Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jezdkyně spadla s koněm do jámy. Zvíře vytahovali hasiči přes tři hodiny

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Policejní deník)
Autor: ČTK - 
2. srpna 2015
21:26

Přes tři hodiny dnes vytahovali hasiči na Prostějovsku koně, který uvízl i s jezdkyní ve zhruba čtyřmetrové jámě. Zvíře se snažili hasiči zachránit pomocí speciální techniky, vyprostili jej nakonec pomocí lana a za použití páky. Koně se podařilo zachránit, jezdkyně, která na něm jela, utrpěla lehká zranění.

Kůň s jezdkyní spadl do jámy nedaleko Ptenského Dvorku. Podle očitých svědků šlo zřejmě o sondu vyhloubenou na místě kvůli vodě. „Kůň byl zaklíněn v úzké jámě čtyři metry hluboké. V době příjezdu hasičů na místo už byla jezdkyně vytažena. Zvíře bylo složitě zaklíněno, na pomoc kolegům přijeli nakonec i hasiči z Prostějova a Olomouce i se speciální technikou,“ uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Zvíře se do jámy probořilo zhruba v 16:30, na svobodu se jej podařilo dostat až kolem 20:00. Jeden z očitých svědků, kteří situaci na místě sledovali, dnes ČTK řekl, že se záchranáři nejprve snažili vybagrovat v místě šikmou plošinu, to ale k úspěchu nevedlo.

Nakonec vyděšenému zvířeti protáhli lano pod popruhy sedla a pomocí páky koně pomalu posunovali nahoru. Z jámy jej ve finále vyzdvihli bagrem. Záchrana koně rozšíří v Olomouckém kraji statistiku případů, ve kterých hasiči vyjížděli na pomoc zvířatům. Podle Hacsikové jen během července takto pomáhali již ve dvou desítkách případů, šlo například o odchyt papoušků či hadů.

Zobrazit celou diskusi