Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

10 otázek pro svědky a Petra Kramného: Co mají odhalit?

  • 5. 7. 2015
    05:00

    Nevěra, dědictví, chování po návratu, milenky a Kramného zručnost. Tato a další témata řeší soudkyně Renata Gilová se všemi svědky. Ti často zkouší tvrdit, že už po dvou letech odpovědět nedokáží, když jim je však přečtena jejich předchozí výpověď, nezbývá jim než přiznat, jak to tedy bylo. Jaký je rozpor mezi jejich svědectvím a výpovědí Petra K.?

     

    … nožem či plíškem vyšrouboval ze zásuvky dráty… … nožem či plíškem vyšrouboval ze zásuvky dráty… | Foto: David Malík, archiv Blesku

    Soudkyně se prostřednictvím této otázky snaží zjistit, zda by byl Petr Kramný schopen vymyslet a uskutečnit vraždu pomocí elektrického proudu. V té souvislosti se Renata Gilová nebo žalobce Legerský ptají mimo jiné na to, jaká byla náplň jeho práce a jestli byt, ve kterém s rodinou bydlel, rekonstruoval svépomocí. A jak odpovídal obžalovaný a svědci?

    Kramný: Nemám vůbec zkušenost v práci s elektřinou, v práci jsem nepotřeboval žádnou znalost v tomto oboru. Když nám doma jiskřila zářivka, tak Monika volala otci. Nebyl to koníček ani záliba, maximálně jsem vyměnil žárovku.

    Svědci: Většina svědků se vyjadřovala v tom smyslu, že Kramný sice zručný byl a sem tam si i něco doma sám opravil nebo udělal, ale k tomu, jestli rozuměl práci s elektřinou, se vyjádřit většinou nemohli. Stejně tak v pátek mlžila svědkyně Helena P., zradila ji ale její výpověď v přípravném řízení. „Petr mi říkal, že v automobilce se stará o elektroinstalaci a rozvody,“ uvedla svědkyně.

    Jak na tom byl Petr K. s elektřinou? Přečtěte si více ZDE

  • 1.Jak je obžalovaný manuálně zručný?

    Údajný slovenský milenec a prý Moničina životní láska Ján R. Údajný slovenský milenec a prý Moničina životní láska Ján R. | ČTK, archiv Blesku

    Tato otázka je důležitá z pohledu toho, zda údajná Moničina nevěra byla skutečným motivem vraždy a také zda byl čin předem plánovaný. Obhajoba se snaží dokázat, že Kramný nijak nežárlil a možnou nevěrou se zabýval až po smrti manželky, protože se snažil zjistit, jestli si z toho důvodu nesáhla na život ona sama.

    Kramný: Nikdy jsem Moniku z žádné nevěry nepodezíral. Jen v roce 2011 mi volal Natan C. (soused, pozn. red.) a řekl mi doslova: ,Monika tě podvedla s Jánem!‘ Já jsem věděl, kdo to je – byl s námi 2x nebo 3x na chatě na Slovensku. Odpřisáhla mi na smrt otce a Klárky, že mi nevěrná nebyla.

    Svědci: O možné nevěře Kramný mluvil v podstatě s každým ze svědků. Světlana a Natan C. popsali, jak mu řekli o Moničině aféře s Jánem a jak reagoval. Všichni se ale shodovali, že podezření překonal, Monice uvěřil a vše se snažil zjistit až po její smrti. V pátek ale přišel zvrat, když žalobce přečetl záznam jeho rozhovoru s kamarádem Milošem P., se kterým nevěru řešil měsíc před dovolenou.

    Přečtěte si více o románku Moniky s Jánem

    Šestnáct SMS Kramného z Egypta: Po Moničině nevěře pátral už 5 dní po vraždě!

  • 2.Kdy obžalovaný mluvil o manželčině nevěře?

    Kramného manželka Monika. Kramného manželka Monika. | zbyněk pecák, archiv

    V případě, že by měla Monika skutečně deprese a sebevražedné sklony, nahrávalo by to Kramného verzi, že čin mohla spáchat ona.

    Kramný: Zaregistroval jsem to asi jednou začátkem roku. Monika mi řekla z ničeho nic: ,Co bys dělal, kdyby se se mnou něco stalo? Jestli by sis našel nějakou jinou.‘ Bral jsem to ze srandy, tak jsem jí odpověděl, že jasně, nějakou mladší, ale vůbec jsem to nebral, jako že to myslí vážně.

    Svědci: Známí rodiny se většinou shodují, že se Monika ráda bavila, byla veselá a temperamentní. Maximálně zmiňují výkyvy nálad. Pakliže mluví o psychických potížích nebo dokonce návštěvě psychiatra, je zdrojem této informace většinou Petr Kramný.

  • 3.Měla Monika sebevražedné sklony?

    Klárka zemřela spolu s maminkou Monikou na dovolené v Egyptě. Klárka zemřela spolu s maminkou Monikou na dovolené v Egyptě. | Foto: Martin Hurda, archiv Blesku

    Tato otázka v kombinaci s tou předchozí má vysvětlit, zda by Monika byla nebo nebyla schopná své dceři ublížit a vzít ji sebou. Současně také proto, zda je možné, že Monika nechala celý den svou dceru ve stavu, jaký Kramný popisuje, bez lékařské pomoci na pokoji.

    Kramný: O vztahu Moniky s Klárkou se nijak negativně nevyjádřil.

    Svědci: I svědci Moniku popisují jako normální, starostlivou matku, která  dceru dobře oblékala a učila se s ní i o prázdninách. Jen Kramného matka se do Moniky pustila: „Neříkala jí Klárinko, ale Kláro, zaměřovala se mnohem více na pejska, kterého si pořídili. To se mi moc nelíbilo. Když začala chodit do mažoretek, říkala jí pořád: Kláro, Kláro, seš tlustá, nejez tolik. A divné mi ještě bylo, že se mi Klárinka jednou rozplakala, že o ni maminka nemá zájem, že je pořád u počítače a že s nimi do toho Egypta nechce jet.“

  • 4.Jaký měla Monika vztah ke Klárce?

    Kramného s Šárkou na jednom rande nachytala televize Prima. Kramného s Šárkou na jednom rande nachytala televize Prima. | Reprofoto TV Prima

    Obžaloba se snaží upozornit na to, že se Kramný ze smrti manželky a dcery velmi rychle otřepal, truchlil jen na oko, rychle si našel nové partnerky a o Monice se vyjadřoval nevybíravě a řešil jen její nevěru.

    Kramný: Byl jsem ve zlé nestandardní situaci v nepokojné zemi. Přišel jsem o svou rodinu, musel jsem se vyrovnat s tou věcí. Bylo to těžké. Chtěl jsem vědět, co se stalo. Zjišťoval jsem pravdu, chtěl jsem vědět, co se stalo, i kdyby to udělala Monika, proto posmrtné skvrny, nevěra... byla to prostě zcela ojedinělá situace.

    Svědci: Většina svědků se shodla, že Kramného chování po ztrátě rodiny nebylo standardní. Zmiňovali, že o Klárce příliš nemluvil, zato dokola zjišťoval informace o Moničině nevěře. Věřili tomu, že se prostě snaží zjistit pravdu a pomáhá mu to jít dál. Když se pak vrátil z Egypta, ztratil kvůli svému chování a kvůli tomu, jak rychle si našel za Moniku náhradu, důvěru většiny z nich. Stále ale existují i ti, kteří mu dál věří.

  • 5.Jak se obžalovaný choval po smrti Moniky a Klárky?

    Druhá milenka Petra K. Šárka L. Druhá milenka Petra K. Šárka L. | ČTK, archiv Blesku

    Krom nevěry a žárlivosti staví obžaloba na předpokladu, že Monika odmítala mít s Kramným sex a jejich manželství navenek sice fungovalo, po intimní stránce ale ne.

    Kramný: Probíhalo to naprosto normálně. Já jsem za celou dobu nebyl Monice nevěrný, to znamená, že všechno probíhalo jak má, tak často jak má, takže já jsem neměl vůbec důvod jí být nevěrný. Měla nepravidelné směny, před dovolenou zaskakovala za kolegyně, byla unavená, je pravdou, že poslední tři týdny to bylo méně než obvykle kvůli tomu, ale nebylo to nic zásadního. Na dovolené sex nebyl, protože tam byla Klárka, nedokážu si představit, že bychom tam před ní dělali intimnosti.

    Svědci: Většina svědků uvedla, že na toto téma s Kramným nikdy nehovořila. To se v soudní síni snažila tvrdit i jeho sousedka Kateřina G., která ale doplatila na svou výpověď v přípravném řízení. „On se vyjádřil něco v tom smyslu, že s Monikou to nebylo ideální... Nechtěla to (sex) tak často jako on,“ řekla. Další ránu pak Kramnému zasadila výpověď jeho milenky Šárky, která tvrdí, že toužil po drsném sexu.

    Sprosťárny a tvrdý sex! Jaký byl Kramného vztah s milenkou Šárkou?

    Monika měla milence a s Petrem K. nechtěla sex: Kamarádi Kramného prozradili jeho největší obavy

  • 6.Stěžoval si obžalovaný na intimní život s manželkou?

    Hotelový pokoj Hotelový pokoj | Foto: David Malík, archiv Blesku

    Obžaloba vychází z toho, že Kramný svou ženu a dceru zabil mnohem dříve a následujících nejméně 10 hodin vymýšlel příběh, kterým by vraždu zakryl. Proto je důležité zmapovat, zda původní popis události později nějak účelově měnil.

    Kramný: Kramný osudný den dlouze popisoval ve své výpovědi v pondělí. Tvrdí, že Monika a Klárka se střídaly na záchodě, zvracely a měly průjem. Klárka se dokonce pozvracela v posteli, od uklízeče, kterého potkal na chodbě, si ale postel převléknout nenechal, prý ho to nenapadlo. Pro vodu chodil on, Monika prý nechtěla. Snažila se volat na recepci, ale nedovolala se. (Přečtěte si, jak přesně Kramný den, kdy přišel o ženu a dceru, popsal.)

    Svědci: Ve výpovědích svědků se dají najít drobné rozdíly. Kramného matka například uvedla, že Monika volala na recepci a s někým mluvila anglicky. Kramný ale nevěděl o čem, protože anglicky nerozumí. V pátek pak zazněla zcela nová informace, kterou Kramný nikomu dalšímu neřekl a kterou neuvádí ani ve své výpovědi. „Egypťané prý našli na pokoji nějakou lahvičku, kterou pak schovali,“ řekla svědkyně Helena P. 

  • 7.Jak vám Kramný popsal den, kdy zemřely?

    Petr zapálil za Moniku a Klárku dvě svíčky. Petr zapálil za Moniku a Klárku dvě svíčky. | Blesk - Karel Kopáč

    Tato otázka dokresluje Kramného osobnost. Má ukázat, zda se držel v ústraní a truchlil, nebo si naopak užíval slávy.

    Kramný: Kramný tento nápad hodil na svou sestru. „Dost často jsem komunikoval se sestrou Lenkou, jak to bude probíhat teď. Říkala, že bychom to měli tlačit přes média, abych nebyl zapomenut. Neustále mi chodily smsky od novinářů,“ řekl. Když pak za ním přijeli do Egypta, pomáhalo mu prý, že si měl s kým popovídat.

    Svědci: Lenka potvrdila, že sama navázala kontakt s Českou televizí. Cestu novinářů do Egypta si ale podle ní pak vyžádal Petr K. sám. Že pozornosti médií využíval, odhalily pak hlavně odposlechy. „Když jsem byl u hrobu, neplakal jsem, nešlo to. Ale to nevadí, byla tma, stejně by to nebylo vidět,“ řekl v nich například. V dalších telefonátech pak s kamarády plánovali, jak z lidí dostat peníze a která média oslovit první.

  • 8.Jak vnímal zájem médií?

    Adriana a Petr K. jsou známí rodiny Kramných. Adriana a Petr K. jsou známí rodiny Kramných. | Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Martin Sekanina

    Pokud by se prokázalo, že se Petr K. snažil z nuceného pobytu v Egyptě utéct nelegální cestou, byla by to pochopitelně přitěžující okolnost.

    Kramný: U soudu Kramný přiznal, že mu kamarád Standa posílal různé mapy, ale tvrdil, že to bral jako legraci. Jenže soudkyně na něj vytáhla jeho výpověď z předběžného řízení, ve které už mluvil o konkrétních krocích. „Seznámil jsem se s mužem, který v Egyptě provozuje potápěčskou školu. Dal jsem mu v přepočtu 7000 korun na zajištění letenky,“ uvedl při dřívějším výslechu Kramný.

    Svědci: U soudu se pak potvrdilo, že mu kamarádi útěk organizovat pomáhali. Chtěli mu propašovat pas jednoho z nich, shodou okolností také Petra K., který mu je prý podobný. Dovézt ho měl svědek Daniel B., který popíral, že bylo stanoveno nějaké přesné datum. Jenže soudkyně ho opět vyvedla z omylu výpovědí z předběžného řízení – útěk byl plánován na sobotu, ale ve čtvrtek nakonec Kramný vycestoval legálně.

  • 9.Snažil se z Egypta dostat ilegální cestou?

    Neznámý vandal Petrovi na dveře nasprejoval slovo Vrah. Neznámý vandal Petrovi na dveře nasprejoval slovo Vrah. | Blesk - Karel Kopáč a archiv Blesku

    Tato otázka souvisí s tím, jak se Petr Kramný choval po návratu z Egypta. Má prokázat, že se zajímal více o peníze z pozůstalosti a toužil shrábnout všechno (zejména byt a auta), po manželce a dceři nijak netruchlil.

    Kramný: Ve své výpovědi Kramný o touze po penězích z dědického řízení téměř nemluvil. Pouze v jednom případě uvedl, že ho jeho sestra vydírala. „Sedl jsem k ní do auta a začala mi vyhrožovat, že pokud budu požadovat dědictví, že si najdou právníka a že mě zničí.“

    Svědci: Pořádnou ránu zasadila Petrovi K. jeho sestra, která odhalila, jak moc mu šlo o peníze. „Když jsem mu řekla, že kvůli tomu, že není jasné, která z holek zemřela první, dostanou část dědictví i Moničini rodiče, úplně vybuchl. Monika přišla s holým zadkem a s holým zadkem taky odejde,“ vypověděla. O penězích ale pořád dokola mluvila i Kramného matka Irena. Snad všichni svědci se pak shodli, že byl Petr K. velmi šetřivý a na penězích a majetku hodně lpěl.

    Čtěte: Petra K. po smrti holek ho zajímaly jen peníze

tgbb. ( 6. července 2015 19:25 )

Ať rozhodne jakkoliv, bude následovat odvolání. U takto pohnojeného případu to ani jinak dopadnout nemůže. Na ty "odborníky", kteří mají vypovídat, jsem zvědavý. Jistě byli kontaktováni v přípravném řízení a přesto se k soudu dostala takováto sra.čka o vraždě elektřinou. Pokud PK vraždil, tak jedem, ale elektřinou ani náhodou.

tgbb. ( 6. července 2015 19:21 )

okradou koho mohou.

factumpactum ( 5. července 2015 23:08 )

Oni hlasují a my tupě jen remcáme.

factumpactum ( 5. července 2015 23:06 )

To jsou stránky psychiatrických pacientek, jinou možnost nevidím.

verka1 ( 5. července 2015 22:22 )

to máte velkou radost snad se dočkáte nějaké změny. nemůžete věřit všechno politikům!

Zobrazit celou diskusi