Opravy ulic v centru Prahy se od tohoto týdne řídí novými pravidly. Institut plánování a rozvoje vydal příručku, která jasně stanovuje, ve kterých ulicích musí být bez výjimky dlažební kostky a kde naopak asfalt.

„Zatímco pro chodníky v historickém centru se volí mozaiková dlažba, při rekonstrukcích vozovek nebyla žádná jasně daná pravidla,“ vysvětlil nové opatření náměstek Matěj Stropnický (Trojkoalice).

V téměř všech ulicích v centru Prahy tak musí být dlažba. Výjimku mají pouze významné dopravní tepny.

Novým pravidlům nevyhovuje v současnosti hned několik ulic. Co se týče těch významných, asfalt bude muset zmizet z Rytířské, Dušní, Platnéřské i Betlémské, které se nacházejí na Starém Městě, a Valdštejnské, která odvádí řidiče z nábřeží a Letné na Malou Stranu. Cílem změn je zvýšit estetický dojem z míst.

Naopak Vnislavova, která vede na Rašínovo nábřeží, získá asfaltový povrch. „Jde o místo, které je více dopravně zatížené. Jelikož tam jezdí automobily i tramvaj zároveň, je vhodnějším řešením asfalt,“ sdělil mluvčí Institutu plánování a rozvoje Adam Švejda.

U některých ulic pokrytých asfaltem je vidět, že dříve zde dlažba byla, ale během oprav zmizela. Tomu teď nová pravidla zabrání.

Už nebude docházet například k nelogickému vyasfaltování v místě, kde už dávno dlažba je a patří tam,“ dodal mluvčí Švejda.

Vydláždění či vyasfaltování ulic teď musí naplánovat Technická správa komunikací.

Podívejte se, které významné ulice musí změnit povrch. V červených smí být nově jen dlažba, v černé asfalt:

Povrch červeně vyznačených ulic budou muset už vždy tvořit dlažební kostky. Černá Vnislavova se dočká asfaltu.
Autor: Blesk - Soňa Jurčáková

Veškeré opravy i dalších ulic se budou muset řídit dle této mapy. V modrých a oranžových ulicích je povolena už jen dlažba, ve fialových naopak asfalt:

V modrých a oranžových ulicích bude muset být vždy dlažba. Ve fialových naopak asfalt. Červené plochy (hlavně náměstí) jsou z nařízení vyjmuty.
Autor: IPR