Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Uprchlický stop stav v Rakousku. Největší azylové středisko už nikoho nepřijme

Autor: ČTK, mb - 
31. července 2015
14:34

Jedno z hlavních rakouských přijímacích středisek pro žadatele o azyl v Traiskirchenu v pátek oznámilo, že je přeplněné a nové migranty už nemůže přijímat. Rakousko chtělo problém s uprchlíky vyřešit tak, že část z nich jednoduše naveze do sousedního Slovenska. To ale vyvolalo u našich východních sousedů protesty. Slováci organizují referendum.

Do Rakouska se valí tisíce imigrantů hlavně ze Sýrie a Afghánistánu, jen za loňský rok jich do země dorazilo skoro 30 tisíc, což odpovídá menšímu českému městu, jako je Trutnov, Písek nebo Kolín.

Katastrofální podmínky

V uprchlickém táboře v Traiskirchenu, který leží asi 20 kilometrů na jih od Vídně, žije  již více než 4000 běženců, jeho původní kapacita je přitom poloviční. Mnoho běženců tak nemá postele a v obrovských vedrech i bouřích spí venku na trávě či na ulici. Středisko prý již nemůže přijímat další běžence zejména kvůli zdravotním rizikům, která by to způsobilo. „Hygienická situace je kvůli přelidnění tábora dramatická,“ uvedl dolnorakouský hejtman Erwin Pröll.

Z devíti spolkových zemí v 8,5milionovém Rakousku pouze Vídeň a sousední Dolní Rakousy reagovaly na rozhodnutí vlády o přijetí určitého množství uprchlíků.

Kancléř v této souvislosti oznámil, že připravuje nový návrh zákona, který umožní kabinetu donutit i další spolkové země, aby zadané kvóty týkající se uprchlíků splnily. Zákon prý počítá s možností ubytování pro 80 000 až 160 000 migrantů a měl by být hotový do podzimu.

Slováci organizují proti uprchlíkům referendum

Rakousko se chtělo zbavit zhruba 500 žadatelů o azyl tím, že je dočasně přesune ze střediska Traiskirchen do sousedního Slovenska, ale plán možná zkrachuje.

Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitner (51) a její slovenský protějšek Robert Kaliňák (44) 21. července sice podepsali dohodu o dočasném pobytu azylantů na území Slovenska, ale obyvatelé Gabčíkova, kde mají být utečenci ubytováni, se vzbouřili.

Nejdříve proti ubytování uprchlíků v jejich obci zorganizovali petici a na 2. srpna dokonce plánují referendum. Jenže i kdyby hlasovali všichni obyvatelé Gabčíkova proti umístění uprchlíků v obci, nic jim to nebude platné. Ministerstvo vnitra se totiž výsledky lidového hlasování řídit nemusí.

Do Evropy letos před válkou a chudobou uteklo více než 150 000 migrantů. Většina z nich dorazí přes moře do Itálie a Řecka a poté putuje dále do Evropy. Stovky uprchlíků se během této cesty ve Středozemním moři utopily.