Sedm rekreačních středisek nabízí pro návštěvníky, mimo bohatého letního programu, i široký výběr ubytování a stravovacích zařízení. Na své si přijdou zejména milovníci tradiční gastronomie Dolního Zemplína a chutného vína ze známé Vinné cesty vedoucí od Michalovic přes Sobrance, Orechovú až po vinařskou oblast Tokaj. Místní kuchyňské umění určitě umocní zážitky nejednoho návštěvníka. Aktivnější turisté zas ocení procházky, túry a možnost cykloturistiky v národní přírodní rezervaci Morské oko. Bohatá historie Zemplína se zachovala i v úchvatných dílech slovenského lidu. Při návštěvě tohoto kraje tak budete moci obdivovat Vinianský hrad, dřevěný kostelík sv. Mikuláše v Ruské Bystré (UNESCO) a mnoho dalších památek. Nejucelenější obraz o místní historii, přírodě a životě lidí, získá poznání chtivý návštěvník hlavně v Zemplínském muzeum v Michalovcích.

Autor: Košice región turizmus

Slovenský ráj je nepochybně jeden z nejkrásnějších národních parků na Slovensku, představuje svérázné krasové území s velkým množstvím roklin, soutěsek, úzkých dolin a kaňonů. Velkolepá skalní galerie Tomášovského výhľadu nabízí jedinečné panoramatické pohledy na panenskou přírodu skutečného ráje a poskytuje lezení pro nadšené horolezce po celý rok. Pohledy do hlubokých roklin však vyvolávají někdy až adrenalinové pocity. Nezapomenutelný je také jedinečný pohled na slovenské Vysoké Tatry.

Dobrodužné putování odhalí nejeden tajný vchod do jeskyně. Unikátem je pohádkově krásná Dobšinská ledová jeskyně (UNESCO). Turistickou atmosféru umocní různé zabudované žebříky, mostíky přes tekoucí potůčky a vodopády. Závan historie nabídne Kláštorisko, z třech stran lemované soutěskami a hlubokými dolinami.

Autor: Peter Olekšák

V blízkém okolí Slovenského ráje je možné odhalit i další skvosty, už ne vytvořené přírodou, ale člověkem. Největší hrad v střední Evropě Spišský hrad (UNESCO), kostel sv. Ducha v Žehre (UNESCO), ale i město Spišská Nová Ves s množstvím památek.

Autor: Peter Olekšák

Procházky, turistika, cykloturistika, horolezectví, ale i velmi oblíbená jízda na koni a mnoho dalších aktivit z toho místa vytvářejí oázu pokoje a relaxu.

Autor: Košice región turizmus

Více informací naleznete zde.

Autoři fotografií: Jozef Rovňák, Košice región turizmus, Peter Olekšák

Fotogalerie
8 fotografií