Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž z ostravské ubytovny spáchal sebevraždu: Nepřišly mu příspěvky na bydlení

(Ilustrační foto) Muž z ubytovny v Ostravě-Mariánských Horách vyskočil z okna.
(Ilustrační foto) Muž z ubytovny v Ostravě-Mariánských Horách vyskočil z okna.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: haj - 
8. července 2015
23:29

Tragický osud potkal muže (†52) z ubytovny v Ostravě-Mariánských Horách. Nepřišel mu pravidelný příspěvek na bydlení a on ve strachu, že skončí pod mostem, spáchal sebevraždu.

„Ráno nenašel na poště ve schránce peníze na bydlení, které mu pravidelně chodily,“ popsala Právu situaci vrátná ubytovny Eva Verbová. Zděšený muž se domníval, že příspěvek mu podle nedávné novely zákona obec odmítla dát.

V ubytovně žil již osm let a nyní ho přepadl strach, že o bydlení přijde. Vrátná se ho prý pokoušela uklidnit a ujišťovala ho, že může na ubytovně zůstat. Nic ale nezabralo.

„Během dne se pokoušel prodat něco z toho, co měl, a sehnat od spolubydlících i dalších lidí prostředky,“ uvedla Verbová. Nakonec muž stres nevydržel a v devět večer vyskočil z okna. Bohužel zemřel dříve, než se stihl dozvědět, že peníze se pouze zpozdily.

Obavy zesnulého muže pramenily z novely Zákona o pomoci ve hmotné nouzi, která platí od začátku roku. Podle ní jsou totiž dávky vypláceny teprve poté, co s tím souhlasí daná obec. Toto rozhodnutí mělo zabránit podnikatelům, aby na ubytovnách požadovali vysoké nájmy a neposkytovali ubytovaným ani elektřinu a plyn.

Jenže některé obce se rozhodly nevydat souhlas vůbec nikomu a mnoho lidí se tak dostalo do problémů. Nejvíce nesouhlasných rozhodnutí se objevilo právě v Moravskoslezském kraji. V červnu byla pravomoc obcí tedy omezena. „Souhlas obce je nyní jen jedním z kritérií, podle kterých bude úřad práce rozhodovat při udělení či neudělení doplatku na bydlení,“ řekla Právu ministryně Michaela Marksová.

dzery ( 9. července 2015 11:17 )

axana ( 9. července 2015 08:15 )

 Co má tenhle při.bl.blej článek znamenat?! Akorát naše "chytrá" vláda nas.ra.la. lidi tím, že se podmínky příspěvku na bydlení zpřísní. Ale ve skutečnosti všichni věděli že je to jenom komedie. Oni tmavší dostanou co chtějí. Tak proč by nějakej "chytrák" kvůli tomu skákal z okna. Akorát se to hodí do krámu vládě, aby těm tmavým "chudinkám" zase dala o něco víc a měla od všech problémů pokoj.

jarypadlo ( 9. července 2015 07:51 )

Ještě trochu zdržet výplaty dávek na severu Čech-ve více městech a místech.

dietr ( 9. července 2015 06:51 )

takže verzi paní vrátné jsme si přečetli,ale proč by ho tam nechávala bez příspěvku na bydlení, at si z nás nedělá srandu

prycsvladou ( 9. července 2015 04:15 )

zato může ta naše zasr-aná vláda.muslimskou pakáž tu budem živit a vlastní lidi at spí pod mostem

Zobrazit celou diskusi