Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sucho dál ničí úrodu: Brambor bude letos méně

Autor: ČTK, sou - 
30. července 2015
12:25

Letošní úroda brambor v Česku bude nižší. Prsty v tom má sucho a také menší výměra polí, která jsou osázena právě touto plodinou. Na Vysočině, kde se jich tradičně pěstuje nejvíc, zatím zemědělci odhadují pokles hektarových výnosů o 20 až 30 procent oproti loňsku. Tehdy se jich na jednom hektaru vypěstovalo 29 tun. Situaci by mohly ještě pomoci deště.

Rané brambory pěstované v Polabí a na jižní Moravě měly ještě štěstí – pršelo, a tak  se jich urodilo dost. O poznání hůř jsou na tom ale porosty s pozdnějšími odrůdami pěstovanými převážně na Vysočině. Jejich sklizeň se rozbíhá až v září.

"Pokud by voda přišla, řekněme do poloviny srpna, je ještě možnost nějaké změny. Později by ten efekt už byl asi minimální," řekl ČTK tajemník Českého bramborářského svazu Josef Králíček na dnešním pěstitelském semináři v Havlíčkově Borové.     

Zemědělská společnost v Havlíčkově Borové pěstuje brambory na 170 hektarech polí. Podle jejího agronoma Jiřího Zvolánka je tento podnik druhým největším pěstitelem na Havlíčkobrodsku. Letošní úrodu ještě Zvolánek nepovažuje za ztracenou. Brambory mají podle něj nasazeno hodně hlíz. "Ten vliv sucha je poměrně velký, ale dá se to ještě zachránit. V průběhu 14 dnů by bylo potřeba, aby spadlo aspoň těch dvacet třicet milimetrů vody, aby se dostala až dolů ke kořenům," řekl.

V EU se očekává pokles až 12 procent   

Rozloha bramborových polí se letos v ČR podle Českého statistického úřadu snížila o 5,5 procenta na 22 681 hektarů. Propad se podle Králíčka týkal hlavně brambor k jídlu. Jejich pěstitelé si letos poprvé rozdělili 50 milionů Kč státní podpory. Kvůli přetlaku produkce totiž u loňské sklizně klesly farmářské ceny pod dvě koruny za kilogram a pěstitelé konzumních brambor prodělávali.     

Letošní ceny jsou pro zemědělce příznivější. Za kilogram brambor z nové sklizně při prodeji ve velkém dostávají kolem čtyř korun, zatímco loni touto dobou se platby držely pod třemi korunami. "Myslím, že by cena mohla do budoucna lehce narůst," uvedl Králíček. S nižší úrodou brambor podle něj počítají i jiné evropské země.

salto ( 30. července 2015 14:50 )

Koukám, že za komoušů jsi žrala pouze vtipnou kaši, nebo až teď?

tgbg ( 30. července 2015 13:13 )

No jo, komouši uměli poručit větru dešti. I když ta jejich úroda stála za h*vno a potraviny se nedaly žrát.

zlymikes ( 30. července 2015 12:34 )

Poláci či Němci to jistí. Sice stojí za hovor,ale jíst se to dá.

Zobrazit celou diskusi