Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

10 zajímavostí o Nemocnici na kraji města: Kdo měl hrát Sovu a o jaké role byly mezi herci boje

/
  • Nemocnice na kraji města
    22. července 2015 ● 18:49

    První řada seriálu Nemocnice na kraji města nás provází osudy protagonistů spjatými ze všech úhlů pohledu s oddělením ortopedie. A i když se už poněkolikáté reprízuje, stále patří mezi divácky nejoblíbenější. Co diváci v televizi neuvidí, jsou zákulisní boje o role, které herce navždy proslavily, a další tajemství.

  • 1.

    Primáře Sovu zabila výpověď v Národním divadle

    Poslední dubnový den roku 1977 byl osudový pro herce Karla Högera, který původně hrál primáře Sovu. Po natáčení Nemocnice zkolaboval, za dva dny dostal infarkt,, kterému podlehl. Za to, že herecký bard dostal infarkt, nemohlo počasí ani náročné natáčení, ale stres, který zažil kvůli nucenému odchodu Vlasty Fabiánové z Národního divadla.

    Karel Höger v seriálu Nemocnice na kraji města
    Autor: Česká televize

  • 2.

    Scény se nenatáčely v nemocnici, ale v ateliérech

    Když však herec Karel Höger v roli primáře Sovy po půl roce natáčení zemřel a na jeho místo byl vybrán slovenský herec Ladislav Chudík, scény se již nepřetáčely v Mostecké nemocnici, ale ve studiích na Barrandově, protože natáčení v nemocnici velmi zatěžovalo její chod.

    Nemocnice
    Autor: Česká televize

  • 3.

    Doktorku Čeňkovou neměla hrát Balzerová

    Ortopedku, která se posléze provdá za mladého Sovu, Alžbětu Čeňkovou (Eliška Balzerová) měla původně hrát Libuše Šafránková. Balzerová totiž měla hrát milenku doktora Blažeje (Josef Abrhám) Inu. Ale režisér Jaroslav Dudek si to na poslední chvíli rozmyslel a Šafránková si zahrála až ve třetím pokračování Nemocnice: Nové osudy.

    Nemocnice
    Autor: Česká televize

  • 4.

    Nemocnice se nevysílala v Sovětském svazu

    Podle slov tvůrců byl seriál úspěšně promítán ve všech tehdy spřátelených zemích kromě Sovětského svazu. Odůvodněno to prý bylo tím, že by v Rusku nikdo neuvěřil, že existuje taková nemocnice.

    Primář Blažej
    Autor: archiv České televize

     

  • 5.

    Kde se vzala věta „Vy krávo nebeská?“

    Ona slavná glosa doktora Štrosmajera na paní Dobiášovou „Vy krávo nebeská“ nebyla ve scénáři. Šlo o soukromou dohodu mezi exmanželi Milošem Kopeckým a Stellou Zázvorkovou, podle které měli dialog o zdravotním stavu pana Dobiáše (Ferdinand Krůta) zakončit právě touto větou. Členy štábu včetně režiséra Dudka to šokovalo. Režisérovi se v první moment toto zakončení nelíbilo, nicméně nakonec replika na konci 18. dílu skutečně zůstala.

     968482:gallery:true:true

     

  • 6.

    Postavy byly psány podle skutečných

    Autor scénáře Jaroslav Dietl napsal roli Alžběty (Eliška Balzerová) podle své ženy Magdalény. Ta byla několik let šéfredaktorkou magazínu Xantypa. Po odchodu se stará o dědictví po manželovi.

    Utajená svatba – uskutečnila se v Brně v roce 1973, protože tu oba prožili kus života. Pro veřejnost byla utajená, účastnili se jí jen Magdalenini rodiče a děti. Nevěsta byla tou dobou už v jiném stavu s Andulkou.
    Autor: Dana Kolářová a archiv M. Dietlové

  • 7.

