Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ukrajinská pilotka stane před ruským soudem: Dostane 25 let?

Autor: ČTK - 
30. července 2015
07:23

V ruském městě Doněck u Rostova na Donu, poblíž hranic s Ukrajinou, začne dnes podle oznámení ruských úřadů soudní proces s důstojnicí ukrajinského letectva, obviněnou z vraždy dvou ruských novinářů na východní Ukrajině. Nadija Savčenková, která byla mezitím ve vlasti zvolena poslankyní, obvinění odmítá. Hrozí jí 25 let vězení.

Podle obžaloby čtyřiatřicetiletá Savčenková jako příslušnice dobrovolnického praporu válčícího na straně vládních sil s proruskými separatisty v Donbasu na východě země úmyslně navedla palbu ukrajinských minometů na skupinu neozbrojených civilistů a novinářů, z nichž dva byli zabiti. Zadržena prý byla v Rusku jako uprchlice.

Obhajoba naopak tvrdí, že Ukrajinka padla do zajetí krátce před ostřelováním a zabitím novinářů. Separatisté ji pak předali Rusům, tedy podle advokátů byla do Ruska zavlečena. Obhajoba nicméně připouští, že alibi Savčenkové se opírá o ukrajinské expertizy videonahrávek separatistů a výpisu volání z Ukrajinčina mobilu, zatímco posudky ruských znalců ve službách obžaloby jsou odlišné. Spor se vede o to, zda obžalovaná byla zajata loni 17. června hodinu před polednem, anebo až hodinu po poledni.

I z řad obhájců se ozývají předpovědi, že Ukrajinku čeká politický proces s tvrdým trestem. Tomu by prý mohl zabránit jen mezinárodní tlak na Rusko. Avšak dosavadní výzvy z ciziny k osvobození zajatkyně Kreml nijak neovlivnily.

Savčenkovou má k soudu převážet po zuby ozbrojená eskorta z asi 100 kilometrů vzdálené věznice ve městě Novočerkassk. V této věznici byl před 21 lety popraven masový vrah Andrej Čikatilo, který v letech 1978 až 1990 zavraždil mimořádně krutým způsobem nejméně 21 chlapců, 14 děvčat a 17 žen. Části těl některých obětí snědl.

dumik ( 30. července 2015 11:42 )

kteří to byli, srandisto?

xyht ( 30. července 2015 10:18 )

dobrý fór : http://www.hlavnespravy.sk/ako-ruska-stihacka-zahnala-americky-torpedoborec-v-rusku-vypustili-d o-obehu-specialnu-mincu-zeton-prednaska-z-mierumilovnosti/651220

turan ( 30. července 2015 10:14 )

A Ruská chunta už dala popraviť 8 novinárov a aktivistov!

turan ( 30. července 2015 10:12 )

Nebuď srandista-v Rusku a "spravodlivý trest"?Kým chytili vraha Čikatila popravili dvoch nevinných mužov!

marti33 ( 30. července 2015 08:37 )

Kyjevská junta cíleně vraždila ruské novináře na Dombasu, a svoje občany ruského původu v celé východní Ukrajině. Vyjádřil se k tomu i Bartošek. Těch novinářů bylo zabito 5 minulý rok a další letos.

Zobrazit celou diskusi