Cestování na přeplněném kamionu, přepadení v poušti, střelba i strach o život. To musejí zažívat lidé, kteří prchají z Afriky do Evropy. Režisér Jonas Carpignano se rozhodl jejich příběh zfilmovat. Seznámil se s uprchlíky v italské Kalábrii a obsadil je do filmu Mediterranea.

Hlavním hrdinou je Ayiva, kterého představuje Koudous Seihon. Ten na filmu i vydělal. „Po natáčení se nám pro něj podařilo získat dokumenty, už tam není jako nelegální přistěhovalec. Po osmi letech dostal povolení cestovat po Evropě,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz režisér Josan Carpignano. 

Co pro Vás bylo impulsem k natočení filmu o imigrantech?
Matka je Afroameričanka, otec Ital. Bylo to pro mě velmi osobní téma. Navíc jsem ho neviděl nadhozené v kině, takže jsem chtěl přivést to téma mezi lidi. Zjistit o Koudousově životě víc, o jeho osobních zkušenostech... Je to opravdový imigrant.

Kolik skutečných imigrantů ve filmu hraje?
Všichni byli imigranti, tedy kromě jednoho. Nebyli to herci, ale lidé, kteří přenesli na plátna své životní zkušenosti a osobní příběhy.

Video
Video se připravuje ...

Natočil film o uprchlících. Díky němu mohou cestovat po Evropě Blesk TV

Musel jste je hodně přesvědčovat, aby ve snímku hráli? Přece jen to nejsou herci…
Některé ano, některé ne. Když jsem poprvé oslovil Kodouse, aby hrál hlavní roli, bylo to velmi složité. On se bál, protože to bylo po čase nepokojů, kdy hodně lidí zmizelo. Proto se báli k sobě pouštět novináře a udělali kolem sebe zeď. 

Jak se změnil herci hlavní role po natáčení život?
Víte, to se stále mění. Nedá se říct, že měl nějaký život předtím a teď je to jiné. Ale dobrá zpráva je, že se nám pro něj podařilo získat dokumenty, takže už tam není jako nelegální přistěhovalec a po osmi letech může cestovat po Evropě. Určitě se mu zlepšily podmínky bydlení. Film ho posunul vpřed, ale je to pořád boj.

Jaký máte názor na současnou situaci s imigranty? Myslíte si, že aktuální příliv uprchlíků je pro Evropu nebezpečný?
Ne, myslím si, že Evropa bude potřebovat imigranty, stejně jako každá země je potřebuje. Imigrace se stane součástí evropské společnosti. Samozřejmě bude docházet k nějakým třenicím, ale nakonec nalezneme společně řešení našich problémů.

Vy se nebojíte, že spolu se slušnými imigranty mohou přicházet i teroristé?
Ne, podle mě je opravdu šílené říct, že imigranti a teroristi jsou synonyma. Je evidentní, že lidé z celého světa a z různých zemí mohou být přesvědčenými teroristy, aby udělali šílené věci. Nemyslím si, že cílem imigrantů je zničit zemi, ve které žijí.