Film Anthropoid vzniká v české koprodukci. „Pro nás jako české koproducenty je významné, že máme možnost se podílet na látce tak výrazně spojené s našimi dějinami, ale uchopené s možností uměleckého přesahu, který přináší tvůrčí potenciál celého týmu pod vedením režiséra Seana Ellise,“ říká David Ondříček, jehož společnost Lucky Man Films je koproducentem Anthropoidu.

Společnost Davida Ondříčka ale není jediná, která vznik filmu podporuje. Zajímá se o něj také Ministerstvo obrany České republiky v čele s Martinem Stropnickým, který se dokonce do lokality, kde se natáčí, jel osobně podívat. „Není mnoho námětů ryze českých, které by překročily naše hranice. Tento příběh obrovské statečnosti, vlastenectví a ochoty za svou zemi položit životy je natolik silný, že bezesporu do světových kin patří,“ uvedl Stropnický.

Režisér filmu Sean Ellis přiznal, že se o příběhu parašutistů dozvěděl nedávno. „Poprvé jsem se začal zajímat o příběh operace Anthropoid v roce 2002, kdy jsem viděl televizní dokument o této události. Nikdy předtím jsem o operaci neslyšel a byl jsem doslova uchvácen činy a skutečnostmi, které jsem viděl,“ řekl Sean Ellis a dodal: „Chci, aby to byl film plný emocí, ne epické válečné drama. Jde mi o osudy Kubiše a Gabčíka, chci poznat, co cítili.“ 

Horké dny však příliš nekorespondovaly se zimními záběry, kdy parašutisté seskakují na území protektorátu. Iluzi zimní krajiny musel zprostředkovat umělý sníh z celulózy.

Ve filmu si zahrají i někteří z českých herců. Manželku parašutisty Gabčíka, kterého hraje herec Cilian Murphy, si zahraje Aňa Geislerová. Kubiš alias Dornan bude mít za manželku kanadskou herečku Charlotte Le Bon. Další čeští herci, kteří se ve filmu objeví, budou Alena Mihulová, Jan Budař nebo Ondřej Malý.

Fotogalerie
10 fotografií