ONLINE CHAT
Jak postupovat v případě tzv. acne z Malorky? Dělá si mi na ramenou a na zadní a v horní části rukou? (Martina)
Foto
Dobrý den Malorka akné se obtížně léčí a obtížně se mu předchází. Vhodné jsou fluidní krémy s vysokým ochranným faktorem.
Dobrý den paní doktorko. Nerada používám jakékoliv chemické prostředky, včetně krémů na opalování. Čím vyšší faktor tím vyšší zátěž pro organismus. Mám štěstí, poměrně dobře se opaluji. Co říkáte na přírodní oleje jako je malinový nebo bambucké máslo. Děkuji Iren(iren)
Foto
Dobrý den, přírodní oleje a bambucké máslo Vás před nepříznivými účinky slunečního záření nechrání. Kromě chemických faktorů existují fyzikálními filtry, krémy pak vykazují ochranný faktor 20-25, působí na principu odrazu slunečních paprsků.
Dobrý den, paní doktorko, jaká je nejefektivnější léčba rakoviny kůže v této době? Děkuji(Lucka)
Foto
Dobrý den, rakovina kůže je obecné označení pro několik typů kožních nádorů. Pro všechny platí, že nejúčinnější je léčba chirurgická, to znamená vyříznutí s lemem zdravé kůže. Někdy využíváme i jiných metod jako je kryalizace-zmrazení dusíkem, místní léčba krémem Aldara, fotodynamická léčba-působení červeného světla po předchozí aplikaci speciálního krému.
Dobrý den paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala, jaký ochranný faktor používat při opalovaní zde v republice, aby byla zajištěna ochrana před starnutím pokožky a rakovinou kůže? A dále bych se ráda zeptala, zda je pravda to, že lidé, kteří se extrémně dobře opalují a mají tmavou pokožku, krémy s ochranným faktorem používat nemusejí? Děkuji a přeji pěkné léto.(Lucie)
Foto
Dobrý den, výše ochranného faktoru u nás závisí na fototypu Vaší kůže. Běžně by měl být dostačující faktor 20-25. Pokud jste světlý typ, doporučila bych i faktor vyšší. Lidé s tmavou kůží jsou chráněni vlastním pigmentem, proto se nespálí. Ale i u nich se může sice méně často kožní nádor objevit. Mohou mít i jiné kožní obtíže spojené s účinky slunečního záření na kůži.
Mám několik pigmentových skvrn (mateřských znamének) , které jsem si již několikrát nechala v Asklepionu laserem odstranit,ale cca po roce se vždy vrací..hlavně po slunění. Je to normální? je mi 23 let. (Soňa)
Foto
Dobrý den, znaménka po odstranění laserem se mohou vrátit, dorůstat, po oslunění potom místo původního znaménka může pigmentovat.
Co je po kůŽi horší - opalování na PŘÍMÉM SLUNCI NEBO V SOLÁRIU? (pAVEL )
Foto
Dobrý den, myslím, že nejhorší je kombinace, opalování na slunci a v soláriích, k čemuž často dochází. Když se opalovat, tak přirozenou cestou, tedy na slunci.
Můj přítel je Ital a maže se pouze olivovým olejíčkem,aby podpořil opálení..když jsem mu řekla ať použije krém s faktorem,vysmál se mi.Prý Italové se nespálí.Je to pravda?(Alena Š.)
Foto
Dobrý den, pravda je, že vysoké fototypy se nespálí. Výskyt kožních nádorů je u nich též významně nižší. Přesto u nich může opakované, chronické, dlouhodobé vystavování kůže způsobit změny, které k němu vedou.
Paní doktorko, jsem sice blondýna,ale opaluji se velmi dobře. je opravdu nutné používat faktor, když jsem se niky v životě nespálila a jdu hned do bronzova? Mau se vždy jen začátkem léta, pak už mi to přijde zbytečné, kort v Čechách..děkuji(Nataša)
Foto
Dobrý den, schopnost pigmentace kůže závisí na fototypu kůže. I jako blondýna ji můžete mít dobrou. Opalovací krémy jsou určitě potřeba při prvních pobytech na slunci, potom u moře či v horách. Poté co kůže zpigmentuje, chrání pigment před spálením. Ale každý pobyt na slunci, i když nedojde ke spálení, může v kůži způsobit změny, které do budoucnosti znamenají příznaky stárnutí kůže či dokonce vznik kožního nádoru.
Jaký faktor používat v ČR(Sara Blek)
Foto
Dobrý den, výše faktoru závisí kromě zeměpisné šířky a roční doby též na fototypu kůže. V našich podmínkách u světlých typů doporučujeme krémy s faktorem 30, případně zpočátku i 50. Pro tavší typy by měl být dostatečný 20-25.
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se Vás prosím zeptat, co mám udělat proto, abych neměla o dovolené u moře sluneční alergii. Vyzkoušela jsem už téměř vše, ale stejně mi vyrážka vždy vyskočí. Předem děkuji za odpověď. (Hana Hladíková)
Foto
Dobrý den, sluneční alergie může být velký problém. Doporučuje se chránit se na dovoldené u moře krémem s vysokým ochranným faktorem, slunci se vystavovat postupně. Doporučují se též antihistaminika, léky proti alergii.
Dobrý den paní doktorko. Po slunění se mi udělá vyrážka na hrudi. je to alergie a jak jí předejít? A když už se udělá, čím jí namazal, aby nesvědila a brzo zmizela?(Zuzka z HK)
Foto
Dobrý den, dekolt je velmi citlivý a sluneční alergie se zde projevuje nejdříve a nejčastěji. Je vhodné hrudník více chránit, krémem s vysokým faktorem, oděvem. Pokud k ní dojde, doporučují se krémy s panthenolem, případně slabé kortikosteroidní krémy a antihistaminika, léky proti alergii.
Dobrý den, na zádech mám takové malé červené vřídky. Doktor říkal, že to není nebezpečné, ale že to nemám vystavovat sluníčku. Jenže jak, vždyť se chci v létě koupat. Stačí když si dám na to větší množství krému, nebo to jde nějak laserově odstranit? Na dovolenou jedu už za 14 dní.(Jarka Hlásková)
Foto
Dobrý den, vřídky laserem odstranit nelze, navíc po laserovém zákroku nesmíte na slunce. Vřídky by bylo vhodné ošetřovat léčebnou mastí, tu by měl doporučit dermatolog.
Dobrý den, ráda bych se na dovolené v Itálii opalovala nahoře i dole bez. Měla bych si na intimní partie a bradavky mazat nějaké speciální krémy, nebo stačí 25 jako všude jinde po těle. Čeho se vyvarovat?(Renata Freihofferová)
Foto
Dobrý den, dermatologové obecně intimní partie vystavovat slunci a opalovat nedoporučují. Pokud se chystáte takto opalovat, pro intimní partie bych zvolila vyšší ochtŕanu, faktor 50-50 a pozor vyšší riziko spálení i přes aplikaci ochranného krému, protože pokožka je světlá.
Dobrý den paní dermatoložko, jaký je rozdíl mezi krémem s faktorem 15 a s faktorem 25? Jak dlouho můžu s takovým krémem být na sluníčku tady v Čechách a třeba v Chorvatsku? Mám hnědé vlasy, ale dělají se mi pihy.(Mirek Blodner)
Foto
Dobrý den, faktor 15 znamená nízkou ochranu, faktor 25 se řadí mezi střední ochranu. V závislosti na oblasti, ve které pobýváme, se doporučovaný faktor mění, v Chorvatsku samozřejmě vyšší. Doba účinnosti ochrany se řídí činností, kterou provádíme, koupáním, zapocením. U vodě odolných a rezistentních krémů testy účinnosti prokázaly, že vydží 40-80 minut pobytu ve vodě.
Jaký faktor potřebujeme na chalupě v těchto vedrech? Partner je snědý jižní typ a já světlovláska a špatně se opaluju. Díky za odpověď. Hanka(hanka)
Foto
Dobrý den, pro tmavé typy v naší zeměpisné šířce bude dostatečný opalovací krém se střední ochranou-25-30, pro Vás bych doporučila vyšší ochranu: faktor 50, případně nejvyšší 50 .
Paní doktorko, kolik si mám zabalit ochranného krému, když jedeme 4 člená rodina k moři? Četla jsem, že se mažeme málo - teda malým množství, krémy šetříme. Tak kolik množství na jedno namazání?(Karolína)
Foto
Dobrý den, pokud se chcete zodpovědně chránit před nežádoucími účinky slunečního záření u moře, doporučuje se 2mg/cm2 kůže. V průběhu delšího pobytu na slunci, koupání a působením dalších faktorů dochází ke sníženní účinnosti ochrany, proto je nutné se domazávat. V lékárnách jsou k dispozici velká balení opalovacích krémů s příslušnými ochrannými faktory, tak zvaná rodinná balení, ty by bylo tedy pro vás.
Je možné se opalovat doma s natřením opalovacího mléka a nejít na slunce? (Vladimír)
Foto
Dobrý den, k získání vzhledu opálené kůže bez slunění slouží tak zvané samoopalovací krémy. Je jich na trhu celá řada s návodem k použití.
V tříslech, kolem očí a na loktech se mi ztrácí pigment. Jaký faktor mám při pobytu na slunci na tyhle místa používat? (Tibor)
Foto
Dobrý den, na místa se ztrátou pigmentu doporučujeme krémy s faktorem 50.
Zdravím paní doktorko, mám hodně světlou pleť a špatně se opaluji. A za pár dní jedu k moři. I když se natřu třeba třicítkou, jsem většinou ve stínu, jsem červená a dekoltu se mi udělá sluneční alergie. Jak se mám víc chránit?(Radmila Nová)
Foto
Dobrý den, pro Vás je opalovací krém s faktorem 50 :krém s nejvyšší možnou ochranou proti UVB záření, zároveň by tento krém měl mít i ochranu proti UVA. Nanášet jej musíte 30 min před pobytem na slunci a případně aplikaci i zopakovat. Dekolt je u žen velmi citlivý, je možné jej ochránit oděvem-šátkem. Pro zmírnění projevů sluneční alergie se doporučují antihistminika-léky proti alergii, 1 tableta denně.
Vážená paní doktorko, jak to je s množstvím nanášeného krému? Kolik se ho musí na tělo nanést? Moji rodiče se vrátili od moře, měli dvě tuby a ani jednu nevypotřebovali. Prý že měli voděodolný krém a stačilo se natřít jednou nebo dvakrát denně.(karolína)
Foto
Dobrý den, opalovacího krému se všeobecně nanáší málo. Doporučuje se 2mg/cm2 kůže, podle provedených výzkumů zpravidla naneseme 0,5-1,5 mg/cm2. Vodě odolný krém je účinný ještě přibližně po 80 min pobytu ve vodě, k tomu se ale musí připočíat další faktory jako je pocení, otěr ručníkem. Z toho vyplývá, že jedna aplikace nestačí. Doporučuje se určitě minimálně 2x, dle délky pobytu na slunci i vícekrát.
Dobrý den paní doktorko, platí, že v těchto vedrech bychom měli používat hodně vysoký faktor 50? (Terezka )
Foto
Dobrý den, výše faktoru opalovacího krému závisí na typu kůže, roční době, oblasti, ve které se vyskytujeme. Při pobytu na slunci v nedávných dnech bych vysoký faktor doporučila.
Paní doktorko, můj muž má 53 let a hodně pracuje na zahradě. Zásadně se nemaže. Prý když se nemazal celý život, už s tím začínat nebude. Má dost pih, ale nedá si říct. Zátylek, pleš a ruce má úplně spálené. Může mu hrozit rakovina kůže? On říká, že ani jeho otec a děda se namazali, často byli spálení a nic se jim nestalo. Jak mu mám domluvit? (Jarmila K.)
Foto
Dobrý den, doporučila bych, aby se mazat začal nebo se chránil oděvem. Slunce je pouze jedním faktorem, které podporuje vznik rakoviny kůže, ale prakticky jediný, který může aktivně ovlivit, to znamená se před ním chránit. To, že otec a děda rakovinu kůže neměli, je dobře, ale to neznamená, že nemůže vzniknou u vašeho muže. Nejdůležitější je prevence.
Dobrý den. Kamarádovi se udělala na rukou začervenání s hrubou jakoby pupínkou kůží a to se neopaloval vůbec. Maže si to nějakým krémem s antibiotiky, co mu napsal lékař, ale moc to nepomáhá. Co doporučuje prosím vy?? Děkuji vám za odpověď a přeji hezký den. (Majka)
Foto
Dobrý den, závisí, jak dlouho projevy na kůži rukou trvají, co je mohlo vyvolat, zda svědí. Může se jednat o infekci, ale i o ekzém. Pokud mast nepomáhá, měl by jít na kontrolu k dermatologovi.
Dobrý den,vrátily jsme se z Řecka a jsem opálená do hněda v horní polovině těla,na některých místech se loupu a nohy mám opálené do červena a bolí mě kůže,nikdy jsem neměla s opalováním problém tak mě to zaskočilo.Na zádech se mi udělal hnědý flek který má jinou barvu než opálení.Používala jsem opalovací krémy Nivea 50 a 30 a ještě mě zajímá jaký máte názor na olivový olej,prý je po něm pěkné opálení.Děkuji(K.J)
Foto
Dobrý den, problémy s opalováním a po opalování mohou nastat v kterémkoli věku a pak se s největší pravěpodobností budou opakovat. Nyní bych doporučila kůži intenzivně promazávat krémy po opalování a hydratačními krémy. Pokud hnědá skvrna na zádech nevymizí, měla byste navšívit dermatologa a nechat si ji zkontrolovat. Olivový olej je dobré promazávadlo, barvu pigmentace ale neovlivní,