Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kubera chce řidičům dopřát pivo za volantem. Podporu zatím hledá marně

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) by řidičům rád dopřál jedno pivo za volantem.
Senátor Jaroslav Kubera (ODS) by řidičům rád dopřál jedno pivo za volantem.  (Autor: Profimedia a archiv Blesk.cz)
Autor: kal - 
21. července 2015
19:50

Sednout za volat po jednom pořádně hořkém pivu a nebát se přitom policie. Takovou svobodu by rád Čechům dopřál senátor Jaroslav Kubera (ODS) a chystá novelu zákona, která by umožnila řídit auto i s 0,5 promile v krvi. Jenže Novinky.cz, které na jeho iniciativu upozornily, zároveň zmapovaly její minimální politické šance na úspěch.

Kubera pro svůj návrh shromáždil hned několik argumentů. Lidé, kteří nadýchají minimum alkoholu, podle něj většinou nejsou viníky smrtelných dopravních nehod. „Ti mají většinou tři promile, ti nemají 0,4 promile. To je daleko nebezpečnější, když baba telefonuje a vjede mi do křižovatky, než když je opilá,“ řekl Novinkám Kubera.

Odkázal se také na stávající praxi, kdy policisté při kontrolách „mhouří oko“ nad hodnotami do 0,24 promile. Tolik přitom může nadýchat i abstinent. Senátor přidal i ekonomické hledisko. Policie naměří řidiči čtvrt promile, veze ho na krev, pak zjistí, že pod vlivem není, a veze ho zase zpět. Což stojí peníze, zmínil senátor.

Anketa
Povolili byste řidičům 0,5 promile alkoholu v krvi?
počet hlasujících: 29
Anketa
Povolili byste řidičům 0,5 promile alkoholu v krvi?
Ano.
55 %
Ne.
45 %
počet hlasujících: 29

Proti jsou psychologové i policie

Kubera přidal také srovnání s Evropskou unií. „Je tady dostatek eurofilů, kteří vzhlížejí k Evropské unii jako k bohu, a protože EU to má upravené vesměs mezi 0,5 promile a 0,8 promile, tak přece v rámci integrace bychom neměli být výjimkou,“ vysvětlil. Podle něj by 0,5 promile mohli legálně nadýchat i Češi.

Jenže Kuberův záměr už teď narazil na politický odpor. Určitou oporu má leda tak u svých spolustraníků z ODS, zbytek politické scény je proti. Odmítavě k iniciativě vzhlíží psychologové i policie.

salto ( 22. července 2015 09:35 )

Už kdysi se psalo, že jednotkou nenažranosti je "jeden Kubera"

fionora ( 21. července 2015 23:05 )

Asi je v práci pod parou a vymýšlí kraviny. Dát mu plat 10.000 a bude klid.

trautenberg ( 21. července 2015 22:06 )

Děkujeme panu Kuberovi, panu Třešňákovi, za černé pytle procházející se po Teplicích a Ústí. Jsou to wahábisté z arabského poloostrova, kteří postavili finančně na nohy ISIS, denně válčí se Šiíty a jinověrci. Děkujeme těmto idiotům, že se celý svůj život věnovali "nám" občanům. Za vlastizradu je šibenice. Láska a *** zvítězí, řekl Bakala.

tymitaky ( 21. července 2015 21:03 )

Kubera, to je kousek, to se musí nechat, povolit v této kotlině alkohol za volantem je první krok k rychléjšímu vymírání a uvolnění životního prostoru pro imigranty.

tornado129 ( 21. července 2015 20:52 )

 Pane Kubero v práci když nadýcháte máte padáka. Kde žijete ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa