Základním úkonem je výměna pylového filtru, přes který je do kabiny vozu vháněn chladný vzduch. Jak už název vypovídá, tento filtr má zamezit vniknutí různých prachových částic, pylu a alergenů do vozu. Protože okolní vzduch, převážně ve velkých městech, obsahuje takových částic opravdu velké množství, je dobré vyměnit pylový filtr alespoň jednou za rok. Ideální je však výměna jednou za 6 měsíců, obzvláště, vozíte-li ve voze alergiky.

Neměli bychom zapomenout ani na vyčištění výdechů ventilace ve voze. Na trhu je velké množství prostředků, kterými lze tyto výdechy vyčistit. Asi nejideálnější jsou spreje, které se s pomocí dlouhé hadičky aplikují do útrob výdechů. Je potřeba postupovat přesně podle přiloženého návodu, ale v principu se vždy po aplikaci nechá prostředek několik minut působit. Poté se zapne klimatizace a větrání na plný výkon. Vozidlo je pak potřeba řádně vyvětrat a ideálně vyčistit vysavačem, neboť z průduchů mohly do vozu proniknout různé mechanické nečistoty.

V neposlední řadě je potřeba čas od času zkontrolovat stav a množství chladícího média v klimatizačním systému. Tady se již musíme svěřit do rukou odborného servisu. Doplnění chladícího média však není nijak finančně náročné a zajistí perfektní funkci chlazení na další období.