Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řecká krize: 50 miliard € a vláda na spadnutí

Autor: ČTK, bru - 
2. července 2015
18:23

Řecko asi bude muset dostat další desítky miliard eur. V přepočtu na koruny se člověku z částky, kterou Řekové potřebují, zatočí hlava – celkem jde totiž o 1,4 bilionu korun. Ve čtvrtek na to upozornil Mezinárodní měnový fond. Řecko, kde důchodci bojují v bankách, aby dostali vyplaceny své penze, se tak stále zmítá ve velkých problémech. Řecká vláda uvažuje o rezignaci.

Mrazivá zpráva Mezinárodního měnového fondu je jasná – Řecko bude od letošního října do roku 2018 potřebovat dalších 50 miliard eur (1,4 bilionu korun), pokud jeho ekonomika poroste pomaleji, než se očekávalo a pokud země nezavede hospodářské reformy. Fond upozornil i na to, že v takovém případě budou nutné i rozsáhlé odpisy řeckého dluhu.

Už v neděli na Řeky čeká referendum, které je zásadní pro další jednání. Odvíjet se od něj ale budou i další podstatné věci – třeba to, jestli vláda podá demisi.

Bída...

To je slovo, kterým se dají popsat zoufalí důchodci strkající se před bankou, aby se dostali ke svým penzím. Trnem v oku musejí být i premiérovi Alexisi Tsiprasovi. Právě jeho vláda nastoupila do úřadu s předsevzetím, že bude chránit penzisty.

Kolaps ve vztazích s mezinárodními věřiteli se pak od velké míry odvíjel od toho, že odmítla přistoupit na škrty důchodů, jak požadovali mezinárodní věřitelé.

"Tsiprasův slib důstojnosti se pro tisíce důchodců mění v ponížení," hlásá titulek pravicového listu Eleftheros Typos

Dlouhé fronty důchodců tlačící se před vybranými bankami, které se ve středu otevřely jen proto, aby vyplatily důchody, se staly výrazným symbolem bídy, se kterou se Řecko vyrovnává, a problémů, které se vrší před jeho premiérem Alexisem Tsiprasem, napsala agentura Reuters.

Tsiprasova levicová vláda v lednu nastoupila do úřadu se slibem, že bude chránit penzisty. V zemi, kde je bez práce čtvrtina pracovní síly, je tíživá situace důchodců, jejichž měsíční dávky jsou pro rodiny často jediným zdrojem příjmu, naléhavá citlivá otázka.

Sedmdesátiletý bývalý zaměstnanec americké zábavní skupiny Warner Bros, Konstantinos Nikolopulos vyšel ze své banky s prázdnou. Bylo mu řečeno, že z jeho penzijního fondu se dávky nevyplácí.

"Řekli mi, že nevědí, kdy budou mít peníze, a požádali mě, abych přišel zase zítra, jenom pro jistotu," uvedl. "Tahle situace není pod kontrolou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi