Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ISIS v Evropě: Nedaleko Chorvatska vlají prapory islamistů! Teroristé tu prý mají základnu

Autor: lm - 
21. července 2015
05:55

Malebná vesnička v bosenských horách, vzdálená ani ne pět set kilometrů od českých hranic. Zdání ale klame! Obyvatelé vísky Ošve jsou prý připraveni kdykoliv vyslyšet volání k džihádu.

Vysoce postavení islamističtí teroristé podle tajných služeb skupují pozemky v Ošve v Bosně a Hercegovině a zakládají si tu svoji základnu. Podle týdeníku Sunday Mirror se tu vycvičilo nejméně 12 džihádistů, kteří vzápětí odletěli do Sýrie bojovat za Islámský stát. Pět z nich je už po smrti. Vesnička s přibližně 490 obyvateli se stává postrachem země.

V Bosně žijí převážně umírnění muslimové. Za bojování v zahraničí či rekrutování bojovníků hrozí až desetileté vězení. Radikální islám se tu ale pomalu začíná stávat velkým problémem. Už v únoru novináři objevili vesničku Gornja Maoča, kde stoupenci radikálního wahabbistického směru islámu vyvěsili nechvalně proslulé černé vlajky z oken. V roce 2010 byl dokonce v horách u vesnice Gornja Maoca odhalen výcvikový tábor radikálů.

Loni ISIS zveřejnil pětiletý plán na rozšíření svého „chálífátu“. Kromě Španělska islamisté hodlají zabrat i Balkánský poloostrov a některé sousední země včetně Rakouska. Toto území islamisté nazývají Orobpa a jeho součástí je právě i Bosna a Hercegovina.

gabreta ( 21. července 2015 10:45 )

Že v Bosně žijí převážně umírnění muslimové? O tom by mohli vyprávět Srbové, jak to s tou umírněností je, po Bosenský válce, když jim ukřižoval děti muslimskej soused! A svoje o umírněnosti ví i vojáci co tam sloužili v Modrých baretech!! Ať novináři zase něco lidem nenalhávají, jak je u nás v EU zvykem!!

Zobrazit celou diskusi