Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Amazon ve velkém shání zaměstnance: Kandidátům stačí jen zdravotní prohlídka

Amazon nabírá zaměstnance jen za úspěšnou zdravotní zkoušku
Amazon nabírá zaměstnance jen za úspěšnou zdravotní zkoušku  (Autor: EPA)
Autor: Andrea Ulagová - 
30. července 2015
18:15

Vyšší platy, teplé obědy, doprava zdarma do práce - i na to se podařilo světovému koncernu Amazon nalákat až tisícovku zájemců o práci v novém distribučním centru v Dobrovízi. Společnost, která nemá na světovém trhu práce zrovna dobrou pověst, vtrhla do Čech s kampaní, která nemá obdoby. Uvedl to server iHNed.cz

Amazon chce mít v Čechách do tří let dva tisíce stálých zaměstnanců, počítá i se sezonními brigádníky. Zájem je veliký. Není divu, Amazon u nás rozjel nezvyklou náborovou kampaň.

"Je to jeden z největších úspěchů. To, že by firma přes billboardy nabízela práci, tady velice dlouho nebylo," řekl webu iHNed.cz ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Nejvíc zájemce lákal plat 18 500 korun, dále pravidelné prémie, teplé obědy a týden dovolené navíc. K tomu nabízí dojíždějícím zaměstnancům dopravu zdarma. Navíc je jedno, jaké máte vzdělání nebo praxi. Amazon chce jen úspěšné absolvování zdravotní prohlídky.

V Dobrovízi hodlá firma otevřít sklad, v pražských Dejvicích pak centrálu, kde se najde místo pro 500 specialistů na personalistiku a informační technologie. Tam ovšem nábor probíhá jinak, kandidáty oslovují rekruteři přímo.

Ostrá kritika z Německa

Zatímco v Čechách to vypadá pro budoucí zaměstnance Amazonu nadějně, ve světě už takové nadšení nepanuje. V Německu v roce 2013 část zaměstnanců Amazonu stávkovala, údajně kvůli nízkým mzdám a náročné práci. Vedení společnosti ale kritiku odmítlo. Že ale zřejmě nepůjde jen o fámy, potvrdil i redaktor britské BBC, který si práci ve skladu vyzkoušel na vlastní kůži. Zaměstnance pak přirovnal k robotům, kteří nachodí denně skoro 18 kilometrů a na splnění objednávky mají 33 sekund.

Česká pobočka se tak ocitne pod drobnohledem odborářů.

"Jejich pověst na trhu práce je alarmující a myslím, že je potřeba velmi důkladně sledovat to, jak se v Česku budou chovat. Na druhé straně, když si leccos dovolili v Německu, kde jsou odbory silné, divila bych se, pokud by si to nedovolili tady," řekla mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů Jana Kašparová.

tgbg ( 30. července 2015 19:44 )

Komunističtí pohrobci najdou tisíc důvodů, proč v Amazonu nepracovat. Komunisti jsou líní a nechce se jim pracovat. Chtějí žít z práce jiných, protože jim práce nevoní. Komunistický všivák a lenoch si raději bude stěžovat a chodit s kigány pro podporu.

ludu_2008 ( 30. července 2015 19:36 )

Jejich náborová akce na nové zaměstnance zavání podvodech a porušováním zákonů. Sám jsem si vyplnil vstupní dotazník, odpověděl na jejich otázky kladně a po schválení, že moje data budou použity pro jejich prospěch (včetně rodného čísla), mě okamžitě přišla odpověď, že jejich potřebám nevyhovuji a moje žádost nebyla poslána dále. Ani nečetli životopis. Takže mají rodné číslo a moje data, které zřejmě budou odprodány jako databáze dalších x zájemců nějaké firmě, aby opět volali a nabízeli nějaké pojištění, plna, atd. Nakonec všeho mě přišel email, že moji žádost dlouho zvažovali a bohužel nevyhovuji. Mám vysokozdvižný vozík, řidičák na všechno, vzdělání, praxi v distribuci zboží. Tak nevím, asi to filtruje datum narození, které vyplňujete hned v úvodu. Odpověď z Amazonu: Děkujeme Vám za váš zájem. Po delším uvažování jsme se rozhodli, že Vaši žádost o Pracovník distribučního centra – úroveň 1, přímý nábor nepostoupíme dál. Vážíme si toho, že jste našemu přijímacímu řízení věnoval(a) svůj čas.

romana68 ( 30. července 2015 18:55 )

Pracovala jsem v podobném velkém českém internetovém obchodě v Praze ( nebudu psát konkrétní firmu ). Plat 14 000Kč čistého mínus stravenky, které potom raději zrušili Každý den neuvěřitelná buzerace od vedoucích ( všechno naši uplakaní sousedé ze SLOVENSKA a hlavně vlastenci ). Člověk si nemohl ani odskočit na WC a při odchodu ze zaměstnání osobní prohlídka od černých serifů + průchod přes bezpečnostní rám ... myslím si, že vězni na Ruzyni se mají lépe v posilovně a u videa než v této práci na mizernou mzdu !

nemamradods ( 30. července 2015 18:48 )

Slováků,Poláků,Ukrajinců,nyní i afrických přivandrovalců bude mít Amazon dost.Hlavně,že pro tyto cizáky vláda poskytla miliardy na stavbu na našem území.

dzelo ( 30. července 2015 18:47 )

Novodobí otroci hlaste se to je přeci emerický podnik váš zázrak a cíl. Nyní bych zde nahnal ty přihlouplé blbečky kteří hledí na emeriku jako na spásu a nechal bych je tam makat alespoň pět růků aby vychladli!

Zobrazit celou diskusi