    Dietl umřel na tenise před očima manželky a dětí

    Slunečný, idylický, takový byl poslední den v životě slavného scenáristy a nikoho ráno nemohlo nenapadnout, jak tragicky pro Jaroslava Dietla (†56) nakonec dopadne. „Hráli jsme tenis, chystali jsme se na rodinnou čtyřhru,“ zavzpomínala jeho paní Magdalena. „Manžel se se synem rozehrával. Zahrál skvělý backhand a najednou upadl. Ještě se pokusil zvednout...“ Sanitka přijela za hodnou chvíli, už ho ani nevezla do nemocnice. Jaroslavu Dietlovi nebylo pomoci. Jako důvod smrti byl uveden infarkt.

    596949:gallery:true:true

  • 8.

    Cvach získal historický snímek Sovy

    Josef Vinklář (Dr. Cvach) několik let usiloval o fotografii Karla Högera. Ten mu ji věnoval až při natáčení seriálu jako první doktor Sova.

    947888:gallery:true:true

  • 9.

    Štěpánková se dodnes stýká s ortopedkou, podle které vznikla její postava

    Jana Štěpánková se jako rázná anestezioložka Dana Králová z Nemocnice na kraji města zapsala do povědomí diváků. Dodnes ji v samoobsluze oslovují „paní doktorko“. Ale málokdo ví, že inspiraci pro roli svobodné matky našla u skutečné ortopedky.

    Doktorka Králová – spojuje nás rychlé rozhodování.
    Autor: Jiří Černohorský, Michal Šula, Dana Kolářová a abl

  • 10.

    Znáte jejich křestní jména?

    Blažejová (Hana Maciuchová) nemá v seriálu křestní jméno, jenom příjmení. Křestní jméno MUDr. Štrosmajera poprvé zazní až ve 13. díle na svatbě sestry Huňkové, kdy ženich Václav Pěnkava požádá „doktora Josefa Štrosmajera o pronesení přípitku“. Vrchní sestra Jáchymová (Nina Popelíková) má křestní jméno Valentýna. Zazní to pouze ve 4. díle, když ji tak na chodbě osloví dr. Štrosmajer.

    Celovečerní film je inspirován televizními Trapasy, v nichž měl Miloš Kopecký rovněž hlavní roli.
    Autor: archiv Blesku

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

ejvm1712: Kterej vůl tohle psal? Šafránková se už učila roli,ale otěhotněla a její roli převzala Čunderlíková. Ty nový slátaniny,který už nepsal Dietl se neměli točit,protože takový sračky nejsou ke koukání.

(21. 08. 2015 16:46)

anit77377: S Jáchymovou máte pravdu, volala sa Marta, tá Valentýnka, myslím, bola myslená len tak ironicky... A s pani Blažejovou to tiež nie je pravda, že nemala meno - mala meno, ale zaznie tam len jediný raz. Keď jej otec, Blažejov svokor, dáva Blažejovi peniaze, aby ich vrátil Ine (Blažej si požičal na Hondu), tak hovorí: "Ale Alene o tom ani slovo!" Toto uniklo aj tvorcom pokračovania Nemocnice, dokonca v rozhovore scenáristka povedala, že keďže Blažejová nemala meno, museli jej ho vymyslieť, tak ju nazvali Milada. Stačilo si len seriál pozrieť pozornejšie...

(23. 07. 2015 12:13)

pjotri: Ale je fakt, ze tam Strossmajer neco ve smyslu ".. dekuju vam, Valentynko, od vas jsem to tak mile necekal.." rekne. V tom serialu je spousta chyb, napr. reditel je Pekar, pak zase jinak..

(22. 07. 2015 23:43)

pjotri: Nechci prudit, ale vrchni sestra Jachymova se NEJMENOVALA krestnim Valentyna (hihihihihihi), anobrz Marta (Strossmajer pote, co zacal uradovat prvni den po prevzeti funkce primare - tedy o hodne pozdeji, nez ve 4. dile, konkretne v 9. dile "Odchod", v case 51:43 - ji pri odchodu z kancelare oslovi "..ja vam velice dekuju, Marticko", nacez se Jachymova zapyri a rekne "..kdo by si to jen pomyslel.."). Takze Marta, nikoliv Valentyna - takova blbost - a nikoliv na chodbe, anobrz v kanclu...

(22. 07. 2015 23:36)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy