Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vedro k padnutí: Praktické rady, jak se neusmažit na slunci

Autor: Andrea Ulagová - 
2. července 2015
14:20

O víkendu nás čekají teploty až 37 °C a zřejmě také tropické noci – teploty neklesnou ani po západu slunce pod 20 °C. Problémy mohou mít nejen starší lidé a děti, ale také všichni, kteří podcení přípravu na rekordní teploty. Blesk přináší rady, jak prodloužený, parný víkend přežít.

„O víkendu bude jasno, bohužel beze srážek,“ řekl Blesku mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. „V noci by sice měly klesnout teploty lehce pod 20 °C, ale spíše to vypadá, že ne a to znamená, že nás čekají tropické noci,“ dodal.

Jak přežít vedro?

Pít, pít a zase pít – nejlépe po malých doušcích aspoň 2–3 litry denně. Pijte hlavně vodu, vyhněte se sladkým nápojům  a kofeinovým nápojům. Skleničkou vína nebo vyhlazeným půllitrem piva nic nezkazíte, ale pijte alkohol s mírou, mohl by vám uškodit. Pozor na ledové nápoje, mohou způsobit šok. Těhotné ženy by měly vypít dokonce 4–6 litrů vody denně

Zchladí vás i potraviny! Zkuste si dát ovoce, hlavně melouny nebo jahody, obsahují hodně vody. Nebo zkuste exotické mango, díky minerálním látkám vás ochrání před vyčerpáním z vedra. Dobrá je i okurka, je v ní také spousta vody, zkusit tak můžete třeba okurkovou limonádu. Necpěte se, příliš mnoho jídla vás může vyčerpat. Dejte si k obědu třeba lehký zeleninový salát – bez majonézy.

Bez opalovacího krému ani ránu

Používejte opalovací krém s ochranným faktorem. Ochrání vás nejen před UV zářením, ale snižuje teplotu pokožky. Mažte se každé dvě hodiny a na množství nešetřete. I s faktorem 50 se totiž opálíte.

Oblečte se do světlého oblečení, své barvy odráží sluneční paprsky. Nejlepší je volné, bavlněné oblečení. Hlavu si chraňte lehkou čepicí nebo kloboukem. Třetina tepla uniká z těla hlavou a těsná pokrývka by teplo zadržovala.

Ochlaďte si byt

5. Nejhůře jsou na tom panelové byty. Zatáhněte žaluzie, závěsy, vytvořte si stín. Napusťte do vany studenou vodu, do okna pověste namočené prostěradlo. Větrání funguje, pokud vnější teplota není vyšší než 25 stupňů. Pokud je vyšší, je lepší mít okna zavřená. Větrejte tedy hlavně večer a přes noc. Pokud větráte přes den, otevírejte jen ta okna, která jsou ve stínu. Máte-li sklep nebo světlík, zkuste udělat průvan.

6. Nastartujte ventilátory a větráky. Zbytečně také nevyvářejte. Těžká jídla se do horka nehodí a sporák i trouba v rozpáleném bytě ještě přitopí.

Stud stranou – do postele bez pyžama

7. Před spaním si dejte vlažnou sprchu, neutírejte se a uložte se do postele nazí. Nebo si zkuste pár hodin před spaním dát pyžamo do mrazáku, ať to zní jakkoliv podivně.

Řiďte opatrně!

  • Zkuste ve vedrech neřídit auto, pokud to není nezbytně nutné. Pokud musíte, auto před jízdou řádně vyvětrejte. Cestu si naplánujte tak, abyste se vyhnuli dopravní špičce, v koloně se unavíte mnohem dříve, organismus se přehřeje a vy ztratíte koncentraci.
  • Na zadní a přední sklo umístěte zákonem povolená stínítka.
  • Nezapomínejte na sluneční brýle.
  • I za volantem pijte – samozřejmě ne alkohol.
  • Dejte si přestávku, pokud musíte řídit dlouho. Nedávejte si bagety u pumpy, dejte si lehčí stravu, např. zeleninu.
  • Opatrně s klimatizací! Nesměrujte si klimatizaci na obličej, mohli byste nastydnout, ideální je teplota mezi 21 a 23 stupni, rozdíl venku by neměl překročit pět stupňů.
  • Před koncem cesty klimatizaci vypněte, předejdete tak teplotnímu šoku.

Horko z jihu vytlačuje chlad, na Česko se řítí pořádný pařák!

Horký vzduch proudí do ČR ze Španělska Horký vzduch proudí do ČR ze Španělska | Zdroj: Meteopress

Pozor na zvířata!

  • Nenechávejte svého mazlíčka v autě, hrozí mu kolaps. „Nejvíce ohrožená jsou starší zvířata, a dále mazlíčci s bohatou a černou srstí,“ říká veterinářka Václava Molcarová.
  • Nechávejte své miláčky v chladnější místnosti a dbejte na to, aby měli dostatek tekutin.
  • Venčete psy ráno a k večeru, ochráníte je před sluncem a také jejich tlapky před rozpáleným asfaltem.
  • Namažte psovi čumák opalovacím krémem, pokud s ním budete trávit čas na sluníčku.
  • Jakmile se vám bude zdát, že je váš pes či kočka malátná, nebo zvrací, okamžitě vyhledejte veterináře

Jak a kde se ochladit?

Můžete zajít k vodě, ale pokud nemůžete, nebo se vám na přeplněnou plovárnu nechce, můžete zajít třeba do lesa. Ideální je také výlet do jeskyní, nebo do starých hradů a sklepení. Zchladit se můžete i na loďce uprostřed vody, kde vane příjemný vánek.

Pokud trávíte čas ve městě, můžete se ochladit průvanem v metru, nebo zajděte do obchodů, restaurací či barů, kde je klimatizace. Ale pozor – prudké přechody z klimatizace do tepla mohou způsobit nachlazení nebo i teplotní šok. Příjemný víkend ale můžete mít i ve vinném sklípku.

Rudé horko ze Španělska

O víkendu nás čekají teploty až 37 stupňů a takto vydrží až do pondělí. Vysoké teploty se na nás valí ze Španělska. Podle meteorologů ubývá výškový ozón, díky kterému se méně filtruje záření, takže naše kůže bude mít tendenci červenat. Přibývá naopak výškový ozon a to znamená, že kardiaci, děti nebo citliví lidé mohou mít problémy.

Jak si užíváte teplého počasí vy? Tematické fotky a videa nám můžete posílat na tip@blesk.cz

janetazahro ( 3. srpna 2015 18:11 )

 Nesnasim tyhle horka, kdo to ma vydrzet ??? V pohode byl minuly tyden, max teploty do 28 stupnu. Kam utect, na slunku u vody vydrzim max. hodku. Vykoupat se, osusit a rychle pryc.

Zobrazit celou diskusi