Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mezi islamisty řadí i tříleté děti. Britům se prověrka radikálů vymkla z rukou

Autor: mb - 
29. července 2015
12:34

Islámský stát provádí zvěrstva na území Sýrie a Iráku a v jeho řadách bojují tisíce radikálů z Evropy. Nemalá část pochází právě z Británie, příkladem je džihádista John, který uřezal hlavy již několika lidem. Spojené království se proto rozhodlo, že bude proti radikalizaci bojovat přímo na svém území. Ale dobrý záměr se Britům vymkl z ruky, zaměřují se totiž i na tříleté děti.

Projekt, který monitoruje chování jednotlivců, Britové spustili již v roce 2012. Za tři roky zachytil zhruba 4000 lidí, kteří mají sklony k extremismu, ale kromě dospělých byly jako „potenciální extremisté“ označeny i tři stovky dětí, nejmladšímu z nich byly teprve tři roky.

Tříletý džihádista?

Tříletý „extremista“ z Londýna byl doporučen ke sledování „v rámci širší rodiny“, která údajně vykazovala znaky radikalizace. Právnička Ibtihal Bsis ale zuří: „Vláda – to jsou praví extremisté! Slyšela jsem o případu, kdy monitorovali dítě, kterému byly teprve 2 roky! A to jen kvůli tomu, že řekl Bůh je velký (arabsky Allahu Akbar, pozn. red). Policie a sociální pracovníci je pak doma vyslýchali, to je nepřípustné.“

Tradiční islámské zvolání se v poslední době dostalo do povědomí širší veřejnosti bohužel právě v souvislosti s brutálními činy fanatiků z Islámského státu.

Souboj světonázorů

Britové tak nebojují proti samotnému terorismu, ale i proti náboženským projevům, které stát považuje za potenciálně nebezpečné. Jakoukoliv kritiku programu, který odpůrci označují za šmírování a nemístné omezení občanských svobod, však poslanec John Hayes (57) odmítá: „Máme povinnost vždy a všude bojovat proti zvrácené ideologii, která otrávila mysl našich mladých lidí.“

Projekt, který nabádá občany, aby upozornili úřady na „potenciální extremisty“, si pochvaluje i Scotland Yard. Ve svém prohlášení uvedl, že „lidé si uvědomují nebezpečí extremismu a nutnost o problému mluvit“.

 

Muslimové jsou v Británii na vzestupu

Spojené království prošlo v posledních desetiletích výraznou demografickou změnou. V roce 1961 tvořili muslimové v zemi pouhých 0,11 procent obyvatelstva a měli k dispozici 7 mešit. O 50 let později muslimové tvoří již 5 procent obyvatelstva a v zemi jsou tisíce mešit.

Souběžně s demografickou změnou došlo k výrazné liberalizaci společnosti, co se týče rodinných hodnot, sexuálních vztahů a náboženství, což je pro mnohé muslimy naprosto nepřijatelné. V některých částech Londýna nyní dokonce hlídkují mladí muslimové, kteří „dohlížejí“ na to, aby lidé např. nepili alkohol poblíž mešit apod. Jiné skupiny se dokonce snaží při „hlídkování“ prosadit islámský zákon šaría.

 

pekaaaros ( 20. října 2015 19:29 )

ted jsem viděl dobrej německej dokument z dílny ZDF. je to na youtube. stačí zadat něco ve smyslu "imigranti zdf dokument cz" . z toho dokumentu jasně vyplývá, že nikdo neví, co přesně má dělat a podle jakýho vzorce postupu se má pokračovat. Nikdo to neví a všechna opatření selhávají. Já z toho mám jednoznačnej pocit. Když se neví, jak se má postupovat, pak bude napětí eskalovat a ve společnosti to bude houstnout. Důkazem toho je i fakt, že ti co před nedávnem tvrdě kritizovali jakékoliv ploty, sami chtějí ploty stavět. Ti co před nedávnem pevně stáli za Merkelovou, najednou svůj postoj tak jednoznačně nevidí. To je to houstnutí. A co se bude dít dále? Zhoustnutá atmosféra ve společnosti vyvolá jistou dávku zoufalosti, která si žádá zoufalé činy. Myslím, že od útoku v Charlie Hebdo tady každýmu Evropanovi svítí kontrolka. Stačí fakt málo a z hustoty se stane zoufalost a panika. Pak už nikdo neudrží u moci současné politické elity hlásající toleranci a humanitu. A pak se to tady zvrtne v to, v co se to asi stejně jednou zvrtnout musí.

meithl ( 29. července 2015 14:07 )

Fanatici a barbaři, není co dodat, verbež

tenzal ( 29. července 2015 13:49 )

Je při nesouhlasu třeba takových urážek? To o ledasčem o vás svědčí.

tenzal ( 29. července 2015 13:47 )

Divíte se? Tam jsou dávno, jen se v tak velké zemi ztratí oproti co čeká Evroupu a její malé státy.

tenzal ( 29. července 2015 13:43 )

Ten se jistě raduje z návštěvy naší hlavy státu při účasti oslav v Číně.

Zobrazit celou diskusi