Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Klokánky miliony od vlády nedostaly. Musíme prodávat budovy, říká jejich šéf

Autor: Jaroslav Šimáček - 
30. července 2015
17:35

Sobotkův kabinet se nedohodl na pomoci pro klokánky, které se topí v dluzích a hrozí jejich zavírání. Vláda rozhodnutí odsunula o tři týdny, šéf Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk však upozorňuje, že tím stát příliš nepomohl. Situaci označil za kritickou. Prozradil však i to, co si myslí o slovech prezidenta Zemana, že na uprchlíky peníze jsou, ale na klokánky nikoli.

Vláda se ve středu sešla naposledy před vládními prázdninami. Na stole měla řadu věcí k probrání, jednou z akutních byla mizerná finanční situace klokánků. Těm chybí na provoz 20 milionů korun a reálně hrozí jejich zavírání. Klokánky pro děti v tísni přitom spravuje Fond ohrožených dětí (FOD), který donedávna vedla Marie Vodičková. Ta však v jeho čele skončila, vystřídal ji Jan Vaněk. A dostal se do prekérní situace. FOD má celkové závazky ve výši 127,18 milionu korun. Jenže kde vzít peníze?

Fond tak natahuje ruku směrem ke státu. Babišovo ministerstvo financí mu navrhlo mimořádnou dotaci 30 milionů korun, jenže to se nepozdávalo ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové (ČSSD). S jednorázovým posíláním peněz do klokánků nesouhlasí. A tak se ani Sobotkův kabinet na pomoci klokánkům neshodl. K jednání se chce za tři týdny vrátit a po Vaňkově FOD požaduje krizový restrukturalizační plán.

Fond přitom dostal mimořádné dotace již v minulosti - v roce 2006 šlo o 15 milionů korun, v roce 2008 stejnou částku, v roce 2012 žádal 58,6 milionu navíc, ale neuspěl. "Poskytování opakovaných mimořádných dotací je nesystémové, zvýhodňuje jeden vybraný subjekt proti všem ostatním žadatelům," uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí, které upozorňuje, že se finanční potíže FOD pravidelně opakují. A to bez ohledu na přidělenou částku či změnu zákonů.

Hlavní příčinu potíží FOD vidí ministerstvo pod vedením Marksové v tom, že fond "nedostatečně přizpůsoboval rozsah činností svým reálným finančním možnostem". Rozšiřoval své služby a počet zařízení, přitom neměl peníze ani na existující aktivity. Fond přitom dostává příspěvek na dítě ve výši 22 800 korun měsíčně. Tahle částka se však krátí za dobu, kdy dítě pobývá mimo zařízení.

Kde se v Česku nachází Klokánky

Praha: Praha 10 - Štěrboholy, Praha 4 - Lásková, Praha 8 - Chabařovická

Střední Čechy: Hostivice

Severní Čechy: Teplice, Chomutov, Litoměřice, Žatec

Východní Čechy: Pardubice

Morava: Brno, Kroměříž, Dolní Benešov

Mapa klokánků v České republice Mapa klokánků v České republice | Reprofoto klokanky.cz

Nemůžeme vyhazovat lidi, když děti odejdou, říká šéf FOD a klokánků

Blesk.cz: Vláda se nedohodla na podpoře pro Fond ohrožených dětí a rozhodnutí odložila. Co to může znamenat pro klokánky?

Vaněk: Ta situace pro Fond ohrožených dětí bude velmi složitá. Dnes zasedá předsednictvo, které bude rozhodovat o krocích, které budeme činit. Přiznám se, že nerozumím názoru vlády, že je potřeba předložit ještě nějakou restrukturalizaci nebo krizový plán, protože my jsme předložili k žádosti o mimořádnou dotaci 18stránkový materiál, který právě obsahoval i krizový plán. Nevím, co přesně konkrétně vládě chybělo a co potřebuje k tomu materiálu doložit. Jedna z cest, která se ukazuje, je, že budeme muset prodávat budovy.

Blesk.cz: Proč se Fond dostal do takových finančních problémů a nedostává se oněch 30 milionů na další fungování klokánků?

Vaněk: Jedna z věcí je na straně FOD, kdy bohužel docházel k investování, kdy byla snaha vybudovat další klokánek pro děti a investovalo se v podstatě na dluh. To znamená, že se zastavila nějaká budova, vzala se nějaká půjčka a na základě toho se investovalo. Proto se nyní nacházíme v současné situaci. Zároveň docházelo k tomu, že v některých pobočkách, kde nebyla přiznaná dotace na sociální služby, tak pobočka jela na plný výkon. Byla tam třeba dotace na 3 pracovníky a my jsme tam měli 5 pracovníků. Pak docházelo k tomu dalšímu a dalšímu finančnímu propadu.

Blesk.cz: Vidíte v tomto spíše chybu na straně Fondu, jak poukazuje ministerstvo práce a sociálních věcí, že rozjížděl projekty, na které neměl peníze, či naopak v nedostatku peněz a dotací pro Fond?

Vaněk: Určitě vidím chybu i na straně vlády, resp. předchozích vlád, kdy došlo k novele zákona, která nebyla moc příznivá. V podstatě i to, že dochází k financování dětí na základě toho, jestli jsou fyzicky přítomné v klokánku, tak to je samozřejmě velmi složité, protože jsme pro okamžitou pomoc a my si opravdu nemůžeme dovolit, pokud třeba z jednoho klokánku najednou odejde 10 dětí, protože se ta situace vyřeší, tak nejsme schopní ty pracovníky propustit a říct jim, ať přijdou zase za měsíc, až děti zase nabereme. Tímto způsobem to dělat nemůžeme. Pak ta ztráta narůstá, protože finanční prostředky chybí a zaměstnance, služby, nájem a další musíme platit dál. Propad je pak více a více do červených čísel.

Blesk.cz: V příp., že vláda neuvolní prostředky, jak vypadá krizový plán pro klokánky? Které by se zavíraly jako první, nebo jak by se fungovalo v nějakém nouzovém režimu?

Vaněk: Plán v podstatě začíná fungovat již nyní. Tím, že případná pomoc byla odložena o další tři týdny, tak to Fondu určitě teď nepomáhá. My musíme řešit tu situaci okamžitě, situace FOD je kritická. 

Blesk.cz: Pan prezident Zeman přes svého mluvčího vzkázal, že na uprchlíky peníze jsou, na klokánky nikoli. Co na to říkáte?

Vaněk: Vím, že pan prezident dlouhodobě podporuje FOD, za což mu samozřejmě děkujeme. Je pravda, že i v jednom klokánku jsme měli jedno uprchlické nezletilé dítě, které jsme přijímali a za které jsme nedostali ani korunu od státu. Dá se to takto velmi zjednodušit, ale samozřejmě ten problém je daleko složitější, než to rozdělovat na uprchlíky a děti. Samozřejmě by se asi finanční prostředky měly najít. Pokud je potřeba dětem pomáhat a stát by chtěl i do budoucna využívat zařízení pro okamžitou pomoc, tak by bylo dobré najít i nějakou legislativní možnost změnit financování těchto zařízení, protože dlouhodobě jsou tato zařízení v podstatě podfinancována. 

eliska963852 ( 30. července 2015 20:24 )

Respektive její novela zákona o sociálně-právní ochraně.

eliska963852 ( 30. července 2015 20:18 )

Klokánky zlikvidovala ropucha Marksová. Hlavně, že má 220 mil. na odměny.

rudyptak48 ( 30. července 2015 19:58 )

Vždyť jsou tam většinou děti cikánů. Copak jim náš stát neplatí dost za ten rekreační pobyt bez zodpovědnosti a bez práce? Vemte si takového cikána. Je dobře živený, nepracuje a má tak dost času a energie na nevázaný život a na sex. Pak se nedivme, že jejich populace se pořád rozrůstá. Proč máme ještě podporovat uprchlíky? Vždyť za pár let neuživíme ani populaci cikánů. Jestli jim náš sociální stát bude pořád poskytovat stávající výhody, naše česká republika jako taková zanikne a bude zde jeden velký cikánský tábor.

krllo ( 30. července 2015 19:01 )

 Proc je ten vlanek dvakrat. Uz se o vedeni Klokanku zajima policie a statni zastupitelstvi. Vidim zo tak na 12 let nepodminene.

kerloss ( 30. července 2015 18:54 )

Vlada nemohla dat na Klokanky,bylo dulezitejsi rozdat skoro 230milionu na odmenach tem ho-vnum co tam nic nedelaj a jen sedi u kavicky a cigarka a zneuzivaj vsech vyhod statni sluzby od mobilu, aut zdarma dopravy az po rozvedky na sledovani.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa