Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman u rybníka obvinil ČT ze lži. Spletl se, upozornil Moravec

Autor: Jaroslav Šimáček - 
3. července 2015
12:33

Miloš Zeman vzbudil u rybníka rozruch. Pustil se do České televize kvůli údajné reportáži o průběhu své dovolené. A nebylo to poprvé, kdy na ČT útočil. Jenže Zeman se spletl. Upozornil na to moderátor Václav Moravec a dnes to potvrdil i hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Česká televize nedávno uveřejnila zprávu, že jsem čtyři dny nevylezl z baráku. Přitom v neděli jsem se setkal se třiceti přáteli na rybníku Rendlíček a ve středu s dalšími dvaceti přáteli na srubu jednoho známého. Je vidět, že Česká televize jako vždy lže. Je tady někdo z České televize?“ prohlížel si prezident houf novinářů, kteří na něj u Veselského rybníka čekali. „No tak to máte štěstí,“ dodal Zeman s úsměvem.

Na břehu Veselského rybníka, kam se prezident vydal na svou tradiční plavbu na nafukovacím člunu Challenger, sice v tu chvíli zástupce ČT chyběl, na Twitteru však okomentoval Zemanův útok uznávaný moderátor Václav Moravec. „Když prezident obviňuje ČT ze lži za reportáž, kterou odvysílá Nova, měl by vědět, že vše, co mu hraje v televizi, není ČT. Pochopí to?“ reagoval Moravec na Zemanova ostrá slova.

K Zemanovu výroku se pak vyjádřila i mluvčí ČT Alžběta Plívová. „V podstatě asi k tomu není více co říct, než to, že Česká televize tu reportáž neodvysílala,“ odpověděla Plívová na dotaz Blesk.cz. 

Video Prezident Zeman na rybníce - Jiří Čada, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

Že se Zeman skutečně spletl, potvrdil i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Ten na Twitteru v reakci na kritiku, která se na prezidenta po jeho útoku na ČT snesla, uvedl: „Pan prezident se omlouvá, že v případě reportáže o dovolené na Vysočině zaměnil ČT1 za TV Nova.“

Zeman přitom proti České televizi vystoupil letos i při své návštěvě Plzeňského kraje. „Česká televize by neměla být hlásnou troubou jakékoli politické strany, například TOP 09, a měla by přinášet objektivní a vyvážené zpravodajství, což podle názoru většiny lidí nečiní,“ tvrdil letos v březnu Zeman. Česká televize to tehdy ústy své mluvčí označila za „bezprecedentní útok na nezávislost veřejnoprávní televize“.

Zeman navíc podpořil návrh svého stoupence, senátora a šéfa Strany práv občanů (SPO) Jana Veleby na zrušení koncesionářských poplatků pro ČT. Spory mezi Hradem a ČT pak přiživilo také nezařazení Ovčáčkovy tiskové konference, kde mluvčí reaguje na aktuální události, do přímého přenosu.

Video Plnou parou vpřed: Miloš Zeman vyvenčil gumový člun - Markéta Volfová, Lukáš Červený, Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

A na Peroutku si Zeman pamatuje správně?

Zeman nyní ve své dovolené na Vysočině pokračuje po včerejší plavbě dál. Předtím, než se vydal brázdit vody oblíbeného rybníka s dalším člunem plným bodyguardů za zády, však Zeman zmínil na břehu rybníka ještě další kauzu, u které není jisté, jestli si prezident skutečně dobře zapamatoval, kde co vlastně viděl. 

Jde o článek Hitler je gentleman, který Zeman přisoudil slavnému novináři a spisovateli Ferdinandu Peroutkovi. Zeman za nalezení článku, po kterém marně pátral mluvčí Ovčáček, slíbil odměnu 100 tisíc korun. Radnice Prahy 10, které vládne starostka Radmila Kleslová (ANO), přitom na svém webu uvedla, že článek patrně našla. Šlo ale o podvrh, který v žertu podstrčil do vily Karla Čapka jeden z novinářů. „Já nevím, jestli to byl vtip novináře. My jsme se s paní starostkou dohodli, že to necháme prověřit historiky. Pokud bude originální, dostane samozřejmě starostka Kleslová mnou vypsanou odměnu,“ podotkl u Veselského rybníku Zeman.

evita5555 ( 5. července 2015 10:20 )

A prečo tí magori vystávajú u rybníka? Chcú vidieť starého muža na dovolenke vliezť do člna ? To už je len reportáž.

eliska963852 ( 4. července 2015 11:32 )

O Zemanovi nic kladného říct nejde, protože jsem blbka bez mozku? To nedává smysl. Logika není tvoje silná stránka, že?

eliska963852 ( 3. července 2015 19:01 )

O Zemanovi nic kladného říct nejde. Navíc jeho dvorní média jsou Blesk a Nova, tedy bulvár.

gabreta ( 3. července 2015 17:30 )

Proč se tu veřejně svěřuješ se svými soukromými psychickými problémy? Vyhledej lékaře a nebo vrbu u rybníka!!

gabreta ( 3. července 2015 17:26 )

Mluvčí ČT by měla přestat lhát koncesionářům a vůbec by neměla mluvit o nezávislosti ČT!! Lžou na zakázku jak když tiskne a Moravec svýma drzýma poznámkama k tomu jenom přispívá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa