Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Češi, omlouváme se za vraždu Michala a Anny, zní Albánií a vlajou české vlajky

Autor: ČTK, oj - 
5. července 2015
05:44

Dva čeští turisté Anna K. a Michal S. byli v pátek zavražděni v horách na severu Albánie. Policie vypsala odměnu 800 tisíc za informaci, která povede k dopadení vrahů. Centrem města Škodra, v jehož blízkosti se čin stal, prochází průvody Albánců s českými vlajkami. Zapalují svíčky a vyjadřují soustrast rodinám obětí. I na Facebook Blesk.cz přišly desítky soustrastných zpráv.

Na Facebooku a na Twitteru se brzy po zveřejnění vraždy spustila obrovská vlna solidarity. Pod hashtagem #AlbaniansSaySorryToCzechPeople (Albánci se Čechům omlouvají). „Neexistují slova, která by vyjádřila naši omluvu. Pro tu zvěř, která takový strašný čin spáchala, také nemáme slov,“ zní jeden z příspěvků. Bývalý albánský prezident a premiér Sali Berisha vyjádřil na Facebooku soustrast rodinám zavražděných a vyzval ke ztrojnásobení odměny za informace, které povedou k dopadení vrahů.

Vedle vozidla s českou poznávací značkou se našla útočná puška kalašnikov a deset nábojů.

Drejtperdrejt nga shkodra..., dhimbje dhe pikellim per turistet e vrare...

Posted by The Albanian on 4. červenec 2015

Pár byl zastřelen v pátek na silnici v horské oblasti. Vrazi pak shodili auto do rokle, aby získali náskok před policií. V autě se podle policejního mluvčího našla automatická zbraň a zásobník.

Oběti byly okradeny. „Není vyloučeno, že jeden z útočníků mohl cestovat s oběťmi,“ řekl policejní mluvčí. V autě se našly otisky prstů, které zřejmě patří jednomu z útočníků. Tím mohl být podle albánských médií najatý místní průvodce nebo stopař.

Výsledky pitvy údajně ukázaly, že muž i žena byli z blízkosti střeleni do hlavy. Střelba se patrně odehrála za jízdy, když muž řídil a žena seděla vepředu na místě spolujezdce. Auto pak prý bouralo po nekontrolované jízdě, přičemž útočník byl zraněn. Dokázal ale ještě rozbít sklo a z vozu se dostat. Zanechal v něm všechny své věci.

eliss234 ( 6. července 2015 13:18 )

Ta reakce Albánců mě překvapila i dojala. Nějak si nedovedu představit, že by se u nás zvedla taková vlna solidarity s nějakým zahraničním párem, který by tu přišel o život...

slider ( 5. července 2015 17:40 )

Albanci jsou Muslimy ktery patri do Turecka a ne Evropy. https://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_mafia

tgbg ( 5. července 2015 16:24 )

Vraždil rusáckým kalašnikovem. Ruský fašistický vrah.

usfc ( 5. července 2015 12:30 )

Zapomenout Kalašnikov na místě zločinu je dost blbé ... i kdyby byl těch Čechu , tak by si ho ti zločinci vzali .Nejspíš tam nic nebylo .

svk93 ( 5. července 2015 12:07 )

..tupci su tvoji autori....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání