Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Rodinná dovolená: 8 tipů, jak ji ve zdraví přežít a neudělat si z ní peklo!

  • Užít si dovolenou v klidu a pohodě bývá někdy dost náročné
    6. července 2015 | 06:00

    Každý rok je to stejné: otec by nejraději odjel na motorce "s kámošema na Grossglockner", synovi by stačilo mít neomezený přístup k počítači kdekoliv. Ségra chce jet jedině na festival na Slovensko a máma se chce pochlubit fotkami z ciziny – a ještě si vzít s sebou své rodiče. Prázdniny a pohodu si každý představuje jinak, přesto se rodina občas rozhodne strávit nějaký čas spolu. Říká se tomu "rodinná dovolená" a už předem je jasné, že vyvolává všechno možné, jen ne radostné nadšení. Jak to udělat, aby se nestala noční můrou? Čeho se vyvarovat a co raději vynechat?

  • Vezměte to do vlastních rukou

    Na dovolenou můžete vyrazit i se svým čtyřnohým mazlíčkem.
    Autor: Shutterstock.com
    Sedněte si – s většími dětmi klidně společně – a každý řekněte svou představu. Dcera asi upustí od návrhu hudebního festivalu, s rodinou to přece jen není ono. Otec taky nebude trvat na motorkách, ale co třeba kola? Hlavně ne někde, kde je moc kopců... No vida, nerýsuje se nám kompromis? Určitě je fajn vědět, proč vlastně na dovolenou jedete. Chcete skutečný relax a vlastně je vám příjemné, že o děti se postará někdo jiný? Na to jsou ideální resorty s animačními programy – případně varianta tchyně. Chcete být hlavně spolu, protože si to přes rok neužijete? Chcete něco neobvyklého podniknout? Chcete mít hlavně exotické fotky, které ukážete v práci? I na tom je dobré shodnout se předem.
  • Pro každého něco. I nic

    Kde je léto nejkrásnější? Přece v Jižním Tyrolsku!
    Autor: archiv
    Destinaci máte vybranou, přistoupili jste dokonce i na to, že s vámi v rámci budování vztahů pojede i tchyně. Snažte se, aby se každý člen rodiny měl na co těšit. Někdo může jít na celý den na ryby, jeden den se udělá výlet do města a do muzea, vezmete s sebou alespoň tablet, aby se mohly updatovat facebookové profily. A nezapomeňte na to, že každý potřebuje i nějaký čas sám pro sebe. Má na to právo a neznamená to, že nemá zbytek rodiny rád. Je to taková prevence proti ponorkové nemoci.
  • Nepište katastrofické scénáře

    Dovolená s autem je příjemná, ale také náročná na přípravu i samotnou cestu. Zvlášť, když vezete děti...
    Autor: profimedia.cz
    Jedním ze spolehlivých způsobů, jak si dovolenou zkazit, je vymyslet si to předem. No jistě, u Vídně budou ty šílené zácpy. Děti se v autě stoprocentně pozvrací a budou nesnesitelně žvanit. Tchyně hned druhý den řekne, že to mělo být všechno jinak, a manžel bude pořád radit, co, kdy a jak se má udělat líp... Stop. Zkuste to opačně. Zkuste si představit ideální průběh těchto situací. Zácpy mě nerozhodí a pojedeme v jinou dobu. Na tchyni se usměju a nebudu si to brát osobně, vždyť je to stejně jedno. Manželovi poděkuji za názor a udělám si to stejně po svém. Krvavé hádky druhé stejně nezmění, a dopravní situaci na cestě už vůbec ne. Co se ale dá změnit, je vaše myšlení. Snažte se to brát jako fakt a uvidíte, že se vám bude dýchat snáz.
  • Informovanost – základ úspěchu

    Chorvatsko
    Autor: archiv Blesku
    Čím víc informací o místě, kam jedete, tím méně nepříjemných překvapení na místě. Jezdí do hotelu hlavně rodiny s malými dětmi? Tak si ho nevybírejte, pokud chcete ticho a klid. Čtěte recenze na internetu, ptejte se známých. Jak daleko je do obchodu, jestli je kemp čistý, jestli se dá v noci klidně spát, nebo okolo hraje hudba až do samého rána. V této souvislosti rozhodně nepodceňujte dobré vybavení lékárničky a vezměte s sebou něco na úrazy, bodnutí, spálení, střevní obtíže a nachlazení.
  • Ne, není to terapie

    Na dovolené vás může stihnout cel řada problémů
    Autor: Profimedia.cz
    K největším omylům patří pocit, že na dovolené konečně budete mít čas na usmířenou, na vyříkání si všech křivd a nedorozumění, případně že toto všechno necháte doma za zavřenými dveřmi. Opak bývá pravdou: pokud máte problémy, na dovolené nezmizí, mnohdy spíše nabudou. Zkuste si dát nějakou duševní očistu raději předem a na dovolené se k tomu už nevracet. To platí nejen pro partnery, ale také pro vztah rodičů s dětmi.
  • Vybavte se pro chvíle nudy

    ...
    Autor: SRC
    Ne vždycky budete šílet vzrušením z každého nového zážitku. Občas nebudete mít náladu ani na nové, ani na staré známé. Nezapomeňte si přibalit něco pro tyto chvíle – knihu, přehrávač, křížovky, pletení. Koneckonců – kdy jindy chcete zhlédnout všechny ty filmy nebo přečíst ten tlustý báječný román, který vám půjčila kamarádka? 
  • Nebude to noc vašich snů

    Jak nepřibrat s all inclusive?
    Autor: Shutterstock
    Přijměte fakt, že na rodinné dovolené asi nestrávíte nejúžasnější noc svého života. Pokud si myslíte opak – gratulujeme, vyhráváte poukaz na jednu z nejpříšernějších dovolených v životě. S rodinou to pravděpodobně nebude bláznivá road movie plná neočekávaných dobrodružství, náhodných setkání a smyslných prožitků. Nejspíš si zažijete trochu nervozity, ale máte šanci prožít něco nového se svou rodinou, a to se počítá.
  • Naplánujte si dovolenou po dovolené

    Vybrat si můžete 5 procedur podle svého gusta
    Autor: Sleviště.cz

    Na realizaci vlastních tužeb, snů a plánů jsou tu totiž jiné chvíle než dovolená s bližními. Ne všechny dny volna, které máte v práci, musíte nutně věnovat jim. Pár si jich ušetřete pro sebe. Zajeďte si s kamarádkami na víkend někam, kde o vás budou pečovat. Zajděte si jenom s manželem do klubu nebo na zábavu, kde jste se seznámili. Budování rodinných vztahů je dřina, a jelikož jste tomu věnovala už dost energie, je čas ji získat zpět!

Autor: is
Diskuse ke článku
.