Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nečasová u Ústavního soudu nepochodila. Stížnost na stíhání a vazbu zamítl

Jana Nagyová (50), nyní Nečasová, neuspěla s další stížností ve svém procesu.
Jana Nagyová (50), nyní Nečasová, neuspěla s další stížností ve svém procesu.  (Autor: Z. Pecák, L. Křivan)
Autor: ČTK - 
6. srpna 2015
16:24

Ústavní soud odmítl stížnost bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové, na trestní stíhání a vazbu v kauze takzvaných trafik pro bývalé poslance ODS. Podle údajů v databázi soudních rozhodnutí si Nečasová stěžovala na to, že o jejím obvinění rozhodovaly místně nepříslušné státní zastupitelství a soudy.

"Ústavní soud poté, co se seznámil s obsahem ústavní stížností napadených rozhodnutí, dospěl k závěru, že ústavní stížnost je zjevně neopodstatněná," uvedl soudní senát. Informoval o tom generální sekretář Ústavního soudu Ivo Pospíšil.

Nečasová napadala rozhodnutí Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které ji začalo stíhat za podplácení tří někdejších poslanců za ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra. Na podzim roku 2012 se vzdali poslaneckého mandátu, a navzdory svým námitkám tak umožnili schválení vládního daňového balíčku, se kterým Nečasova vláda spojila žádost o vyslovení důvěry.

Exposlanci dostanou statisíce

Žalobci bývalé poslance vinili, že se mandátů vzdali za příslib lukrativních míst ve státních firmách. Podle policie premiéra k přislíbení tzv. trafik navedla Nečasová spolu s někdejším náměstkem ministra zemědělství Romanem Bočkem. Stíhání exposlanců zrušil v roce 2013 Nejvyšší soud s odvoláním na poslaneckou imunitu. Letos v dubnu se stát Šnajdrovi, Fuksovi i Tluchořovi za stíhání a vazbu veřejně omluvil. Všichni tři dostanou statisícové odškodné.

Nečasová si také stěžovala na soud, který ji v červnu 2013 poslal do vazby. "Stěžovatelka založila svoji ústavní stížnost na nesouhlasu s příslušností státního zastupitelství, respektive soudů, které v její věci o vazbě rozhodovaly," uvedl soud.

Nečasová si nestěžuje poprvé

Jde o další zamítnutou stížnost ve složitém a zdlouhavém politickém procesu. Nejvyšší státní zastupitelství již začátkem července zamítlo dvě další stížnosti Jany Nečasové proti obvinění z krácení daně.

Nečasová je v této kauze stíhaná od poloviny března. Žalobci ji podezírají z toho, že připravila stát u darů za zhruba 10 milionů korun o daň přesahující 700 tisíc korun. 

salto ( 7. srpna 2015 09:00 )

Ty jsi ale roztomilá trubka, co slovo to perla

pepazdepa2 ( 6. srpna 2015 21:49 )

Grossová je prostě ve vatě. Standa byl číman.

tgbb. ( 6. srpna 2015 21:47 )

Ódeeska hledá spravedlnost u "nezávislého" soudu řízeného ČSSD. Prostě blondýna.

sores ( 6. srpna 2015 18:18 )

 Kantýnská nemá co na svobodě dělat, nechápu že nesedí i s tím jejím p.ose.rou který jí poslouchá jako Dominu.

blankaflexi ( 6. srpna 2015 17:51 )

Tato RA-JDA která si nakradla díky slabochovi,si chce stěžovat????? Už měla dávno sedět,podplatila kde koho aby nemusela do basy.Nakradla si pro celou rodinu,dcery nacpala do ČEZU,TAM TO MAJÍ JISTÉ !! kDE TATO KUR-VA BYDLÍ???????????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa