Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rathovi hrozí další trest, až 12 let ve vězení

David Rath byl odsouzen k 8 a půl roku vězení a propadnutí majetku v hodnotě 21 milionů.
David Rath byl odsouzen k 8 a půl roku vězení a propadnutí majetku v hodnotě 21 milionů.  (Autor: Z. Pecák, ČTK)
Autor: Zuzana Štíchová - 
4. srpna 2015
11:50

David Rath – nepravomocně odsouzený na 8,5 roku ve vězení za korupci – se bude muset brzy opět hájit před soudem. Kriminalisté totiž ukončili vyšetřování tzv. druhé větve Rathovy kauzy.

V té je obviněno spolu s bývalým středočeským hejtmanem osm firem, mezi nimi například stavební gigant Metrostav. Firma se k obvinění vyjadřovat nechce. „Do vyšetření případu se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ vzkázal stručně její mluvčí František Polák.

Policie by měla v nejbližší době předat státnímu zástupci spis s návrhem na podání obžaloby nebo jiné rozhodnutí, sdělil dnes dozorující žalobce Jiří Pražák. Vyšetřování se týká firem, které se podle kriminalistů podílely na zmanipulovaných veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Policie v této větvi případu již dříve obvinila devět lidí včetně Ratha a osm firem. Obvinění se týkají přijetí úplatku, podplácení, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletich při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie.

Spis brzy poputuje k soudu. Podle žalobce Pražáka z Vrchního státního zastupitelství v Praze, který má případ na starost, studovali spis předchozí čtyři měsíce obvinění a jejich obhájci. „Lze očekávat, že policejní orgán v nejbližší době předloží vyšetřovací spis zdejšímu státnímu zastupitelství s návrhem na podání obžaloby nebo jiné rozhodnutí, a to poté, co se vyrovná s návrhy a žádostmi jednotlivých obviněných,“ napsal Pražák.

Video David Rath: Proč jsem nepřišel na rozsudek - Lukáš Červený, Marcel Mihalik
Video se připravuje ...


Žalobce odhaduje, že se k dalšímu rozhodnutí dostane nejdříve za více než dva měsíce po předložení spisu policií. Důvodem je rozsah spisu a složitost případu. Roli hrají také případné návrhy a žádosti obviněných.

Kriminalisté firmy obvinili v říjnu 2013. Je mezi nimi největší česká stavební společnost Metrostav, která odmítla spojitost s kauzou exposlance. Podezření se podle dřívějších informací médií týkají například tendrů pro nemocnice v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky vozů pro středočeskou záchrannou službu.

Pražák rovněž v roce 2013 uvedl, že se z části jedná o zakázky, kvůli kterým se konalo hlavní líčení od srpna téhož roku. Rath je v této části obžalovaný s dalšími deseti lidmi. Hlavní líčení se kvůli průtahům rozdělilo letos do dvou částí – počátkem dubna soud udělil devíti lidem pět až 7,5 roku vězení a podmínky, koncem července dostali Rath a podnikatelka Lucia Novanská, podezřelá z organizování údajně upravených tendrů, 8,5 roku a pět let vězení. Rozsudky nejsou pravomocné, obžalovaní se odvolali a případ bude řešit Vrchní soud v Praze.

Obvinění za rekonstrukci zámku i gymnázia

Společnosti se podle původní obžaloby státního zástupce Petra Jiráta podílely na údajně upravených veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Týkaly se stavebnictví a zdravotnictví – rekonstrukce zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici a také modernizace krajských nemocnic.



Rath údajně o všem věděl coby hejtman kraje a dělil se o úplatky. V případu mu hrozí až 12 let vězení. Exposlanec to odmítá, protože tendry byly podle něj pod vícenásobnou kontrolou a nebylo možné je ovlivňovat. Policie Ratha zadržela v květnu 2012 a soud ho pak poslal do vazby, odkud byl propuštěn v listopadu 2013. Rath kauzu označuje jako politický proces.

Co hrozí firmám?

Nový zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, který je účinný od roku 2012, dává policii a státnímu zastupitelství rozsáhlé kompetence, jež mohou citelně postihnout všechny právnické osoby, tedy firmy zapletené do trestné činnosti. Firmě lze kromě peněžitého trestu uložit trest zákazu činnosti, nebo dokonce organizaci zrušit.

K Davidu Rathovi se vyjádřil i Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech:

Video Rozhovor Zeman - Justice 2 - Blesk
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM POŘADU S PREZIDENTEM V LÁNECH NAJDETE TADY >>

tgbg ( 4. srpna 2015 16:41 )

Podle těch zpráv, které vysílají sdělovací prostředky, jaké jmění mají najednou Rathovi kamarádi a známí, musel nakrást stovky miliónů korun. Takže si něco odsedí, pak nahraje nemoc nebo debilitu(to se až zas tak snažit nemusí)a půjde domů, kde ho čekají nakradené penízky. A těch není vůbec málo. Možná, že by jsme sedli překvapením na ***. Dr. Kradth si jenom řekne, že ta dřina stála za to.

tomlk007 ( 4. srpna 2015 13:31 )

Za ním je vidět jen množství nahromaděného majetku.To byla fuška tolik nakrást.Kolik má kde ulito se ani nedozvíme A kdyby,tak je připravena bajka o dědictví,výhře ve skořápkách,vykopaném pokladu,perníkové chaloupce atd atd

janka174 ( 4. srpna 2015 13:08 )

Vypadá to, že pan Rath dostane celkem doživotí. Kdejaký vrah je na tom líp, než poslanec, který si dovolil zkritizovat ostatní poslance. Ušili mu rakvičku na míru a to tak důkladně, že mu z ní nejspíš žádný advokát nepomůže. Když pan Rath tolik kradl, jak je tedy možné, že je za ním tolik vykonané práce??? Nevěřím justici, že je v tomto případě spravedlivá a to pana Ratha opravdu nemusím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa