Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec záhady letu MH370? Nalezený kus křídla z Réunionu je z Boeingu 777

Autor: kat - 
30. července 2015
22:01

Na ostrově Réunion vyplaval z moře kus letadla. A celý svět si klade stejnou otázku: Jsou to trosky letu MH370, který 8. března 2014 zmizel? Je to velmi pravděpodobné.

Podle odborníků z USA i Francie – včetně bezpečnostního experta společnosti Boeing – pochází dvoumetrový kus křídla (takzvaný flaperon) z Boeingu 777. Pokud se nemýlí, letecká záhada století o kus blíž rozluštění.

Existuje totiž jen jedno letadlo tohoto typu, jehož vrak ještě nebyl nalezen: A to ten, který se 8. března 2014 ztratil malajsijským aerolinkám.

Malajsie hned vyslala na ostrov, který se nachází v Indickém oceánu na východ od Madagaskaru, tým expertů, aby nalezený úlomek (a taky vyplavený kufr) prozkoumal a pak s ním odletěl k dalšímu bádání do francouzského Toulouse.

Je prý vyloučeno, že by experti nepřišli na to, z jakého stroje flaperon pochází; všechny díly letadel totiž mají svá čísla a ta se pečlivě registrují. Dobře zmapované směry mořských proudů pak mohou vyšetřovatele dovést až k vraku havarovaného letadla a snad i k tělům některých obětí.

Co je flaperon? Jedná se o pohyblivou část pravého křídla. Je to vztlaková klapka umístěná ve střední části křídla. Jejími pohyby za letu piloti regulují sílu vztlakové síly působící na stroj, zejména před přistáním.

Francouzský ostrov Réunion leží asi 6700 km od místa, kde se stroj s 239 lidmi na palubě mířící z malajsijského Kuala Lumpuru do Pekingu ztratil z radarů. Podle expertů není vyloučeno, že mořské proudy za 16 měsíců skutečně mohly odnést vrak tak daleko.

V oblasti působí Jižní rovníkový proud, tekoucí od severozápadní části Austrálie až k Madagaskaru, kde se stáčí lehce na jih, což mohlo napomoci tomu, že flaperon vyplaval na západním pobřeží ostrova Réunion. Skutečnost, že byly trosky pokryty mušlemi, jednoznačně odpovídá tomu, že celých 16 měsíců ležely v moři.

Boeing malajsijských aerolinek zmizel z radarů 8. března 2014. Letadlo podle vyšetřovatelů nemělo dostatek paliva na to, aby nouzově přistálo kdekoli na pevnině. Víceméně od samého začátku se tedy předpokládá, že se boeing zřítil do moře. Jen vrak dosud chyběl...

Příčina havárie je stále záhadou, existují nejrůznější teorie – jisté je jen to, že se letadlo odklonilo z plánované trasy. Pokud se pátracím týmům podaří najít další části vraku, možná se rozluštění letecké záhady století přece jen dočkáme.

Ze ztraceného letadla MH370 se našel kus křídla. Ze ztraceného letadla MH370 se našel kus křídla. | Blesk

hofihofi ( 31. července 2015 04:52 )

To je tedy bulvarni titulek, nikdo jeste nic nevi a blesk uz vi komu to patri. hehehehe mnau.

Zobrazit celou diskusi