Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Od kočičího trusu až k potratu. Toxoplazmózou může trpět až čtvrtina populace

Toxoplazmóza může způsobit i potrat.
Toxoplazmóza může způsobit i potrat.  (Autor: Blesk/Shutterstock.com/Karel Kopáč)
Autor: sou - 
23. července 2015
15:24

Bolest hlavy, zhoršený zrak, nebo dokonce potrat. To vše může způsobit toxoplazmóza. Lidé se jí nakazí nejčastějí kvůli špatné hygieně. Podle odborníka jí může trpět až čtvrtina celkové lidské populace. Na závažný problém upozornil deník Právo.

„Toxoplasma gondii je živočich, prvok, který způsobuje nemoc, která se jmenuje toxoplazmóza. Není to ani bakterie, ani virus,“ řekl pro Blesk.cz přednosta kliniky pracovní a cestovní medicíny docent Evžen Hrnčíř.

U každého člověka se tato nemoc může podle něj projevovat jinak. U některých způsobuje bolest hlavy, teploty a bolest svalů. U jiných může dojít ke zvětšení lymfatických uzlin nebo poruchám vidění.

Takzvanou latentní formou podle něj může trpět až čtvrtina celkové populace. „Čím je horší stupeň hygieny, tím je větší počet nákaz právě toxoplazmózou. V Indii je to velice časté onemocnění. Ve Švédsku vzácné. Záleží tedy hlavně na hygieně,“ míní Hrnčíř. Právě dodržování hygieny je jediným účinným obranným opatřením.

Nákaza i ze špatně upraveného masa

Hlavní roli v přenosu tohoto onemocnění hrají kočkovité šelmy. U nás tedy hlavně kočky. Z jejich trusu se toxoplazmóza dostává do vnějšího terénu. „Ten se dostane do vody, na zeleninu. Stačí, aby si pak tuto potravinu člověk špatně umyl,“ vysvětlil Hrnčíř.

V bezpečí nejsou ani děti. Největším rizikem jsou prý pískoviště. Mohou se tam totiž nacházet výkaly toulajících se koček. Hlavně menší děti si často při hře strkají ruce do úst. Než se rodiče nadějí, může jejich ratolest trpět toxoplazmózou.

Kočičí trus ale není jediným nebezpečím. Pokud jste milovníky syrového masa, měli byste také dávat pozor. Právě nedostatečně tepelně upravené maso by mohlo obsahovat toxoplazmózu. „Můžou to mít králíci, ptáci, hovězí dobytek. Může tak být i v tatarském bifteku,“ říká Hrnčíř.

Pozor by měly dávat těhotné ženy

Zvlášť velký pozor by si měly před tímto onemocněním dávat těhotné ženy. „Dítě vyvíjející se v děloze ženy nakažené toxoplazmózou se může narodit s postižením. Například může být slepé nebo může mít určitou deformaci,“ upřesnil Hrnčíř. Pokud by se žena nakazila touto nemocí během těhotenství, mohlo by to vést až k potratu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi