Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Saúdský král vzal Francouzům pláž: Občanům nepomohla ani petice se 120 tisíci podpisy

Autor: mb - 
27. července 2015
16:23

Nejen v Teplicích, ale i ve Francii, kde jsou díky své koloniální minulosti na arabské spoluobčany a návštěvníky zvyklí, čas od času dojde ke střetu. Francouzské občany městečka Vallauris do běla rozčílil král Saúdské Arábie Salmán bin Abd al-Azíz (79), kvůli kterému přišli v horkém létu na tři týdny o pláž.

Arabský monarcha totiž zavítal na francouzskou riviéru, a přestože je pláž veřejná, učinil z ní mávnutím „kouzelného proutku“ v podobě tučného poplatku pláž soukromou. Místní se chtěli v horku zchladit ve vlnách moře, ale místo toho je čekala studená sprcha v podobě strohé cedule:„Vstup a koupání na této pláži je zakázáno z důvodu pobytu krále Saúdské Arábie.“  

A kdyby to náhodou nebylo někomu jasné, poblíž byl zaparkovaný policejní vůz, ve vodě hlídkovaly policejní čluny a zpovzdálí místní „vetřelce“ sledovala ochranka krále. Salmán bin Abd al-Azíz totiž nepřijel sám, ale s tisícihlavým doprovodem. Utrpení místních ovšem začalo již několik týdnů předtím: „Už tři týdny sem náklaďáky vozí různé věci, od kytek až po ručníky,“ prozradila žena, která si přála zůstat anonymní.

Místní bezmocně zuří

„Saúdové jsou ve Francii vítáni, pokud budou respektovat francouzské zákony!“ rozčiloval se tamní zastupitel Jean-Noel Falcou, který též upozornil na to, že arabský král si zbudoval na pláži bez povolení výtah přímo do pokoje. „Kde skončíme, pokud moc a peníze dají bohatým výsadu být nad zákonem?“ rozčiluje se dál Falcou.

Svému kolegovi přizvukuje i starostka městečka Vallauris Michelle Salucki: „Chápeme bezpečnostní důvody a zájmy státu, ale nikdo se nemůže povyšovat nad zákony země,” narážejíc na fakt, že pláž je ze zákona veřejná.

Protipetice

Je ovšem pravda, že vznikla i petice, která naopak přítomnost saúdského krále vítá. Tu ovšem podepsala zhruba pouhá stovka lidí. Kdo má ale z přítomnosti Salmána bin Abd al-Azíze radost, jsou tamní podnikatelé. „Ekonomický dopad pro nás, ale také pro restaurace, řidiče a vůbec všechen pomocný personál je obrovský,“ rozplýval se ředitel čtyřhvězdičkového hotelu v Cannes Serge Reinhard, který se nachází zhruba 6 km od vily saúdského krále ve Vallauris.

Arabská marnivost

Vrtošivost a marnivost arabských šejků poznal na vlastní kůži i český miliardář Jiří Šmejc, který si v roce 2011 na 50 let pronajal ostrov na Maledivách, kde připravil luxusní vily pro VIP návštěvníky. V červnu si na tři týdny celý ostrov pronajal nejmenovaný arabský šejk, který se údajně odmítal dotýkat čehokoliv, na co již sáhl jiný člověk. Musel se proto přivézt komplet nový nábytek. „Pochopitelně nebudu komentovat, kdo k nám jezdí jako host, ale to, že si někdo pronajme ostrov celý, je celkem běžné,“ prohlásil Šmejc pro české vydání časopisu Forbes.

tummy ( 27. července 2015 19:14 )

 nechápu řeči o střílení,takové lidi by měli zavírat neměly by žít mezi námi škoda jakéhokoliv dobra pro ně

tummy ( 27. července 2015 19:11 )

Blesk hledá samé takové informace které vyzývají k nenávisti, to že je to nejlepší král kterého Saúdská Arábie měla o tom se nemluví. Že vyhodil ministra kvůli tomu že se choval nadřazeně k normálnímu občanovi to se také nepíše. Zde jde o něco jiného tento král je věřící a nechce mít před sebou sodomu a gomoru

majtin ( 27. července 2015 18:48 )

Je potřeba upřít pozornost k nalezení náhražky ropy, ať pak tyto národy ukáží, co umí.

diskutujici ( 27. července 2015 17:53 )

Uz aby ta cerna s r a c k a dosla, muzou si tam pak stavet babovicky z pisku.

Zobrazit celou diskusi