Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

VIDEO: Brutálně ubili ženu kvůli koránu! Soud jim zrušil trest smrti

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek  (Autor: Archiv Blesku, EPA, Reuters)
Autor: ČTK, lm - 
2. července 2015
15:19

Afghánský odvolací soud zrušil tresty smrti, k nimž byli v květnu odsouzeni čtyři muži za podíl na brutální vraždě mladé ženy v Kábulu. Tu v metropoli ubil dav na jaře po falešném nařčení, že spálila korán. Podle afghánských médií byl čtveřici trest zmíněn na dvacetileté vězení.

Mladou ženu jménem Farchonde zmlátil na konci března dav v Kábulu nejprve holemi a kamenoval ji. Poté byla shozena ze střechy domu a přejeta autem. Nakonec lidé její tělo zapálili a hodili do koryta řeky. Motivací brutálního činu bylo nařčení vznesené jedním z duchovních - správcem místní svatyně, podle něhož žena spálila výtisk koránu. Afghánský ministr vnitra krátce poté konstatoval, že žena byla nevinná.

Mezi čtveřicí odsouzených k absolutnímu trestu byl duchovní, který Farchonde neprávem obvinil, muž, který na ni hodil dva velké kameny, řidič auta, který ženu přejel, a ten, kdo její tělo zapálil. Odsouzenci byli usvědčeni mimo jiné na základě nahrávky masakru pořízené mobilním telefonem.

Odvolací soud v Kábulu ale při středečním jednání za zavřenými dveřmi tresty smrti anuloval. Podle afghánských médií byl obviněným trest snížen na 20 let vězení.

Rozhodnutí odvolacího soudu vyvolalo rozhořčení obhájců ženských práv. "Svědčí to o tom, že nejen Tálibán, ale celý afghánský systém utlačuje ženy," prohlásila jedna z aktivistek Vasdžima Froghová.

"To nebyl žádný soud, bylo to jen divadlo... Měla být přítomna média, měli jsme tam být přítomní my, měli tam být obhájci," řekl k tajnému slyšení soudu bratr zabité ženy Nadžibulláh. "Celý svět se vysmívá afghánskému soudnímu systému. Copak soudci nemají rodiny, nemají sestry, matky? Copak nemají srdce? Toto rozhodnutí nepřijmeme," dodal.

Stejně tak rozhodnutí odvolacího soudu kritizovala americká právnička Kimberley Motleyová, která rodinu zastupovala při předchozím soudu. "Jsem nesmírně překvapená a zklamaná. Bylo to velmi uzavřené slyšení a nebylo transparentní jako první soud," uvedla Motleyová. "Díky videozáznamu a díky výpovědím očitých svědků existují velmi přesvědčivé důkazy, které ospravedlňovaly původní rozsudky nad těmito muži," dodala.

V květnovém procesu bylo za vraždu ženy rovněž osm obviněných odsouzeno k 16 letům vězení. Rok vězení dostalo 11 policistů, kteří lynčování nečinně přihlíželi.

Brutální útok na Farchonde, která vystudovala náboženskou školu a sama vyučovala děti studiu koránu, společnost v silně konzervativním Afghánistánu rozdělil. Někteří duchovní se zpočátku snažili zabití dotyčné obhajovat a tvrdili, že žena byla zavražděna v zájmu obrany islámu. Mnohé Afghánce ale zlynčování Farchonde rozhořčilo a vyvolalo v zemi nevídané protesty proti náboženskému extremismu a proti násilí páchanému na ženách. Demonstrací se účastnili i muži.

Podle afghánských médií Farchonde zmíněného muslimského duchovního obvinila, že klame věřící, když prodává ženám, které nemohou otěhotnět, amulety. Duchovní prý, aby zachránil své zaměstnání a svůj život, Farchonde na oplátku obvinil ze spálení koránu. Žádné důkazy o tomto činu ale nejsou.

Na brutální útok se můžete podívat na video. Pozor, obsahuje drastické záběry!

maruch ( 2. července 2015 16:39 )

Poloopice které si nic jiného než vyhubení nezaslouží.

hejhej ( 2. července 2015 15:41 )

To nejsou lidi, ale primitivní, sadistická hovada, kteří třískají 5x denně hlavou o zem a vzývají Alláha, vyznávají týrání, vraždy, znásilňování. A naši politici a politici EUZ jim poskytují azyl a živí z našich daní. Ani zvěž se tak nechová.

Zobrazit celou diskusi