Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

NATO schválilo turecký boj s Islámským státem, Ankara o pomoc nepožádala

Turecké hlídky sledují postup islamistů
Turecké hlídky sledují postup islamistů  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, bru - 
28. července 2015
14:19

NATO na mimořádném jednání vyjádřilo solidaritu Turecku a prakticky všechny země uvítaly zapojení Turecka do bojů proti Islámskému státu. A Ankara v tomto ohledu netroškaří – zareagovala leteckými údery a opřela se i do zakázaných táborů Strany kurdských pracujících.

„Vítám posílení tureckého úsilí v boji s Islámským státem,“ řekl novinářům také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Připomněl, že Turecko už přispívá k výcviku umírněných sil v Sýrii a nese velkou tíži uprchlické krize, kterou vyvolala několikaletá syrská občanská válka.

Turecká strana podle Stoltenberga na dnešní schůzce nepožádala o dodatečnou alianční vojenskou přítomnost. „Všichni víme, že Turecko je spolehlivý spojenec. Má schopné ozbrojené síly, druhou největší armádu v alianci,“ poznamenal generální tajemník NATO.

Závěrečné prohlášení z dnešního jednání se ani slovem nezmiňuje o souběžných tureckých útocích na tábory zakázané PKK. „Řada spojenců nabádala k proporcionalitě a určité uměřenosti ve vojenské odvetě proti Straně kurdských pracujících a zároveň někteří apelovali na zachování mírového procesu,“ řekl k tomu novinářům Šedivý.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes ale pokračování mírového procesu s kurdskými povstalci vyloučil.

Dnešní mimořádné bruselské jednání bylo svoláno na tureckou žádost podle čtvrtého článku alianční smlouvy, který umožňuje požádat o konzultace, má-li členská země obavy o vlastní bezpečnost nebo územní celistvost.

„Terorismus ve všech svých formách a projevech nemůže být tolerován nebo ospravedlňován. Bezpečnost aliance je nedělitelná,“ uvedlo dnes NATO. Podle Stoltenberga aliance situaci na „tureckém prahu“, a tedy svých vlastních hranicích, pečlivě sleduje a se svým tureckým spojencem je plně solidární. Generální tajemník v úvodním projevu neveřejného jednání také vyjádřil soustrast rodinám obětí nedávných útoků i turecké vládě.
Turecké tanky v pohotovosti proti postupu džihádistů Turecké tanky v pohotovosti proti postupu džihádistů | Reuters

jarka.skrb ( 23. ledna 2016 17:15 )

Btw. pro ty, co věří v chudáky "utečence" - propaganda topení se v moři. Trochu to odflákli, tak si všimněte v pozadí těch lidí, co v tom bazénu stojí http://www.vlasteneckenoviny.cz/wp-content/uploads/2016/01/Fotografie-inscenovan%C3%A1-v-baz %C3%A9nu-Propaganda-o-top%C3%ADc%C3%ADch-se-vet%C5%99elc%C3%ADch.jpg

jarka.skrb ( 23. ledna 2016 17:12 )

Já tomu turkovi nevěřím ani slovo, neustále to hraje na obě strany. Aby zamaskoval své zločinecké aktivity, tak klidně pošle pár atentátníků i na vlastní lidi, aby svět viděl, jak i Turecko trpí. Bodejť by žádal někoho o pomoc, on ví moc dobře, jakou hraje hru. Je to celé fraška. Co mi to jen připomíná? Aha, USA řízenou demolici WTC plného obyčejných amíků. Je to hnus. To si ti němečtí,bruselští a i naši přizdisráči nejsou schopni spočítat 2+2?????

Zobrazit celou diskusi