44letý Hoang Son Lam zemřel po brutálním zákroku brněnské policie, ke kterému došlo v lednu 2009. Jeho syn již vysoudil odškodné ve výši jednoho milionu korun, stejnou částku dostala v odděleném procesu i matka. Oba však požadují další peníze – dle ČTK zhruba po padesáti milionech.

Co se přesně stalo v podvečer 4. ledna 2009 v pavlačovém domě v brněnském „Bronxu“ v Körnerově ulici, není jasné. Začalo to jako běžná policejní akce – tři policisté z týmu Delta vyrazili na místo, aby prověřili oznámení, že Vietnamec v drogovém opojení demoluje zařízení bytu a napadá lidi kolem sebe.

Sousedka prý řekla: Mohu si kopnout?

Muž však po příjezdu policie údajně seděl v křesle. Přesto se stal terčem tvrdého zákroku, během kterého utrpěl vnitřní poranění. Zapojit se do jeho bití měl policista Jan Srnský a z vlastní iniciativy prý také sousedka Vietnamce Kateřina Slavíčková. Obžaloba tvrdila, že se policisty zeptala, zda si „může kopnout“! „Možná šli po těch drogách, možná byl ten Vietnamec opravdu zfetovaný, ale viděl jste, jaké oni mají postavy. Ty rány musely stát za to,“ komentoval tehdy případ jeden z obyvatelů domu.

Vietnamce převezli do policejní cely a stěžoval si údajně na zdravotní potíže, tvrdila obžaloba. O den později zemřel a až tehdy se ukázalo, že měl dvě zlomená žebra, protrženou slezinu a krvácel do dutiny břišní. Pitva sice ukázala přítomnost drog v jeho těle, policista Srnský přesto dostal 10 let a sousedka Slavíčková 8 let vězení. Další dva policisté, kteří byli u incidentu, vyfasovali po třech letech nepodmíněně.

Obvinění však policisté označili za vykonstruované a bití popřeli. Policejní verze ostatně byla zcela odlišná od té, se kterou přišli obyvatelé domu. Zfetovaný Vietnamec prý aktivně bránil domovní prohlídce poté, co hlídka našla dvě psaníčka heroinu. Lékařskou prohlídku po převozu do cely předběžného zadržení měl absolvovat bez stížností. „Nikoho jsem nebil, nikoho jsem nekopal, nikoho jsem nebil obuškem přes ruce. Nikoho jsem neškrtil obuškem,“ tvrdil odsouzený policista Josef Srnský u soudu.

Sousedka Slavíčková kopání do Vietnamce také odmítla, prý věděla, že u sebe Vietnamec nosí nůž, napadal ji v předsíni a poté spadl na schodech při pokusu o útěk... Soud jejich verzi neuvěřil. V případu však zůstala řada nejasností. Hoang Son Lam byl přitom podle své rodiny pracovitý, živil i svou bývalou ženu a jejich dceru, finančně měl podporovat svou sestru (která odvezla po jeho smrti jeho popel do Vietnamu) a také matku, žijící ve Vietnamu. Jenže podle druhé verze šlo o drogového dealera.

Nařídila tehdy vláda tvrdý postup proti Vietnamcům?

Celá kauza má přitom celonárodní přesah. Advokát syna zabitého Vietnamce Marek Sedlák při dnešním jednání upozornil na to, že policisté při brutálním zákroku mohli být zčásti ovlivněni doporučením svých nadřízených. V roce 2008 totiž podle Sedláka údajně přijala česká vláda tajné usnesení, které mělo omezit vliv a velikost vietnamské populace v ČR. Na základě tohoto usnesení pak prý ministerstvo vnitra vydalo vyhlášku, která obsahovala přesnější doporučení k celé věci ve vztahu k policii.

„Jenže část tohoto dokumentu se ztratila. My tvrdíme, že policisté mohli být zčásti ovlivněni celou touto atmosférou,“ tvrdí Sedlák. O dokumentech však jednal soud s oběma stranami s vyloučením veřejnosti. Advokát Sedlák pak vysvětlil, že je plně na soudci Janu Sedláčkovi, jaké případné odškodné synovi Vietnamce přizná. Částka 50 milionů korun je spíše orientační. Verdikt by měl padnout ve čtvrtek ráno. 

Fotogalerie
7 fotografií