Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rath dál útočí na Jiráta: Začínal jako bolševický prokurátor. A co Rath?

Autor: simao - 
29. července 2015
15:35

Nepravomocně odsouzený David Rath a státní zástupce Petr Jirát za sebou mají další slovní přestřelku. Rath prý dokonce zvažuje žalobu na ochranu osobnosti. Jiráta nešetřil, pustil se do něj s tím, že začínal jako bolševický prokurátor. A Rath? Za „bolševiků“ studoval, po revoluci rozjel lékařskou, ale především politickou kariéru. Kariéru, která skončila rozsudkem 8,5 let vězení.

„Myslíte si, že k osobnosti doktora Ratha patří dobrovolný nástup do vězení? Já o tom vůbec nejsem přesvědčen,“ uvedl státní zástupce Petr Jirát v rozhovoru pro lidovky.cz.

Rath je odsouzený za korupci ve Středočeském kraji k 8,5 letům vězení, proti verdiktu se ale odvolal. Podle Lidových novin zvažuje navíc žalobu na ochranu osobnosti. Mimo jiné kvůli tomu, že Jirát uvedl, že Rath může mít někde schované stovky milionů korun. A z vězení by se vrátil do bohatství.

„K názoru, že uteču, zvažuji nabídku pro pana Jiráta, že až případně dobrovolně nastoupím a vše absolvuji, zda pak přijme za své pomluvy osobní odpovědnost. Třeba ukončí svoji kariéru, kterou začal jako bolševický prokurátor. Nebo se k tomu postaví jako chlap, co jiného pomlouval,“ opřel se do žalobce Rath.

Zkušený žalobce Jirát má přitom za sebou 35 let v justici a nejde o první takový útok na jeho osobu. Nedávno Rath také uvedl, že by měl Jirát vyhledat pomoc psychiatra, protože prý má vážnou poruchu – obsesivní představy. Nyní se Rath pustil s narážkou na Jirátovo působení za komunistů opět na tenký led.

Rath po revoluci: Převlékání politických kabátů

Středočeský krajský zástupce Jirát, specialista na hospodářskou kriminalitu a korupci, byl před rokem 1989 skutečně členem KSČ. Sám Rath nikoli. Za minulého režimu stihl absolvovat gymnázium Nad Štolou na Praze 7 a Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy, kde studium ukončil promocí v roce 1990.

Po revoluci začínal v pražském IKEMu, kde v letech 1990 až 1992 probíhal jeho studijní pobyt na interní klinice. Jako internista nastoupil do pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Lékařské geny měl v krvi, v éře komunismu působil jeho otec Ratmír na katedře pro interní medicínu pražského Institutu pro vzdělávání lékařů. Ratmír Rath byl stejně jako žalobce Jirát členem KSČ, po roce 1989 však odešel z vedoucích funkcí.

Rychlý vzestup a strmý pád však po revoluci stihl i jeho syna Davida. Rath mladší totiž vystoupal až na vrchol ministerstva zdravotnictví – v barvách ČSSD, ač byl zpočátku své politické kariéry příznivcem ODS.

Video David Rath: Proč jsem nepřišel na rozsudek - Lukáš Červený, Marcel Mihalik
Video se připravuje ...

Členem Občanské demokratické strany byl Rath letech 1991 až 1994. V letech 1996 až 1997 byl členem SD-LSNS (Svobodní demokraté – Liberální strana národně sociální), v ČSSD působil v letech 2006 až 2012. Mezitím byl vedený jako bezpartijní politik.

Šéfem resortu zdravotnictví byl Rath od listopadu 2005 do září 2006. Maléry si však přivodil později coby hejtman Středočeského kraje. Nyní mu z někdejší politické slávy nezbylo nic, z té lékařské pouze ordinace v Hostivici, kde byl Rath i během vyhlášení rozsudku.

mirkazam ( 30. července 2015 14:17 )

ganzanie...a snad si nemyslíš,že to ten vykuk dělal s lásky k bližním.Z každé takové akce mu zůstalo něco za nechtama. To není lidumil,jeho motivem jsou pouze prachy,kterých jak je vidět měl pořád málo !!!

mirkazam ( 30. července 2015 14:13 )

jity...Jirád není žádný Urválek,ale udělal záslužný čin,že toho arogantního darebáka,a lháře poslal tam kam patří.A za to by měl dostat metál...

jarypadlo ( 30. července 2015 11:11 )

https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU . Co by asi Jirát říkal na toto???

rumovapalice ( 30. července 2015 06:31 )

debyle!

ruudazvostravy ( 30. července 2015 00:05 )

Holt Sr*áth uš uš může bejt ráth,že si může akonráth přes piski sr*áth.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa