Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Galantní prasátko i sovětská hrůza ve Varech. Tyhle snímky vám doporučují světoví režiséři

/
  • Režiséři pro vás pečlivě vybrali filmy, které je ovlivnily.
    5. července 2015 ● 12:00

    Novinkou 50. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech je sekce Šest blízkých setkání. V ní šestice režisérů doporučuje a před promítáním i představí své oblíbené filmy. Každý měl vybrat snímek, který byl zásadní a určující pro formování jeho filmařského názoru. Doporučení se zhostili tito režiséři: Mark Cousins, Kim Ki-duk, Sergej Loznica, Luis Miňarro, Michaël R. Roskam a Sion Sono. Projděte si jejich tipy po kliknutí na tlačítko Další.

  • 1.

    Ki-duk doporučuje: Poezie. Chlapec je zapleten do sebevraždy spolužačky

    Ki-duk doporučuje film Poezie.
    Autor: KVIFF

    Na tohle vás láká: Korejský režisér Kim Ki-duk představí film jeho kolegy Lee Chang-donga Poezie (2010). Vypráví o Mi-je, která žije v malém venkovském městě. Je jí už víc než šedesát, ale vypadá mladistvě a ráda se dobře obléká. Její klobouky působí trochu excentricky, ale vypovídají o Mi-jině zálibě v kráse a poezii. Ráda by se naučila psát básně, proto se přihlásí do kurzu poezie v místním kulturním domě a stane se jeho zanícenou posluchačkou. Nebrání jí to pečovat o ochrnutého starce a vydělávat si tak na živobytí.

    Chování dospívajícího vnuka, který s ní žije, Mi-ju netrápí do doby, než vyjde najevo, že je zapleten do případu sebevraždy své spolužačky. Mi-ja zjišťuje, že skutečnost není tak krásná, jakou by ji ráda viděla.

    Kdy film dávají: 10. 7. v 18:30 v Městském divadle

    Režie: Lee Chang-dong

    Hrají: Yun Jung-hee, Lee David, Kim Hira, An N

    Kim Ki-duk je festivalu věrný: V posledních 20 letech se na varském festivalu promítaly téměř všechny Kim Ki-dukovy filmy. V hlavní soutěži prezentoval Pobřežní hlídku (2002), letos diváci uvidí jeho nejnovější snímek Stop (2015), a to ve světové premiéře.  

  • 2.

    Cousins doporučuje: Nevinný okamžik. Režisér v něm hraje sám sebe

    Mark Cousins doporučuje snímek Nevinný okamžik.
    Autor: Twitter

    Na tohle vás láká: Severoirský filmař Mark Cousins doporučuje íránsko-francouzský film režiséra Mohsena Makhmalbafa Nevinný okamžik (1996). Vypráví o setkání Makhmalbafa (hraje ho sám režisér) a muže, který má zájem o roli v jeho filmu. Nesetkávají se však poprvé. Muž je totiž bývalým policistou, kterého Mohsen před 20 lety pobodal při krádeži zbraně.

     

    Dramatická událost, jež zásadně ovlivnila životy obou mužů, se tak stává námětem snímku, v němž se hrdinové rozhodnou minulost rekonstruovat. Makhmalbaf, který byl v 70. letech odsouzen k pětiletému trestu, vypráví příběh, v němž prozkoumává osobní historii, stejně jako úderně glosuje politickou atmosféru své doby.

    Kdy film dávají: 4. 7. od 10:00 a 8. 7. od 13:00 v Městském divadle 

    Režie: Mohsen Makhmalbaf

    Hrají: Mirhadi Tayebi, Mohsen Makhmalbaf, Ali Bakhsi

    Cousins soutěží s osobitým dokumentem: Mark Cousins, který snímek doporučuje, je mimo jiné autorem 15hodinového dokumentárního projektu Příběh filmu: Odyssea (2011). Letos má režisér zastoupení v mezinárodní soutěži dokumentárních filmů osobitým vyznáním rodnému městu Já jsem Belfast (2015).  

  • 3.

    Loznica doporučuje: Astenický syndrom. Odhaluje příšerný stav sovětské společnosti

    Sergej Loznica doporučuje snímek Astenický syndrom.
    Autor: KVIFF

    Na tohle vás láká: Běloruský režisér Sergej Loznica doporučuje sovětský film Astenický syndrom (1989) od režisérky Kiry Muratové. Snímek je klinicky přesnou diagnózou společnosti v období perestrojky. Důmyslnou fresku „přestavované“ doby tvoří dva volně propojené příběhy: Jednak černobílé drama o lékařce, která právě pochovala milovaného muže a bolestivá ztráta ji odsuzuje k agresi vůči pokryteckému okolnímu světu, a jednak barevně natočený příběh učitele, který se touží věnovat literatuře, ale v nové, neklidné době se nedokáže koncentrovat. Film režisérka prolíná drsnými naturalistickými záběry, které je nesnadné sledovat.

    Ačkoli v době dokončení filmu už v Sovětském svazu cenzura de jure neexistovala, snímek nedostal kvůli kontroverzní finální scéně povolení k distribuci. Na Berlinale, kde v roce 1990 získal Zvláštní cenu poroty, musel být nelegálně vyvezen přes Pobaltí.

    Kdy film dávají: 6. 7. ve 21:30 v Městském divadle a 11. 7. v 18:30 v kině Čas

    Režie: Kira Muratova 

    Hrají: Olha Antonova, Sergey Popov, Halyna Zakhurdaeva

    Sergej Loznica točil o divočině na Majdanu: Původem běloruský režisér žijící v Německu se varského festivalu účastnil poprvé v roce 2001, kdy jeho celovečerní dokument Osada získal Zvláštní uznání. Je také autorem dokumentu Majdan (2014), který se věnuje dramatickým událostem na Ukrajině. Letos ve Varech představí ojedinělý portrét zanikajícího místa Starý židovský hřbitov (2014).

  • 4.

    Miňarro doporučuje: Dotek zla. Pokažené líbánky s nervní hudbou v pozadí

    Luis Miňarro doporučuje film Dotek zla.
    Autor: KVIFF

    Na tohle vás láká: Uznávaný evropský producent Luis Miňarro uvede americký film režiséra Orsona Wellese Dotek zla (1958). V něm si mexický šéf oddělení pro boj s narkotiky Vargas zjevně nevybral dobře, když se rozhodl zahájit líbánky se svou krásnou ženou ve městě na mexicko-americké hranici. Nejenže krátce po jejich příjezdu explodovalo auto se zdejším magnátem a jeho milenkou, ale sotva se dá do vyšetřování, cestu mu zkříží místní policejní kapitán Quinlan. Vypadá jako obrovská nafouklá žába, zejména v expresivních podhledech, kterými tu režisér Welles nešetří.

    Kulhavec Quinlan nedá dopustit na svou pověst neomylného muže zákona, kterému ve stoprocentní úspěšnosti při řešení případů pomáhá jeho zázračná intuice, a tak není divu, že mu Vargasova aktivita v jeho rajonu nesedí. Zejména poté, když Vargas začíná přicházet na kloub tomu, jak se to ve skutečnosti má s jeho slavnou intuicí…

    Film s hvězdným obsazením jako by byl celý zmítaný temnou extází, vyjádřenou mimo jiné i hektickým střihem a nervní hudbou v pozadí.

    Kdy film dávají: 4. 7. v 11:30 ve Velkém sále a 8. 7. ve 21:30 v kině Čas

    Režie: Orson Welles 

    Hrají: Charlton Heston, Janet Leigh, Orson Welles

    Luis Miňarro získal Křišťálový globus za Moskytiéru: Známý producent uvedl v Karlových Varech v roce 2009 ve světové premiéře snímek Familystrip, o rok později zde přebíral Křišťálový globus za film Moskytiéra. Loni představil režijní hraný debut Padající hvězda.

     

  • 5.

    Roksam doporučuje: Rvačka mezi muži. Film se stal návodem pro opravdové zloděje

    Michaël R. Roksam doporučuje dílo Rvačka mezi muži.
    Autor: KVIFF

    Na tohle vás láká: Belgický tvůrce Michaël R. Roksam sáhl po francouzském titulu Rvačka mezi muži (1955), který natočil Jules Dassin. Tony se vrátil z vězení a už osnuje vyloupení klenotnictví na výstavní pařížské třídě. Nejprve s osvědčenými kumpány Jo a Mariem zamýšlí vybrat šperky z výkladu. Když ale Mario obstará služby italského krajana Césara, odborníka na sejfy, rozhodne se jinak. Loupež se zdaří, jenže to by si César nesměl potají nechat diamantový prsten pro svou milenku.

    Film s chmurnou atmosférou a syrově snímanými ulicemi i zákoutími Paříže je dodnes vysoce ceněn jako brilantní ukázka filmu noir. A půlhodinová scéna, v níž se detailně a téměř bez hlesu předvádí loupežná akce, se prý stala návodem pro zloděje na všech kontinentech. 

    Kdy film dávají: 5. 7. ve 21:30 v Městském divadle a 9. 7. v 9:30 v Malém sále

    Režie: Jules Dassin 

    Hrají: Jean Servais, Carl Möhner, Robert Manuel

    Michaël R. Roksam získal i nominaci na Oscara: Roksamovy krátké filmy se setkávají s nadšeným přijetím na festivalech. Celovečerní debut Býčí šíje (2011) získal dokonce nominaci na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film. Letos Roksam ve Varech prezentuje novinku Špinavý prachy (2014), která na festivalu v San Sebastiánu vyhrála Cenu poroty za nejlepší scénář.

  • 6.

    Sono doporučuje: Babe – galantní prasátko. Film získal Oscara i řadu nominací

    Sion Sono doporučuje film Babe – galantní prasátko.
    Autor: KVIFF

    Na tohle vás láká: Režisér Sion Sono láká na Babe – galantní prasátko (1995), australskou rodinnou komedii Chrise Noonana. Film byl nominován na sedm Oscarů a nakonec Oscarem oceněn za nejlepší vizuální efekty. Snímek řeší, proč jsou na světě prasata. Zřejmě jen proto, aby je lidé pak snědli. O tom je přesvědčen i Arthur Hoggett, tedy alespoň do chvíle, než v soutěži na místním trhu vyhraje selátko.

    Babe, jak je pojmenují ostatní zvířátka z Hoggettova statku, je ještě maličké a o krutých zákonitostech světa lidí toho moc neví. Díky své vrozené zdvořilosti a přátelskosti si však rychle získá řadu přátel. Dobrosrdečnému farmáři netrvá dlouho, než vytuší, že proměnit šikovného pašíka ve šťavnatou pečínku by nebyl ten nejšťastnější nápad…

    Film je příběhem o tom, že se slušností nejdál dojdeš a že ovce nemusí být tak hloupé, jak se na první pohled zdají. Jeden všetečný rypáček, výstřední kačer, trojice zpívajících myší a řada roztomilých čumáčků v dnes již klasické rodinné komedii, kterou na filmovém festivalu jen tak neuvidíte.

    Kdy film dávají: 4. 7. v 9:30 a 7. 7. ve 21:30 v Malém sále

    Režie: Chris Noonan

    Hrají: James Cromwell, Magda Szubanski, Christine Cavanaugh

    Po tvrobě Sion Sona sahají v Cannes i Banátkách: Japonský režisér natočil mimo jiné filmy Večeře u Noriko (2005), Pod vlivem lásky (2008) či Vinou lásky (2011). Po jeho snímcích sahají dramaturgové festivalů v Cannes, Benátkách, Berlíně či Torontu. Ve Varech letos uvede hiphopovou operu Tokijský klan (2014).

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy