God of War III dodnes patří k těm nejlepším videohrám, které kdy vyšly na PlayStation 3. A nyní se svezla po vlně remasterů a doplula až na PlayStation 4. Takže co si pro nás Kratos připravil tentokrát? Tradiční sekání končetin a trhání hlav v novém podání!

Video
Video se připravuje ...

Trailer na God of War III Remastered SONY

Hra prošla grafickým vyhlazením. Textury jsou ostřejší, barvy sytější a i světelné efekty jsou na pokročilejší úrovni, lámou se o předměty v popředí a podobně. Jenže pořád je vidět, že tohle není hra vytvořená pro PlayStation 4, ale jde o konverzi. Navíc sem tam si všimnete, že některým modelům nevěnovalo studio Wholesale Algorithms, jenž se zabývalo konverzí, stejnou pozornost jako ostatním.

Jediným dalším vylepšením oproti originálu tak zůstává foto režim, v němž si můžete vytvářet a prohlížet fotografie. To nic úžasného není, něco jiného jsou však kostýmy, které byly na PS3 k dostání jenom jako stahovatelný, dodatečný a placený obsah. Remastered verze tak stojí za zahrání především v případě, že jste originál nehráli. Pokud ano, i dnes si vystačíte s ním.

Boj je rychlý a krvavý.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Z herního hlediska je God of War III paráda i po těch letech. Jde o zběsilou akci, která má vše, co má mít. Spoustu drsných a vylepšitelných zbraní, děsivé nepřátele inspirované řeckými bájemi. Narazíte na minotaury, medúzy, které vás zkamení pohledem, a na zádech kyklopa nebo Kerbera se můžete dokonce projet. Stejně tak se můžete zabodnout do harpyje a svézt se na ní přes propast. A pak jsou obří bossové.

Hra skvěle využívá schopností Kratose nejenom k masakrům, ale i k hlavolamům. A těch je hra plná. Nejsou sice pro intelektuály, ale stejně vaši šedou kůru budou namáhat a pár okamžiků s nimi strávíte. Jde o příjemnou změnu oproti bitkám, které však jsou tou hlavní náplní a vůbec ne špatnou, naopak, jde o stěžejní pilíř hratelnosti.

Herkules posloužil ve hře jako boss.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Kratos má k dispozici několik čepelí, drsné rukavice po Herkulovi i luk a šíp. S jejich pomocí se dostane přes nepřátele i nástrahy bohů. Zabíjení je zde zábava v krystalické podobě. A kdyby byla chuť na nějaké to rozptýlení, může Kratos souložit s Afroditou, bohyní lásky a krásy, a to hned před jejími dvěma milenkami.

Zatímco jsou bitvy skvělé a příběh se posunuje trochu nejapnými, ale zábavnými videosekvencemi, máme zde skutečný problém třetího God of War. Tím jsou události v reálném čase neboli quick time events (QTE). Jde o přežité videosekvence, v nichž musíte mačkat jako tydýti tlačítka zobrazená na obrazovce. V roce 2010 to byla možná zábava, dnes už rozhodně ne.

Fotogalerie
18 fotografií
Hra skvěle využívá řeckých bájí, ať už jde o lokace jako samotný Olymp či Hádovo podsvětí, tak i k postav, které přetváří k obrazu svému. God of War III Remastered je prostě skvělé dílo i dnes. Před pěti lety bylo božské, dnes už ne, ale to neznamená, že z něj nemůžete mít herní extázi. A to v případě, že jste tento díl uznávané ságy ještě nehráli.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

Plusy:

Jedna z nejlepších her z PS3 pro PS4
Vyhlazená grafika
Zběsilá akce, jak má být
Krvavé a zábavné
Skvělé využití reálií bájného Řecka

Minusy:
Ubíjející QTE maraton
Málo vylepšení

 

Infobox
Datum vydání: 14. červenec 2015
Platformy: Playstation 4
Cena: 899 Kč
Výrobce: Wholesale Algorithms, SCE Santa MonicaWholesale Algorithms, SCE Santa Monica
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