech.

Je očkování povinné? První píchanec proti tetanu dostává už miminko krátce po narození, a to mezi třináctým až patnáctým týdnem života. Druhá a třetí dávka se očkuje vždy s odstupem jednoho měsíce a čtvrtá po půl roce.

Potom se přeočkuje ještě v pěti a šesti letech a v pubertě kolem čtrnácti let. Pak už vás stát nehlídá a je to na vás. Obnovit dávku očkovací látky byste měli vždy po 15 letech, u seniorů raději po 10 letech (jejich imunita už není tak silná).

Co je tetanus a co ho způsobuje?

VZP se rozhodla motivovat lékaře, aby se usadili v odlehlých oblastech.
VZP se rozhodla motivovat lékaře, aby se usadili v odlehlých oblastech.
Autor: Blesk
Jde o chorobu nervové soustavy a svalsta, kterou způsobuje bakterie Clostridium tetani. Přežívá hluboko v zemi i desítky let. Do půdy se dostane trusem býložravců – v jejich trávicím traktu se vyskytuje běžně.

Když se zraníte při práci na zahradě a ryli jste hluboko v zemi, je potřeba místo zranění důkladně vymýt a dezinfikovat. Když si postižený nepamatuje, kdy dostal poslední píchanec, je lepší, když zajede k lékaři – tam vám protitetanovou injekci aplikují do ramene. Dávno už se nepíchá do zadku, také do podstatně méně bolí. 

Třikrát nebo jednou?

Očkování proti tetanu je opředeno mnoha mýty. Jedním z nich je ten, že po deseti až patnácti letech se člověk musí nechat bodnout injekcí třikrát. Není to pravda. Podle specialistů na infekční medicínu stačí jedna dávka. Je však lepší nechat si z krve udělat hladinu protilátek, abyste si byli jistí, že to bude stačit. 

Pozor, žlutá rýma! S jakou nudlí poslat dítě do školky a s jakou už ne?

Pozor, žlutá rýma! S jakou nudlí poslat dítě do školky a s jakou už ne?

Neznám dítě, kterému by se vyhýbala rýma. Jenže zatímco jedno má sice nudli u nosu od září do března, ale vždycky čirou, bez horečky a dalších příznaků,…celý článek

Tetanus patří mezi infekce, které se nepřenášejí z člověka na člověka. Spouštěčem je říznutí nebo jiný úraz. Očkování proti němu je povinné a vakcinace je plně hrazena zdravotními pojišťovnami.

I díky proočkovanosti je u nás tetanus extrémně vzácná nemoc. Ročně se vyskytne asi u dvou lidí a na rozdíl od minulosti málokdy končí smrtí – umíme ji léčit silnými léky.

Sdílej na facebooku
Autor: sia

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku